Haberler

Türkiye'yle Bağlantılı Olan İki Papa Aynı Anda Aziz İlan Edildi

Bir milyar 200 milyon inananı olan Katolik Kilisesi'nin iki yeni azizi daha oldu. Vatikan Şehir Devleti Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco'nun Aziz Petrus Meydanı'nda yönettiği azizlik törenine, geçen yıl görevinden feragat ederek şaşkınlık yaratan Emerit Papa 16. Benediktus'un da katılması, '2'si yaşayan 2'si aziz olmak üzere meydanda 4 Papa vardı' yorumlarına neden oldu. Kilise tarihinde ilk kez iki papanın bir arada aziz ilan edildiği belirtildi.

Tören boyunca meydanda, 23. Jean'ın deri örneği ile Papa 2. John Paul'un kan örneği de sergilendi. Papa Francesco yaptığı konuşmada, aziz ilan ettiği her iki papa hakkında, 'Onlar Kutsal Ruh ile dolu, iki cesaretli insandı, Kilise'ye ve dünyaya Tanrı'nın iyiliği ve merhametini aktardılar. Onlar 20. Yüzyılın rahipleri, piskoposları ve papalarıydı. O dönemin trajik olaylarını yaşasalar da onların altında kalmadılar' ifadelerini kullandı. TÜRKİYE'Yİ EMRULLAH İŞLER TEMSİL ETTİ Bu önemli ana, başta 2. Jean Paul'un doğum yeri olan Polonya başta olmak üzere birçok ülkeden akın eden 1 milyona yakın kişi tanıklık etti. 34 devlet başkanı, başbakan, kral ve kraliçe ile 122 ülkeden delegasyonun katıldığı törende Türkiye'yi, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy temsil etti.

Törenin ardından, Papa Francesco'yla tek tek el sıkışarak selamlaşanlar arasında, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, İspanya Kralı Juan Carlos ve Kraliçe Sofia ile Emrullah İşler gibi isimler de yer aldı. VATİKAN TARİHİNDE İLK KEZ 3 BOYUTLU YAYIN

Yaklaşık 8 milyon Euro'ya mal olduğu bildirilen büyük törende, 10 bin güvenlik görevlisi görev yaparken, Vatikan'a çıkan bazı caddelere dev ekranlar yerleştirildi. Vatikan'ın resmi televizyon kanalı CTV, SKY kanalıyla yaptığı anlaşma sonucu ilk kez Vatikan'daki dini bir etkinliği 3 boyutlu olarak yayınladı. 3 boyutlu azizlik töreni, İtalya genelinde 100 sinema salonunda da gösterilirken, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'da da birçok ülke salonlarında da izleyiciyle buluşturuldu. TÜRK PAPA'NIN AZİZLİK SÜRECİNDE İSTİSNA YAPILDI

Kilise kurallarına göre, bir kişinin aziz ilan edilmesi için en az iki mucize gerçekleştirmesi gerekiyor. Oysa bir mucize gerçekleştirdiği belirtilen 23. Jean (Angelo Giuseppe Roncalli) için istisnai bir uygulama yapıldı. İtalya'da 'Papa Buono (İyi Papa)' olarak anılan 23. Jean'ın azizlik sürecini, çok sevilmesi ve Kilise'nin kapılarını modern dünyaya açan 2. Vatikan Konsili gibi cesur ve reformsal adımlar atmış olması sağladı. Dinler arası diyalog ortamına katkısı büyük olan 23. Jean, bu konsilin sonunda yayınlanan genelgede, ilk kez İslam'ın güzelliğinden ve Allah'a giden yol olduğundan söz edilmesini sağlamıştı. TÜRKÇE ÖĞRENMİŞTİ

1935-1944 yılları arasında İstanbul'da Vatikan Temsilcisi olarak bulunan ve Türkiye ile yakın ilişkileri nedeniyle 'Türk Papa' olarak anılan 23. Jean, 28 Ekim 1958'de seçildi. 4 yıl 7 ay papalık yapan Roncalli, Türkiye'de bulunduğu sıralarda iyi Türkçe öğrenmiş, buranın halkına oldukça yakın durmuştu. O dönemde İstanbul'da yaşayan Levantenlerin Türkçe yerine İtalyanca ya da Fransızca konuşmalarına karşı çıkan Roncalli anılarında, Türkleri seviyorum. Uygarlık yolunda yeri hazır olan bu milletin doğal kabiliyetlerini takdir ediyorum diye yazmıştı. 23. Jean, Harbiye'deki St. Esprit Kilisesi'nde düzenlenen pazar ayinlerinde İncil'in ilk kez Türkçe okunmasını sağlamıştı.

23. Jean'ın akıllarda kalan eylemlerinden biri de, Türkiye'de görev yaptığı dönemde Papalık Delegasyonu'ndan 'transit vize' çıkartarak birçok Yahudi'nin savaş bölgesinden gizlice kaçmalarına yardımcı olmasıydı. Roncalli'nin merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile de dost olduğu bilinir. 23'üncü Jean'ın, Bayar'ın 1960 darbesinde idam edilmemesi için girişimde bulunduğu da söylenir. AZİZLİK ERKEN GELDİ

1978 yılında ruhani liderliğe seçilen 2. Jean Paul ise, 2005'teki ölümüne kadar 27 yıl boyunca bu makamda kaldı. En çok ülke gezen papa olarak bilinir. Doğu Avrupa'da komünist rejimin son ermesinde emeği olan Papa buna ilişkin, 'Ağaç zaten çürüktü. Ben sadece ağacı salladım' diyordu.

Haçlı seferleri için 'tarihi bir hata' diyen 2. Jean Paul, kilisenin başını ağrıtan rahiplerin çocuklara cinsel istismarına ilişkin vakaların ciddiyetini kavramamakla eleştiriliyordu. 2'nci Jean Paul, 1981 yılının Mayıs ayında Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda Türk tetikçi Mehmet Ali Ağca'nın suikast girişiminin hedefi oldu. Haftalarca yoğun bakımda kalan Papa, Ağca'yla hapishanede görüşüp, onu bağışladı.

2. Jean Paul'un ölümünden sonra gerekli olan beş yıl beklenmeden azizlik süreci başlatılmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Emrullah İşler Vatikan Türkiye İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title