Haberler

Türkiye'deki tek çocuk adalet merkezinde ilk kez gerçek bir duruşma görüntülendi

Güncelleme:

Türkiye'deki tek çocuk adalet merkezinde ilk kez gerçek bir duruşma görüntülendi Bu mahkemede çocuklar sanıkla yüz yüze gelmiyorlar Duruşma ortamını yaşamadan beyan veriyorlar Erzurum'da bulunan Türkiye'nin tek Çocuk Adalet Merkezinde ilk kez gerçek bir duruşma görüntülendi.

Türkiye'deki tek çocuk adalet merkezinde ilk kez gerçek bir duruşma görüntülendi

Bu mahkemede çocuklar sanıkla yüz yüze gelmiyorlar

Duruşma ortamını yaşamadan beyan veriyorlar

ERZURUM - Erzurum'da bulunan Türkiye'nin tek Çocuk Adalet Merkezinde ilk kez gerçek bir duruşma görüntülendi. Çocuk dostu olarak tasarlanan duruşma salonunda mahkeme tarafından dolandırıcılık suçunun mağduru olan bir çocuğun beyanını sanıkla yüz yüze getirilmeden Çocuk Adalet Merkezinde bulunan adli görüşme odasında uzman aracılığıyla alındı.

Adalet Bakanlığı tarafından çocuk dostu bir uygulama daha hayata geçirildi. 2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında da çocuk mahkemelerinin müstakil bir kampüs içinde yapılandırılmasına ilişkin model geliştirilmesine ve duruşma salonlarının çocuk dostu şekilde yeniden tasarlanmasına yönelik hedeflere yer verilmişti.

Bu kapsamda Adalet Bakanlığı ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasında pilot olarak Türkiye'nin ilk Çocuk Adalet Merkezinin Erzurum'da kurulmasına yönelik protokol imzalandı. Yürütülen çalışma sonucunda yapımı tamamlanan Çocuk Adalet Merkezinin açılışı Dünya Çocuk Hakları Gününe denk gelen 20 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Sanıkla yüz yüze gelmiyorlar

Bu merkezde çocukların üstün yararını koruyacak şekilde tasarlanan duruşma salonu, adli görüşme odaları gibi fiziki alanların yanı sıra çocuk dostu uygulamalarda gerçekleştiriliyor. Bu doğrultuda, mahkeme tarafından dolandırıcılık suçunun mağduru olan çocuğun beyanının sanıkla yüz yüze getirilmeden Çocuk Adalet Merkezinde bulunan adli görüşme odasında uzman aracılığıyla alınmasına karar verildi.

Evinden ekipler tarafından alınıyor

Maruz kaldığı suçtan fazlaca etkilendiği, bu nedenle kendisine etkin destek hizmeti sunulması gerektiği değerlendirilen mağdur çocuk ve ailesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünün hizmet aracı ile uzman eşliğinde evinden alınarak Çocuk Adalet Merkezine getirildi. Bu merkezde bulunan bekleme odasında uzman ile çocuk ön görüşme yaptı. Bu şekilde hem mağdur çocuğun stres ve kaygı düzeyi düşürüldü, hem de yapılacak işlemle ilgili olarak kendisine bilgi verildi. Sonrasında mağdur çocuk görüşme odasına alındı.

Duruşma ortamını yaşamıyorlar

Mahkeme tarafından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla görüşme odasına bağlanılarak beyanı uzman aracılığıyla alındı. Beyan işlemi tamamlanan mağdur çocuk ailesi ile birlikte yine Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünün hizmet aracı ile uzman eşliğinde evine bırakıldı. Türkiye'de ilk olan çocuk dostu bu uygulama sayesinde uzman eşliğinde hizmet aracıyla ulaşımı sağlanarak mağdur çocuk adliye ortamında duruşma sırasını beklemeden, duruşma ortamına girmeden uzman aracılığıyla beyanını verdi. Bu uygulamanın yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erzurum Türkiye Çocuk Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title