Haberler

Gaziantep'in İş Dünyasından Gezi Olaylarına Tepki

Güncelleme:

Gaziantep İş Dünyasının oluşturduğu 'Ortak Akıl Platformu'nun son toplantısına, katılan dernek başkanları gezi parkı olaylarını eleştirdi.

Gaziantep İş Dünyasının oluşturduğu 'Ortak Akıl Platformu'nun son toplantısında, katılan dernek başkanları gezi parkı olaylarını eleştirerek, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Dönem dönem yapılan Sivil Toplum Kuruluşları 'Ortak Akıl Platformu' 5. toplantısına Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) ev sahipliği yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Çekici, TÜMSİAD'ın çalışmaları hakkında bilgiler verdikten sonra gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çekici, özellikle son dönemlerde Gezi Parkı olaylarının rahatsızlık verdiğini ifade ederek, "Daha önce çözüm sürecine destek verdiğimizi TÜMSİAD ailesi olarak ifade etmiştik. Bu Gezi Parkı olayının bir ağaç sökme olayının olmadığını herkes biliyor. Türkiye baharı doğdu diye bir çok ülkenin neredeyse ayakları nere basmaz hale geldi. Türkiye'nin karışması için bir çok ülke adeta fırsat bekliyor. Bu ülkemizin ekonomik istikrarı, ülkemizin hızla büyümesi diğer ülkeleri ciddi manada rahatsız ediyor. Her zaman şunu söylüyoruz biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Ama bir yanlış var ise bu memlekette sivil toplum kuruluşları bu yanlışı düzeltmekle, doğruya doğru yanlışa da yanlış demekle mükelleftir. Aksi taktirde çok bir vebal altındadır. Biz bu gezi parkı olaylarının şiddetle karşısında olduğumuzu tekrarlamak istiyorum. Şuanda birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Ülkemizin üzerinde karabulutların dolaştırılmak istenmesi aşikardır. Bu nedenle birlik ve beraberlik içinde olmamız şart" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kurt Ali Kılçık geçmişte Türkiye'de yıllarca bazı kesimlerin ötekileştirilerek yok sayıldığını ifade ederek, "Gerek etnik açıdan gerek mezhebi ile gerek dini inancıyla birileri bu ülkede mağdur edilmeye çalışıldı. İşte bunların hepsini elimizin tersiyle ittik çok şükür. Şimdi ülkemiz ve özellikle bölgemiz ve Gaziantep yükselme trendini kesintisiz devam ettiriyor. Biz eğer bu birlik ve beraberliği sürdürmeyi başarabilirsek, o vuran kıran, yıkan, yakan ve duran adamlara rağmen bu birlik ve beraberliği millete hizmet yolunda devam ettirebilirsek tüm Türkiye özellikle Güney Doğu-Doğu Anadolu son 30 yıldır yaşanan üzücü olaylara dönmeyecektir. Eskiden yüzler böyle gülmüyordu. İnsanlar geleceklerine endişeyle bakıyorlardı. İnsanlar dağlardan ölüm haberleri bekliyorlardı. Şimdi ise, yeter ki bu sorun çözülsün ve yeter ki Türkiye kazansın gerekirse ben kaybetmeye razıyım diyor insanlar. İşte bu inanışla, bu düşünce ve duyguyla bu güçlü iradeyle biz çözüm sürecine desteğe devam edeceğiz" dedi.

Başkan Kurt Ali Kılçık, Gezi Parkı olaylarına da değinerek, "Türkiye buraya kolay gelmedi. Kolay kolay da istikrardan, güvenden, demokrasiden vazgeçecek değiliz. Gezi Parkı'nda eylemlerini sürdüren gençlerin samimi beklentileri arasına, farklı talepler eklemeye çalışmak, seçilmiş hükümetten dayatmaya varan yersiz isteklerde bulunmak, Türkiye'ye haksızlık yapmak demektir. Demokrasinin kötüye kullanılmasına karşıyız. Türkiye ekonomisi, önündeki engelleri aşabilecek bir seviyededir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Sanayi Üretimi rakamları ve Büyüme Rakamları, Türkiye ekonomisinin gücünü ortaya koyuyor. 14 çeyrektir büyüyen, son 8 çeyrekte büyümeye devam etmekle birlikte büyümesinin hızı düşen ülkemiz, bu ay açıklanan rakamlarla, bu yılın ilk çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 3 büyüyerek, büyüme hızını da arttırmaya başlamış, huzur, güven ve istikrar algısını perçinlemiştir. Türkiye kazanmayı öğrenmiştir ve bundan vazgeçmeye niyetli değildir" şeklinde konuştu.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İlker Hasırcı ise ülkenin son 10 yılda yakaladığı istikrarın 2023 hedeflerini belirlemede önemli rol aldığını ancak son dönemlerde yaşanan olaylara herkesin dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde artık güçlü sivil toplum kuruluşları ile el ele vererek, son derece önemli ve başarılı çalışmalara imza atılıyor. Bugün ülkemiz üzerinde oynanan oyunu açıkça gün yüzüne çıkaran gezi olaylarına bakış açısında hem fikir olduğumuzu görüyorum. Dünyada bir duraklama ve gerileme görülürken geçtiğimiz günlerde açıklanan TÜİK verilerine göre ülkemiz bu yılın ilk çeyreğinde beklentileri aşan bir büyüme ortaya koydu. Huzur güven ve istikrarın, iş dünyası ve ekonomimiz için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu büyümeyi çekemeyen ve ülkemizin büyümesini hazmedemeyen ve son günlerde ülkemizin gündemini fazlasıyla meşgul eden gezi parkı olaylarının amacı dışına çıktığını görüyoruz. Demokratik ülkelerde farklı düşünceleri ifade etmek yada yanlış olduğu düşünülen uygulamaları protesto etmek her vatandaşın hakkıdır. Bu eylemler çağdaş ve medeni kurullar içinde yapılarak başka insanlara zarar vermeden yapılması gerekiyor. Ayrıca unutulmamalıdır ki bu tür toplumsal olaylar kötü niyetli kişiler tarafından tamamen amacı dışında ideolojik amaçlar için yapılabilir. Bunun sonucunda ekonomimiz başta olmak üzere tüm ülkemiz zarar görmektedir. Tüm kamuoyunu basiretli ve sağduyulu davranmaya çağırıyorum. Oyuna gelmeyelim bu ülke hepimizin" diye konuştu.

