Haberler

Bursa'da "Belediyemiz Kapatılmasın" Referandumu

CHP İnegöl İlçe Başkanlığının öncülüğünde "Belde Belediyelerimiz Kapatılmasın" sloganıyla organize edilen referandumun ikincisi, İnegöl'e bağlı Cerrah, Tahtaköprü ve Yenice beldelerinde gerçekleştirildi.

CHP İnegöl İlçe Başkanlığının öncülüğünde "Belde Belediyelerimiz Kapatılmasın" sloganıyla organize edilen referandumun ikincisi, İnegöl'e bağlı Cerrah, Tahtaköprü ve Yenice beldelerinde gerçekleştirildi. Referandumda vatandaşlar belde belediyelerinin kapatılmasına 'hayır' dedi.

Sabah 07.30'da başlayan referandumda, Tahtaköprü Beldesinde Belediye Düğün Salonunda, Cerrah'ta Belediye binasının zemin katında, Yenice Beldesinde ise, 5 ayrı mahallede muhtarlıklara konulan sandıklara beldelerdeki seçmenler akın ettiler. Referandumda, sandıkları gezerek oy kullanan vatandaşlarla sohbet eden CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, hangi partili olursa olsun, vatandaşların belediyelerine sahip çıkması veya kapatılması konusunda görüşlerini sandığa yansıtacaklarını belirtti. Cerrah, Tahtaköprü

ve Yenice beldelerinde devam eden referandum çalışmalarını CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, CHP İl Başkanı Metin Çelik, Yenice Belediye Başkanı Hasan Aksu, Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez, MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya ile birlikte gezen CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, katılımın yoğun olmasının güzel bir gelişme olduğunu ifade etti.

Bursa genelinde 21 beldede referandum çalışması yapıldığını ifade eden CHP İl Başkanı Metin Çelik, "CHP'nin Türkiye genelinde başlattığı ve geçen hafta Bursa'da da 4 CHP'li belde belediye başkanının yönettiği beldemizde bir referandum gerçekleştirdik. Bugün de 17 belde de referandum gerçekleştiriyoruz. Halkın katılımı gerçekten çok yüksek. Gördüğüm kadarıyla buralarda demokrasi şöleni yaşanıyor. AK Parti İl Başkanının dediği gibi biz CHP'liler olarak, halkın önüne sandık koymakla popülizm yapmıyoruz. Halkın özgür iradesinin sandığa yansıtılması bizler için çok önemlidir. Halka verilen hakların geri alınmaması konusunda CHP, MHP ve diğer siyasi partilerle birlikte gözlemlediğimiz kadarıyla AK Partinin dışında tüm siyasi partiler bu olaya destek veriyorlar. Bu demokrasi şölenine destek veren tüm belde halklarına teşekkür ediyorum. Sonuçların hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Kurşunlu'da oynanan tiyatronun ikinci perdesini Cerrah'ta oynadıklarını belirten Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, "Cerrah halkı belediyesinin kapanmasını istemiyor. Cerrah halkı belediyesinin kendisine yeterince hizmet verdiğini düşünüyor. Cerrah halkı Büyükşehir yasasının devreye girmesiyle birlikte hayatının zorlaşacağını çok iyi biliyor" dedi.

Bin 800 belde belediyesinin kapatılmayla karşı karşıya olduğunu ifade eden Yenice Belediye Başkanı Hasan Aksu ise, "Bu yasayla ilgili olarak, beldelerimizin kapatılmaması yönünde demokratik hakkımız olan tepkimizi göstermek üzere kasabamızda bugün halkımızın temayülünü ölçmek üzere referandum yapılmakta. Yenicemizin 5 mahallesinde 5 tane sandık koyduk. Referandum devam etmekte. Şu ana kadar ki izlenimimiz belediyenin kapanmaması yönünde" şeklinde konuştu.

Yerel Yönetim Yasasından 2 hafta önce haberdar olduklarını belirten CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, "Yerel yönetimlerle ilgili yeni bir yasadan önceki hafta Pazartesi akşam üzeri haberdar olduk. Bir yıla yakın zamandır bu konuyla ilgili tevatürler vardı. Ama bu konuda elimizde somut bir taslak yoktu. Geçtiğimiz hafta TBMM'ye iktidar böyle bir yasa tasarısını sundu. O günden bugüne tartışıyoruz. Bugün 14 gün oluyor. Sanıyorum bayramdan sonra da TBMM Genel Kurulundan görüşülecek. Bu tasarının içeriğiyle alakalı olarak iktidar partisi milletvekillerinin bile tam olarak bir bilgisi yok. İktidar partisinin belli bir ekibi tarafından hazırlanmış, toplumdan gizlenerek, kamuoyundan saklanarak, böyle bir tasarı getirilmiştir. Bin küsur belde kapatılacaktır. Yeni Büyükşehirler kurulacak. Büyükşehirler büyün şehir haline gelecek. Bilimsel yönden, siyasi yönden hiç tartışılmadan hazırlanan bu yerel yönetim yasası Avrupa yerel yönetimler özerklik şartına da aykırıdır. Çünkü bu yasal düzenleme vatandaşa sorulmadan, seçmene danışılmadan ortaya konmuş bir tasarruftur. Demokrasi danışmadır. Halkın oyunu, görüşünü almaktır " şeklinde konuştu.

"BU SANDIK CHP'NİN DEĞİLDİR"

Tayan, halka sorulmadan alınan kararların sağlıklı olmasının mümkün olmayacağını söyleyerek, "Bugün her alanda olduğu gibi ben ne istersem onu yaparım, ben ne dersem o olur zihniyetiyle bir yere varılmaz. Bu sandık CHP'nin sandığı değil. Bu sandık Cerrahlıların, Yeniceliler, Tahtaköprülülerin sandığı. Hangi partili olursa olsun burada yaşayan vatandaşlar belediyelerine sahip çıkma veya kapatılması konusunda görüşlerini sandığa yansıtacaklardır. Buradan çıkan sonuca herkes saygılı olmalıdır" diye konuştu.

İnegöl'ün il olmasıyla ilgili yasa teklifi verdiğini hatırlatan Tayan, "Dolayısıyla bu yasayla ilgili beldelerin ilçe olmasıyla ilgili teklifimiz var. Ama biz bunu beklerken, bu yönde çaba gösterirken maalesef onlar bizim beldelerimizi kapatıyorlar. İnegöl ilçemizi de Büyükşehir belediyesinin altına monte ediyorlar. Bu ileriye gidiş değil, geriye gidiştir. Bunun cezasını mutlaka genel seçimlerde halkımız onlara fatura edecektir. Ama halkın içerisinde maalesef kendilerini göremiyoruz. Elde ettikleri televizyonlarla, gazetelerle halktan kopuk bir şekilde halka sadece nasihat ve talimat yağdırıyorlar. Biz de kapı kapı dolaşarak halka doğruları anlatmaya çalışıyoruz. İnegöl il olmalıdır, bu beldeler de ilçe olmalıdır" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Aksu İnegöl Yenice Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title