Haberler

Kırşehir Müzesi'nde Tarihe Yolculuk

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bünyesinde Kurulan "Kırşehir Müzesi", Yerli ve Yabancı Ziyaretçilerin Akınına Uğruyor.

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde kurulan "Kırşehir Müzesi", yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Müzesi'nin ilk kuruluş çalışmasına 1936 yılında başlandığı öğrenilirken bu yıllarda ilk olarak halkın "Kale" olarak adlandırdığı şehir merkezindeki Kalehöyük üzerinde yer alan Alaaddin Camii'ne bir kısım taş ve etnografik eser toplanarak müze deposu oluşturulduğu ileri sürüldü.

Müzenin oluşumu ile ilgili bilgi veren Vali Lütfullah Bilgin, 1975'de Kırşehir Valiliği tarafından eski eserlerin korunması ve müze oluşturulması için "Eski Eser Komisyonu" kurulduğunu ve 1980 yılında Kırşehir Müze Müdürlüğü'nün tesis edildiğini vurgulayarak, "İlk eser envanter kaydı 1981 yılında yapılmıştır. Bu arada müzenin taşınmaz eserlerinin tespiti ve tescili amacıyla arazi çalışmaları da başlatılmıştır. 1985'de şehir merkezindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında, 100 metrekarelik bir

mekanda o yıla dek toplanan eserler sergilenmeye başlanmış ve 20 metrekarelik bir depo oluşturulmuştur. 1986 yılında Kaman Kalehöyük arkeolojik kazısının başlatılmasıyla müzenin gelişimi hızlanmış ve aynı yıl ilk arkeolojik eser envanterine başlanmıştır" açıklamasını yaptı.

1993 yılında müze koleksiyonundaki eserlerin Kırşehir Kültür Merkezi'ndeki deposuna konulduğunu kaydeden Bilgin, "Kırşehir Müzesi'nin ziyarete açılması çalışmaları 1996 yılında hız kazanmıştır. Ziyarete açılan Kırşehir Müzesi'nde sikke, etnografik ve arkeolojik eser olmak üzere 3 bin 300'ün üzerinde eser mevcuttur. Kırşehir Müze Müdürlüğü'nün arazi çalışmaları sonucu 136 adet taşınmaz kültür varlığı tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Kültür Merkezi binasının içerisinde bulunan ve önceleri Güzel

Sanatlar Galerisi olarak kullanılan bölümün alt katı arkeoloji, üst katın büyük bölümü etnografya müzesi olarak 1997 yılında ziyarete açılmıştır. Arkeolojik eserlerin büyük bölümü, bölgede yapılan kazı ve yüzey araştırmalarından, özellikle Kaman-Kalehöyük ve Malkaya'dan getirilen eserlerden meydana gelmiştir. Arkeoloji bölümünde, Asur Ticaret Kolonileri döneminden Osmanlı dönemine kadar kronoloji veren Kaman Kalehöyük kazı buluntuları sergilenmektedir. Salonun bir köşesinde Roma dönemine ait mermer eser

grubu bulunmaktadır. Selçuklu dönemi çocuk sandıkları ve mezar taşları ile başlayan İslami dönem eserleri, sikke vitrinleri ile Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır" diye konuştu.

Diğer yandan, müzenin üst katının büyük bölümünün etnografya bölümü olarak düzenlendiğini ve burada Kırşehir'in tarihi eserlerinin bulunduğunu belirten Vali Bilgin, "Müzenin üst bölümünde Kırşehir'de ortaya çıkan Ahilik ve Ahi Evran'ın tanıtımı ile ilgili çeşitli eserler sergileniyor. Ahi Evran'a atfedilen başlık, mütteka, ahilik sancağı ve Ahi Fütuvvetnamesi ile secerenamelerinin yer aldığı üç vitrin bulunmakta. Ayrıca, Kırşehir halıcılığının temsil edildiği dokuma tezgahı ve önünde halı dokuyan yöresel

giysili kadın mankenin bulunduğu bir köşe oluşturulmuştur. Bir diğer köşede ise Kırşehir evindeki günlük yaşamdan bir kesitin görüldüğü sergileme yer almaktadır. Kırşehir Müze Müdürlüğü; kültür varlıklarını koruma, ortaya çıkarma, Türk ve dünya turizminin hizmetine sunma konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Arazi çalışmaları sonucunda 160 adet taşınmaz kültür varlığı tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Müze Müdürlüğü başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında Dulkadirli, Kepez yeraltı şehirleri

dünya turizminin hizmetine sunulmuştur. Savcılı İnlidağ Mağarası'ndaki çalışmalar ise sürdürülmektedir. Müzede ayrıca, Asur Ticaret Kolonileri döneminden başlayarak yörede yapılan kazı ve araştırmalarda özellikle Kaman Kalehöyük'ten ortaya çıkarılan çeşitli dönemlere ait kalıntılar, ahiliğe ait belgeler ve etnografik eserler sergilenmektedir" dedi.

Müzenin 1. katındaki arkeoloji bölümünde 1986 Yılında Japonya Orta Doğu Kültür Merkezi tarafından Kaman, Çağırkan'daki Kalehöyük'te başlatılan kazıdan elde edilen eserlerin bulunduğunu kaydeden Kırşehir Valisi Lütfullah Bilgin, son yıllarda hazırlanan tanıtım çalışmaları sayesinde yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin müzeye akın ettiğini söyledi.

(AD-MÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title