Haberler

Yüksekova'da Öğrenciler Yürüyüş Yaptı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde öğretmenleri ile tartışan öğrencilere polisin gaz bombaları ve coplarla müdahale etmesi, KESK ve Eğitim-Sen Yüksekova temsilciliği ve Yüksekovalı öğrenciler tarafından düzenlenen basın açıklaması ve yürüyüşle...

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde öğretmenleri ile tartışan öğrencilere polisin gaz bombaları ve coplarla müdahale etmesi, KESK ve Eğitim-Sen Yüksekova temsilciliği ve Yüksekovalı öğrenciler tarafından düzenlenen basın açıklaması ve yürüyüşle protesto edildi.

lçenin Özgürlük Meydanında düzenlenen basın açıklamasına Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabih Kayhan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, Esendere Belediyesi Başkanvekili Tacettin Safalı, İl Genel Meclisi üyeleri, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Rüstem Demir, KESK, DİSK ve Eğitim-Sen üyeleri ile binlerce lise öğrencisi katıldı.

Açıklamayı yapan Eğitim-Sen Yüksekova Temsilciliği Dönem Sözcüsü Tamer Nebioğlu, Yüksekova'da militarizmin okullara kadar gittiğini ifade ederek, "Anadolu Lisesi öğrencileri karne almayı beklerken polisin biber gazları ve coplarıyla karşılaştılar bugün. Tüm sorunları şiddetle çözmeyi kendine görev edinen zihniyet bir öğretmenle bir öğrenci arasındaki sorunu bile polis şiddetiyle çözmeye çalışmış, polis saldırısı sonucunda birçok öğrenci hastanelik olmuştur. Geçtiğimiz günlerde Yalova'da biber gazıyla Çayan Birben'i katledenler, bugün de Yüksekova'da Anadolu Lisesi'ndeki öğrencilere karşı aynı yaklaşımı sergilemişlerdir. Bir öğrenci ile bir öğretmen arasındaki tartışmaya, hakkı olmadığı halde müdahale etmek için onlarca polisin gitmesi işi sadece öğrenmek olan bir kitleye bile düşmanca müdahale edilmesi, öğrencisini korumaya çalışan öğretmenlerin de hakarete ve coplu müdahaleye uğraması, okul koridorlarına kadar gaz bombası atılması ilçede ortamın zaten gergin olduğu bu günlerde akıllara provokasyon ihtimalini getirmektedir. Öğretmen ile öğrenci arasındaki her zaman yaşanan olabilecek bir durumun adli bir vakaymış gibi polise yansıtılması ve akabinde bu olayların yaşanması ilgili öğretmenin bir eksikliği olarak ortaya çıkmaktadır. Yapılan bu müdahale her şeyden önce çocuk haklarına aykırıdır."dedi.

Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni hatırlatan Nebioğlu, şöyle devam etti:

"Bu sözleşmenin 1. Maddesine göre 18 yaşına kadar her insan çocuk sayılır. Aynı sözleşmenin ilgili maddeleri gereğince taraf devletler bu sözleşmede yazılı olan tüm hakları kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa sahip oldukları ırk, renk, cinsiyet, dil, sayasal ya da başka düşünceler, ulusal etnik ve sosyal köken de diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanır ve taahhüt ederler. Taraf devletler, her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederler. Hiçbir çocuğun özel yaşantısına, aile, konut ve iletişimine keyfi ya da haksız bir biçimde müdahale yapılamayacağı gibi onur ve itibarına da haksız olarak saldırılamaz. Çocuğun bu tür müdahale ve saldırılara karşı yasa tarafından korunmaya hakkı vardır. Ancak tüm bu maddeler bizzat yasayı koruyanlar tarafından ihlal edilmiştir. Tıpkı önceki gün yaşamını kaybeden Özgür Taşar'ın yaşam hakkının ihlal edildiği gibi. ve tıpkı Van'daki belediye başkanlarının siyasal yapma haklarının ihlal edilmesi gibi. Biz KESK olarak yaşanan bu olayı kınıyor olayın bu aşamaya gelmesinde sorumlulukları bulunan kişi ve kurumlar hakkında gerekli işlemlerin derhal yapılmasını istiyor ve bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı buradan deklere ediyoruz."

Yapılan açıklamanın ardından Cengiz Topel Caddesi üzerinden KESK Yüksekova Temsilciliği'ne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüşe katılan öğrenciler, "Cop: 5, Biber Gazı: 5, Dayak: 5, Eğitim: 0,", "Karne hediyesi jop, biber gazı, dayak", "Öğrenciye şiddete hayır", "Davamız not değil laik bir eğitim", "Kalem tutan ellere cop vuruldu" dövizlerini açtılar. - HAKKARİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yüksekova Nebioğlu Hakkari Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title