Haberler

Usta şairler Kasım'da Yeniden İstanbul ve İzmir'de

Güncelleme:

Tiyatro Kumpanyası Kasım ayında da iki oyunla İstanbul ve İzmir'de şiir ve tiyatro tutkunlarıyla buluşuyor: Usta şair Ahmed Arif'in şiirlerinden ve yaşam öyküsünden derlenen "Hasretinden Prangalar Eskittim" oyunu ve ressam Mehmet Güleryüz'ün desenleriyle sahneye konan, Can Yücel anısına hazırlanan "Can"' oyununun büyük bir ilgi ve heyecanla izlenmesi bekleniyor.

Tiyatro Kumpanyası, Ekim ayında Türk edebiyatının usta isimlerinden Ahmed Arif'le açtığı tiyatro sezonunu, Kasım'da İstanbul ve İzmir'de de sürdürüyor. Sevdaları, sürgünleri ve aşklarıyla okuyucularının kalbine işleyen Ahmed Arif, Sarper Özsan'ın müziği, Kemal Kocatürk'ün yorumu ve şiirlerinin yaratılış serüvenleriyle izleyicilerin karşısında yeniden hayat buluyor. Şiir ve tiyatro severlerin kaçırmaması gereken "Hasretinden Prangalar Eskittim", Kasım ayında beş kez seyirci önünde olacak.

85. doğum yılında Kemal Kocatürk'ün yönetmenliğini ve oyunculuğunu üstlendiği, uyarlamasını Genco Erkal'ın yaptığı "Can" oyunuyla anılan Can Yücel ise, bu yıl da hayranlarını peşinden sürükleyerek İstanbul ve İzmir'deki tiyatro salonlarına toplayacak. Kasım ayında iki kez izleyicilerle buluşacak olan oyun, yalınlığıyla Can Yücel'i, yoğunluğuyla Türkiye'nin 40 yıllık dönüşümünü yansıtıyor.

Terketmeyen sevdalardan kıyamete kadar yaşayanlara…

Şiirleri Rahmi Saltuk, Fikret Kızılok, Cem Karaca, Moğollar gibi sayısız sanatçı tarafından bestelenen 1927 Diyarbakır doğumlu Ahmed Arif, "Terketmedi sevdan beni", "Akşam erken iner mahpushaneye", "Anadolu'yum ben, tanıyor musun?" gibi unutulmaz dizelerin şairidir. Tek bir şiir kitabı yayınlanmasına rağmen en çok okunan şairlerden biri olan Ahmed Arif, ezilen kitlelerin yanında yer almasıyla ve Anadolu topraklarına olan bağlılığıyla ön plana çıkmıştır. Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi şiir anlayışıyla halk şiirinin ortak sentezini temsil eden Ahmed Arif, günümüzde daha çok "Diyarbekir Kalesinden Notlar ve Adiloş Bebe", "İçerde", "Otuzüç Kurşun", "Suskun" ve "Anadolu" gibi şiirleriyle hatırlanıyor.

Çağının ötesine geçmiş bir şair olarak kitleleri şiirlerine, diline ve karakterine hayran bırakan Can Yücel ise, çok sevdiği günebakan çiçeklerinden, sevdiği insanlardan ve doğanın sadeliğinden ilham aldı. İlk şiirlerini 1950 yılında "Yazma" adlı kitapta topladı ve devamında Yenilikler, Seçilmiş Hikâyeler, Sosyal Adalet, Şiir Sanatı, Papirüs, Yeni Dergi, Birikim ve Yeni Düşün gibi dergilerde şiirlerini yayımladı. 1965`ten sonra siyasal konularda verdiği eserleriyle, tıpkı Ahmed Arif gibi, mahkûmiyet ve kovuşturmalardan başını kaldıramadı. Sevenleri tarafından "Can Baba" olarak anılan şair, "ben hayatta en çok babamı sevdim" diye başladığı dizelerden "Mare Nostrum"a, "Sevgi Duvarı"ndan "Bir dost olmalı"ya kadar her yaştan ve her kesimden insanın öyküsünü kendi şiir dünyasında samimiyetle kitlelere yansıttı ve Türk edebiyatında eşsiz bir yere sahip oldu.

Gösterim bilgileri

5 Ekim Cuma günü saat 20.30'da "Hasretinden Prangalar Eskittim" adlı oyunla Caddebostan Kültür Merkezi'nde 2012 sezonunu açan Tiyatro Kumpanyası'nın, Kasım ayındaki gösterimler için belirlediği tarih ve mekân bilgileri şöyle:

· 5 Kasım 20.30 / Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi

· 8 Kasım 20.30 / Akatlar Kültür Merkezi

· 10 Kasım 20.30 / Kozzy Gazanfer Özcan Sahnesi

· 14 Kasım 20.30 / İzmir Sanat Sahnesi

· 17 Kasım 20.30 / CKM

Geçtiğimiz yıl ilk kez sahneye konan "Can" oyununun Kasım ayındaki gösterim bilgileri ise şöyle:

· 15 Kasım 20.30 / İzmir Sanat Sahnesi

· 18 Kasım 18.00 / Ortaköy Afife Jale Sahnesi

İzleyiciler, her iki oyunun biletlerini Biletix'ten ve oyunun sahne alacağı tiyatro gişelerinden temin edebilirler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmed Arif Can Yücel İstanbul İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title