Haberler

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser: "Tunus Olayları İran'la Benzerlik Taşıyor"

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser: "Tunus olayları İran'la benzerlik taşıyor" "Ekonomik anlamda da böyle hazır bir zemin olduğu zaman bu tip protestoları filizlendirmek çok kolay bir hale geliyor"GAZİANTEP - Tunus'ta 3 gündür devam eden protesto gösterileri ve olayları değerlendiren Yrd. Doç. Dr.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser : "Tunus olayları İran'la benzerlik taşıyor"

"Ekonomik anlamda da böyle hazır bir zemin olduğu zaman bu tip protestoları filizlendirmek çok kolay bir hale geliyor"

GAZİANTEP - Tunus'ta 3 gündür devam eden protesto gösterileri ve olayları değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser, " İran'da genellikle ekonomik gerekçeleri ön plana sürerek bazı protesto olayları yaşanmıştı. Şöyle baktığımızda bütün Ortadoğu'da yeniden şekillendirme çalışmaları var. Ekonomik anlamda da böyle hazır bir zemin olduğu zaman bu tip protestoları filizlendirmek çok kolay bir hale geliyor" ifadelerini kullandı.

Tunus'ta 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren zamlar ve bütçe kesintileri nedeniyle vatandaşların başlattığı protesto gösterileri devam ediyor. Uzmanlar, olayları ekonomik nedenli ve dış güçlerin etkileri olarak iki farklı başlık altında değerlendiriyor.

Tunus'ta yaklaşık 3 gündür devam eden olayları iki önemli konu olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Hasan Kalyoncu Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser, "Bu olayları halkın hükumet tarafından alınan yeni finansal önlemler yasa paketine olan tepkisi ve uluslararası konjonktürdeki gelişmelerin protesto fitilini ateşlediğini söyleyebiliriz" dedi.

Olayların ekonomik nedenlerine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser açıklamasının devamında, "Bu yasa paketi ile beraber hükumetin özellikle gıda ürünleri, internet, haberleşme, petrol ürünleri gibi çeşitli ürünlerin fiyatlarına yüzde 2 ile 300 arasında ek katma değer vergisi getirdiğini görüyoruz. Bu da Tunus'ta dolar bazında hesaplayacak olursak kişi başına yıllık yaklaşık 120 dolar ek yük getiriyor. Bu da orada asgari ücrete eşit bir miktar. 2015 ve öncesindeki Yasemin Devrimi olarak adlandırılan dönemden itibaren süregelen turizmde meydana gelen büyük düşüş ve bütçe açıklarından kaynaklanan sebeplerden dolayı Aralık 2017'de Tunus ve IMF 2.8 milyar dolarlık 4 yıllık bir kredi ile anlaşması imzaladı. Kredi verenler bazı yaptırımlar da koyuyorlar. Tunus'ta ise bir takım ekonomik önlemlerin alınması koşuluna bağlandı" şeklinde konuştu.

"Benzer olaylar İran'da da yaşanmıştı"

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser, " İran'da genellikle ekonomik gerekçeleri ön plana sürerek bazı protesto olayları yaşanmıştı. Şöyle baktığımızda bütün Ortadoğu'da yeniden şekillendirme çalışmaları var. Son dönemlerde Suudi Arabistan ve İsrail arasında bir yakınlaşma olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderliğinde bölgedeki özellikle Arap ülkeleri, Türkiye ve İran paralelindeki politikalardan uzaklaştırılmaya, İsrail politikalarına uygun politikalar üretir hale getirilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla ekonomik anlamda da böyle hazır bir zemin olduğu zaman bu tip protestoları filizlendirmek çok kolay bir hale geliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Suudi Arabistan Ahmet Keser Tunus İran Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title