Haberler

Çorum'da Hububat Sezonu Açıldı

Güncelleme:

Çorum Ticaret Borsası, 2013 yılı hububat sezonu açıldı.

Çorum Ticaret Borsası, 2011 yılı hububat sezonu açıldı.

Sezon açılışına Çorum Valisi Sabri Başköy, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, CHP İl Başkanı Cengiz Atlas, MHP İl Başkanı Ercan Daşdan, borsa yöneticileri ve üreticiler katıldı.

Törende açık artırmayla satışa çıkarılan 100 kilo arpayı Tekin Mengüç isimli üretici 4 bin TL'ye, Hakkı Bal isimli üreticisi ise 100 kilo ekmeklik buğdayı 5 bin TL'ye aldı.

Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, ticaretin günümüzde çok çetin bir rekabet ortamında icra edildiğini belirterek, Çorum sanayicisi ve tüccarının bu rekabet ortamında ulusal ve uluslararası pazarlarda yer almasına rakipleriyle eşit şartlarda yarışmasına ve rekabet etmesine en büyük engelin nakliye giderleri olduğunu söyledi.

Çorum'un sanayileşmesindeki en etken aktörlerden tarımsal sanayinin haksız rekabet ve nakliye girdilerinin yüksekliği dolayısıyla kan kaybettiğini vurgulayan Bektaş, bu nedenle ciddi sorunların bulunduğunu belirterek, kent ekonomisinin ciddi yaralar aldığına dikkat çekti.

Bektaş, " Türkiye'de yumurta fiyatlarını belirleyen ciddi bir üretim kapasitesine ve tesise sahip yumurta üreticilerimiz, besicilerimiz, yem sanayicilerimiz, un sanayicilerimiz, nakliye girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle hammadde temininde rakiplerinden yüksek fiyatla tedarik etme zorunluluğu sebebiyle muzdarip olmakta, üretim maliyetleri artmakta, rakipleriyle rekabet edemez duruma düşmektedirler.Bu yüzden İlimize mutlaka gecikmeden tren yolu kazandırılmalı, böylece rakiplerimizle eşit şartlarda ve aynı kulvarda yarışma imkanı sağlanmalıdır" dedi.

Serbest piyasa kurallarının hakim olduğu, arz ve talep dengesi çerçevesinde bölgenin hububat, bakliyat, yağlık ayçiçeği ve çeltik fiyatlarının Ticaret Borsası'nda oluştuğunu dile getiren Bektaş, oluşan fiyatların ilanı ile Çorum Ticaret Borsası'nın Türkiye hububat ve bakliyat piyasasına yön veren bir kuruluş olduğunu belirtti. Bektaş, bölgenin en büyük satış salonuna sahip olan borsanın, aynı zamanda tarım ve sanayi ürünlerini kayıt altına alan en önemli kamu görevi yapan bir kuruluş olduğunun altını çizdi.

Nüfusun büyük çoğunluğunun tarım ve hayvancılık uğraştığını ve gelirini buradan sağladığını belirten Bektaş, "Üniversitemiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ziraat Odamız ve Üretici Birliklerimizle iş birliği ve entegre bir şekil de çalışarak tarımda verimin ve kalitenin artırılması, yine ürün çeşitliliğinin artırılması, özellikle, mısır, kanola, soya gibi tarımsal sanayi ürünlerinin ekilmesini teşvik ederek, hem üreticilerimize daha çok gelir sağlamak, hem de ilimizde yeni tarımsal sanayi tesisleri kurulmasına öncülük etmek en büyük arzularımızdan birisidir. Bu husus ayrıca ilimizde istihdam artışına sebep olacaktır. Tarımda sanayi ürünleri üretimi ile birlikte yeni sanayi tesislerimiz kurulacaktır. "Kızılırmak akıyor Çorumlular bakıyor" sözü artık tarih olmalı Çorumlular Kızılırmak'a bakmak yerine Kızılırmak'ın sularıyla arazilerini sulama hayali gerçeğe dönüştürülmesi bir an önce hayata geçirilmelidir. Su hayattır. Bugün sınırlı olarak Kızılırmak'tan sulanan araziler sayesinde Osmancık 97 Pirincimizle artık dünya markası olduk.Osmancık 97 Pirincimiz Türkiye'nin çeltik üretim bölgelerinde ekildiği gibi bazı ülkelerde de deneme ekimleri yapılmakta ve böylece Osmancık 97'mizle uluslararası bir markayız artık. Borsamız kotasyonunda yer alan Oğuzlar cevizimizde Çorum'un tarımsal ürünler kategorisinde ciddi markadır. Sulu tarım yapılabilen bölgelerimizde seracılık ve meyve üretimi her geçen gün yeni yatırımlarla gelişerek devam etmektedir. Mevcut yeni yapılarak faaliyete geçen barajlarımızdan sulama kanalları yapılarak sulanabilir arazi miktarımızı artırdığımız taktir İlimiz Osmancık 97 pirincimizle ve Oğuzlar cevizimizle kalmayıp yeni marka tarımsal ürünler çıkartacaktır" ifadelerini kullandı.

