Haberler

Yrd. Doç. Dr. Arslan: "Türkiye'deki 484 Kuş Türünden 96'sı Göçmen Olarak Konaklıyor"

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü kıyısında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 4. Bölge Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Turizm Fakültesi işbirliği ile düzenlenen etkinlik kapsamında ’Dünya Göçmen Kuşlar Günü’ kutlandı.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü kıyısında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 4. Bölge Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Turizm Fakültesi işbirliği ile düzenlenen etkinlik kapsamında 'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' kutlandı.

SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, kuş türleri açısından oldukça zengin olan Türkiye'deki 484 türden 96'sının ülke genelinde konaklama yaptığını belirtti.

Etkinlik, göl kenarında kuş ve fotoğrafseverleri bir araya getirdi. Seyir terasına çıkan SÜ Kuş Gözlem Topluluğuna mensup öğrenci ve kuş severler teleskoplarla kuş gözlemi gerçekleştirdi. SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, burada yaptığı açıklamada, göçmen kuşların farklı mevsimleri, farklı coğrafyalarda geçiren kuş türlerinden oluşan bir grup olduğunu belirterek, "Her sene dünyada 50 milyar kuşun göç ettiği tahmin edilir. Bunlardan 5 milyarı Avrupa ile Afrika arasında göç eder" dedi. Arslan, milyonlarca göçmen kuşun uzun mesafeler kat ederek yaptığı yolculuğun insanlar için hayati değer taşıdığını da ifade ederek, "Kuşlar zararlı böceklerin baş düşmanıdır. Karaların çoğunun bulunduğu kuzey bölgelerine göç etmeselerdi ve yılın dörtte üçünü burada geçirmeselerdi, haşereler buralarda muazzam bir bitki katliamı yapardı. Baharda milyonlarca böcek, bitkiler üzerine yumurta bırakır. Bunlardan çıkan tırtıllar, kuşlar tarafından yenilerek kontrol altında tutulur. Çeşitli kurt, böcek ve çekirge yumurtalarını yiyerek mutlak bir kıtlığın önüne geçerler" diye konuştu.

Türkiye'nin de kuş türleri açısından oldukça zengin olduğunu da belirten Arslan, "Ülkemizde toplam 484 kuş türümüz mevcut olup bunlardan 96 adedi göçmen olarak konaklar. Ülkemiz, Avrupa-Afrika ve Asya-Afrika arası göç yolları üzerinde yer alması sebebiyle her yıl milyarlarca kuşun göç sırasında uğrak yerlerinden birisidir. Avrupa-Afrika ve Asya-Afrika arasında göç eden yaklaşık 400 civarında göç eden tür ülkemiz üzerinden geçmektedir. Sahip olduğumuz bu zengin biyoçeşitliliği korumak, gelecek nesillere aktarmak ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl mayıs ayının ikinci haftasında dünya göçmen kuşlar günü olarak kutlanmaktadır" dedi.

Etkinliğe, Orman ve Su İşleri 4.Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ölçer, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Musa Çelik, Beyşehir Mili Parklar Mühendisi Mehmet Şener, SÜ Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı ve Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sosyal Etkinlikler Sorumlusu Mustafa Büyükkafalı, Beyşehir Avcılar ve Atıcılar Kulübü Başkanı Mustafa Güler, üniversite öğrencileri katıldı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Arslan Ali Akkanat Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title