Haberler

Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde, ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde, ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından finanse edilen projenin toplantısında konuşan İlçe Kaymakamı Niyazi Erten, zenginliklerin ortaya çıkarılıp, alternatif üstünlüklerinin, farkındalığının ortaya çıkarılmasında bu tip projelerin önem taşıdığını söyledi.

Kelkit'in zenginliklerinden olan florasının envanterlerle ortaya çıkarılıp, geliştirilip, iyi kullanılması ve bunları toplumun kullanımına açılması gerektiğini kaydeden Erten, "Ülkemizin kaynakları arttıkça bu tür projelere daha çok kaynak ve imkan aktarılıyor. Ancak yine de talepler sonsuz, ihtiyaçlar sonsuz, kaynaklar kısıtlıdır. Projelerden pay alabilmek için iyi bir ekip çalışması yapılması gerekiyor. Bu yarışta kaynaklardan faydalanabilmek için rutinin dışına çıkmak gerekiyor. Bu tür projeler konusunda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirerek gerek Gümüşhane'de gerek ilçemizde diğer kurumlara örnek olacak çalışmalara imza attı. Bu çerçevede DOKA'ya, İl Özel İdare Müdürlüğüne ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür ediyorum." dedi

Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran ise Kelkit'in önde gelen özelliklerinden birisinin de "florası" olduğunu belirterek, "Ben inanıyorum ki bu çalışma bizim geçmişte yaşadığımız, dedelerimizin ninelerimizin yaşadığı ve bizlerinde çocuklarımıza aktarmak zorunda olduğumuz floramızı ortaya çıkaracaktır. Kaybolmaya yüz tutmuş kültürümüzü geri kazanmada çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu projeyi ve bir çok projeyi ilçemde hayata geçiren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüze ve ekibine ilçem adına teşekkür ediyorum. İnşallah kısa zamanda projenin faydalarını göreceğiz." diye konuştu.

Kelkit Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Irmak ise Kelkit'in yaylaları ve zengin çiçek yapısıyla güzel bir ilçe olduğunun altını çizerek, bu değerli varlığına rağmen yörede yetişen bitkilerin çoğunun ne olduğunun, ne işe yaradığının bilinmediğini belirtti. Projenin bitmesiyle özelliğini bilinmeyen bir bitki türümüz kalmayacağını kaydeden Erten, "Amacımız zengin bitki örtümüzü uzmanlara tespit ettirmek, bu sonuçlarla herbarium oluşturup,

broşür, bitki haritası, afiş, tanıtım filmi hazırlayıp, kitap basmak ve güzel ilçemiz Kelkit'in bitki zenginliğini önce kendimize, sonra dışarıya tanıtmak Kelkit ekonomisine katkı sunmaktır. Sizlerin huzurunda projemizin hayat bulmasına büyük katkı sunan, proje odaklı çalışmalara büyük destek veren Kaymakamımız sayın Niyazi Erten'e projemiz için Müdürlüğümüze kaynak aktaran İl Genel Meclisimize,

Proje koordinatörümüz Ziraat Mühendisi Sayın Hüsamettin Meral'e, proje akademisyen kurulu Başkanımız

Doç.Dr. Sayın

Ali Kandemir'e ve projenin ana finansmanını sağlayan DOKA'ya

çok teşekkür ediyorum. Müdürlük olarak Kelkit'e hizmet arzusuyla son 1,5 yıldır Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor da dahil farklı konularda 30 proje hazırladık, uyguladık. İnanıyorum ki bu projeler Kelkit için, Kelkitliler için çok güzel sonuçlar doğuracaktır. Bu projemiz sahip olduğumuz büyük değerlerin farkına varmamızı ve Kelkit'e alternatif ekonomik alanlar açacağına inanıyoruz." dedi.

Proje akademisyenlerinden Doç.Dr.Ali Kandemir de proje ile ilgili gerçekleştirdiği sunumunda bir bölgenin

bitkilere dayalı ekoturizim

ve süs bitkiciliğinde değerlendirilebilecek doğal bitki kaynak potansiyelini belirlemenin ilk adımının, bölgenin bitki çeşitliliğini ortaya koymak olduğunu belirterek, projenin önemine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından proje kapsamında hazırlanan tanıtım filmi katılımcılara izlettirildi. İzleyenlerin büyük beğenisini kazanan tanıtım filminin TRT'de yayınlanması için girişimde bulunulacağı kaydedildi.

Toplantıya Kelkit Kaymakamı Niyazi Erten, Kelkit Garnizon Komutanı Yasin Kayabaşı, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Kelkit Emniyet Müdürü Tuncay Sancak, Köse İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Alim, Şiran İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurtuluş Halep, Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Karakoç, Kelkit Bal Üreticileri Birliği Başkanı Recep Görgülü çiftçiler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Doğu Karadeniz Muammer Duran Gümüşhane Kelkit Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title