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, konuşmasına "Duran adamların değil, üreten adamların memleketi Gaziantep'te ve Gaziantepli olmaktan her zaman onur ve şeref duydum" sözleriyle başlayarak şunları ifade etti, "Son dönemlerde Taksim Gezi Parkı olayları yaşanıyor ve bize mesafe olarak uzak olsa da yaşanan olaylar bugün iş dünyasının içinde olan herkesi bir şekilde etkiledi. Tamamıyla saf ve temiz duygularla bir grup gencin demokratik hak ve özgürlüğünü kullanmak isteğiyle başlayan ve bir takım karanlık güçlerin devreye girmesiyle istenmeyen sonuçlar ortaya çıktı. Sivil toplum kuruluşlarının esasen yönlendirmesi gerektiğini noktalarda olaylar istenmeyen noktalara gitti. Büyüyen bir Türkiye'de bu gibi olayların yaşanması bugün ne kadar doğal ise bundan sonrada o kadar doğal olacak. Önemli olan bunlara karşı hazırlıklı olmamızdır. B planımızın mutlaka hazır olması gerekiyor. Bu tarz olaylarla karşılaştığımızda tepki vermekten daha ziyade o insanların ne demek istediğini anlayabilmek daha önemlidir. Elbette ki demokratik bir cumhuriyette yaşıyoruz. Ülkemizde yaşayan insanlar izinlerini aldıktan sonra her türlü gösteriyi yapmaları kendi haklarıdır. Sorunlarını dile getirmesi gayet normaldir. Ama bu çıkarlar ülkenin çıkarları önüne geçiyorsa ülkede yaşayan insanların çıkarları önüne geçiyorsa işte orada durmak gerekiyor. Buna dikkatle yaklaşmak gerekiyor. Ama oradaki insanları da ötekileştirmeden yaklaşmak gerekiyor. Sonuç olarak oradaki insanlarda bizim insanlarımız. Neye alet olduklarını bilmiyor olabilirler. Bunları onlara anlatmak gerekiyor. Olayların başlangıcında durumun net olarak insanlara anlatılamadığını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı çıkıp bunu net bir şekilde dile getirmişti. Zaten oradaki 13-14 ağaç için hiç bir insan bu tür olayları yapamaz. Ama bir bilgi eksikliği vardı ve karanlık güçler devreye girerek hiç beklemediğimiz bir ortamla karşılaştık" diye konuştu.

GAPGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çalışkan'da Türkiye'nin son 13 yıldır başına gelen olaylara bakıldığında esnafın tüccarın ve işadamının ayakta kalmasının dahi bir mucize olduğuna işaret ederek, "28 Şubat sürecini yaşadık, hemen ardından 2002 yılında büyük bir ekonomik kriz yaşadık. Daha sonra bir Cumhurbaşkanı seçimi krizini yaşadık ve hemen arkasından AK Parti'nin kapatılmasının gündeme getirilmesiyle ülke sarsıldı. Bu süreçte dolar ve borsa kurları büyük iniş ve çıkışlar yaşadı. Ben bu süreçte ayakta kalan bütün işadamı arkadaşlarımızı ve esnaflarımızı tebrik etmek istiyorum. Son olarak Gezi Parkı'nda yaşanan olaylar birkaç tane gencin yaptığı olay değildir. Bu konuda her vatandaş mutlaka dikkatli olmalı. Birlik ve beraberlik içinde sorunların aşılabileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Toplantıya GAGİAD, MÜSİAD, HÜRSİAD, TÜMSİAD ve GAPGİAD yönetim kurulu başkanlarının yanı sıra yönetim kurulu üyeleri de katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Kılçık Gaziantep Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title