Haberler

Yenimahalle'de "Böbrek Hastalıkları ve Obezite" Semineri Düzenlendi

Yenimahalle Belediyesi ve Anadolu Böbrek Vakfı, 9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla ortaklaşa "Böbrek Hastalıkları ve Obezite" adlı seminer düzenledi.

Yenimahalle Belediyesinin ev sahipliğinde 50'nci Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen seminere, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, eski Adalet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcıları Erhan Aras, Başar Bal, üniversite öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Seminer öncesi yaptığı konuşmada Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar'a teşekkürlerini sunan Anadolu Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayla San, Yaşar'a onur plaketi takdim etmek için eski Bakan Sungurlu'yu sahneye davet etti. Sungurlu'nun elinden plaketini alan Yaşar, Türkiye'nin hala organ nakli ve bağışı konusunda istenilen düzeyde olmadığını söyleyerek, "Gelişmiş ülkelere baktığımızda ülkemiz bu konuda çok zayıf kalıyor. Vatandaşlarımız da yeteri kadar duyarlı değil. Halkımızın organ bağışı yaparak başka canları yaşatmaya teşvik edilmesi gerekiyor" dedi.

Obezitenin ise çeşitli hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirten Yaşar, "Ülkemizde de ne yazık ki sağlıklı beslenmemeden kaynaklı obez sayısı her geçen yıl artıyor. Bu yediğimiz besinlerden ve bilinçsiz tüketimden kaynaklanıyor. Biz Yenimahalle Belediyesi olarak vatandaşlarımızın sağlık konusunda bilgilendirmesi için toplantılar yapıyoruz. Bu konuda bizden destek isteyen kurumlara destek veriyoruz, salonlarımızı açıyoruz. Vatandaşlarımızı spora yönlendirmek için bölgemize birçok tesis kazandırdık. Böylelikle sizlerin sağlığına katkı yapmaya çalışıyoruz. Sağlıklıyken sağlığımızı düşünmeliyiz. Ancak spor yaparak ve yediklerimize dikkat ederek sağlıklı bir şekilde yaşayabiliriz" diye konuştu.

Anne adayları obeziteye dikkat

Konuşmaların ardından oturum başkanları Prof. Dr. Turgay Arınsoy, Prof. Dr. Siren Sezer, Prof. Dr. Ayla San ve Prof. Dr. Neval Duman semineri başlattı. Seminerde hekimler Doç. Dr. Nazan Yardım, Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, Doç. Dr. Serpil Müge Değer, Prof. Dr. Siren Sezer, Prof. Dr. Gül Kızıltan, Dr. Sabahattin Kocadağ ve Prof. Dr. Ali Murat Zergeroğlu birer sunum yaptı. Doktorlar aşırı kilo ve obezitenin diyabete neden olduğunu, daha sonra da bunun böbrek hastalığına yol açtığını belirttiler. Doç. Dr. Serpil Müge Değer, "Hamilelik esnasında annenin nutrisyon durumu ve hormonal profili bebek kilosunu etkilemektedir. Özellikle hamilelikte yüksek BKİ veya hamilelik sırasında aşırı derecede kilo alımı çocukluk çağı obezitesinde önemli bir faktördür" dedi.

Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk ise, "Sigara içme, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı alkol tüketimi; hipertansiyon, aşırı kilo, şişmanlık kan şekeri yüksekliği ve kolesterol yüksekliğine yol açıyor. Birey bununla mücadele etmek istiyorsa hareketli yaşam biçimi sürdürmek, sağlıklı dengeli beslenmek, sigarayı bırakmak ve aşırı alkol tüketmemek zorundadır" diye konuştu.

Seminerde halk oyunları ekibi de bir gösteri sundu. Eğlenceli dakikaların yaşandığı programda Yenimahalle Belediyesi sağlık personeli tarafından katılımcılara tansiyon ölçümü de yapıldı. Aynı zamanda Yrd. Doç. Dr. Perim Türker Özyiğit yöneticiliğinde vatandaşların kan basıncı, kilo ve boy, bel ve vücut kitle indeksi ölçümleri ve obezite, böbrek sağlığı hakkında anket çalışması yapıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yenimahalle Belediyesi Ankara Üniversitesi Oltan Sungurlu Fethi Yaşar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title