Borsa yönetimi olarak üyeler ve borsanın ayrılmaz bir parçası olan üreticilerle el ele vererek birlik beraberlik içerisinde proje odaklı, Çorum halkına layıkıyla hizmet etmek için var güçleriyle çalışacaklarını vurgulayan Bektaş, "Ticaret Borsası olarak yeni göreve gelen bizlerin ana hedefi üyelerine üstün hizmet kalitesi sunmak, örnek gösterilen bir borsa olmaktır. Hizmet kalitesinin çıtasını daha da yükseğe taşımaktır. Güzel Çorum için belirlediğimiz vizyon ile tarım ve ticarette rekabet gücü yüksek, sanayisi gelişmiş, yaşam kalitesi yüksek bir kent haline getirmeyi hedefliyoruz. Çorum'un gelişimi için yapacağımız her çalışma, atacağımız her adım siz üyelerimizin ve üreticilerimizin de zenginleşmesine yol açacaktır. Ata öğüdünü tutacağız, çok çalışacağız, üreteceğiz, dirliğimizi, birliğimizi göstereceğiz ki Allah rahmet ve bereketini bize versin. Ülkemiz öyle bir coğrafi bölgede yer almakta ki, bulunduğumuz topraklar nice medeniyetlere, nice devletlere, imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Dünyaya ticareti öğreten dünya tarihinin ilk borsası da yine ülkemiz ve ilimizdedir. Çorum Ticaret Borsası olarak bu zenginliğimizi tanıtmak için önümüzdeki günlerde Ortaköy Şapinuva'da meclis toplantısı yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise, Çorum Ticaret Borsası'nı daha iyi noktalara taşıma konusunda elbirliği ve işbirliği içinde çalışacaklarını dile getirdi. Başkan Külcü, borsanın kurulduğu günden bugünlere gelmesinde emeği geçen, yönetimde yer alan herkese teşekkür etti.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in "Üreticinin malını pazarı görmeden elinden almayınız", "Ticaretle uğraşın ve cesur olun. Çünkü rızkın onda dokuzu ticaret ve cesarettir" sözlerini hatırlatan Külcü, üreticinin malının değerini bulması için malın pazara girme görevini günümüzde Ticaret Borsası gibi kurumların yürüttüğünü, borsada malı gören alıcıların fiyatını vererek üreticiye malının değerini verilmesinin sağlandığını, böylece malın hakkıyla satışının yapıldığını dile getirdi.

Çorum'da da bu işin doğru şekilde yapılması için Ticaret Borsası'nın önemli gayretleri olduğunu ifade eden Külcü, "Çorum Ticaret Borsası'nın bugün geldiği noktayı çok iyi biliyoruz. Eksiklerini ve yapılması gereken işlerinde farkındayız. Bu işleri sadece Belediye'nin ve Borsa'nın üzerine yıkmak doğru değil. Bu eksikleri elbirliğiyle ve işbirliği içinde gidereceğiz. Bu sayede Çorum Ticaret Borsası'nı daha gazel hale getirmeye çalışacağız. Yeni sezonun başarılı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.

Halk oyunları gösterilerinin de yer aldığı program plaket törenin ardından sona erdi. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muzaffer Külcü Ali Bektaş Türkiye Çorum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title