Haberler

Türk Tarih Kurumu, 'Tarihte Türkler ve Ermeniler' İsimli Kitapları Tanıttı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr. Mehmet Metin Hülagü, 'Biz Türk Tarih Kurumu olarak şunu arzu ederiz. Türk-Ermeni ilişkilerin Türk ve Ermeni tarihçiler tarafından masaya yatırılması, ortak proje olarak ele alınması, ortak girişimler yapılması, sempozyumlar, konferans, paneller olması olması. Örneğin bu yıl veya önümüzdeki yıl biz ermeni tarihçi arkadaşlarımızla birlikte ortak büyük bir sempozyum yapabiliriz. Türk tarihine, Ermeni tarihine ilişkin olumlu veya olumsuz konuları masaya yatırıp konuşabiliriz. Biz Türk Tarih Kurumu olarak gelecek teklife açığız"dedi.

Türk Tarih Kurumu, 10 ciltten oluşan ve içeriğinde Türk ve Ermeni ilişkilerini anlatan 'Tarihte Türkler ve Ermeniler' isimli kitapları bir otelde düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı. Tanıtım toplantısına Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr. Mehmet Metin Hülagü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs, Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç.Dr. Uğur Ünal, kitabın editörleri katıldı.

Kitap hakkında bilgi veren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr. Mehmet Metin Hülagü, "Yayın adedimizi cins olarak kitap başlığı olarak baktığımız zaman bugüne kadar bin 400 çeşit bu güne kadar kitap yayınladık. Geniş bir yelpazede Türk Tarih Kurumu Türk tarihine, Türk coğrafyasına dair yayınlar yapmaktadır. Bugün burada toplanmamızın nedeni çıkartmış olduğumuz kitabı tanıtmak. Türk Tarih Kurulu olarak 10 ciltlik bir tarihte Türkler ve Ermeniler başlığıyla kitap çıkarttık. Bu kitap aslında sadece 10 ciltle bitmemektedir. Bu bir başlangıçtır. Uzun soluklu bir çalışmadır. Nihayetinde bu külliyatın nihayetinde 35 cilt kadar bir yekun tutması hedeflenmektedir. İlk kısmını 10 cilt halinde geçen hafta matbaadan teslim aldık. 3-4 ay aralıklarla da 10' ar cilt halinde bu kitabın devamı paylaşacağız. Bu kitabın hazırlanmasında katkıda bulunan akademisyenlere teşekkür ederim. Çünkü 350 kadar akademisyen Türkiye Üniversitelerinden de bölümlerinden katkıda bulundular bu kitaba. Sadece Türk akademisyenler değil. Yurt dışından da makale katkısı söz konusu oldu. Bilim kurulumuz tarafından gözden geçirilip redakte edildi ve ilk etapta bu 10 cildin basılmasına sonra da diğer ciltlerin gelmesine karar verilmiştir" dedi.

Hülagü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kitap neyi anlatıyor, ne içeriyor diye baktığımız zaman. Tarihte Türkler ve Ermeniler. Adından da belli. Tarihin ilk dönemlerinden başlayarak bu güne kadar Türk ve Ermeni milletlerinin birlikteliğinden ilişkilerinden bahsetmektedir. Ermeniler tarihte ne zamandan beri vardırlar. ve bugün ne durumdadırlar. veya Türkler, Ermenilerle ne zamandan beri ilişki içerisindedirler, münasebet halindedirler ve münasebetler olumlu olumsuz güzel, kötü her halükarda nasıl geçmişse bu kitapta anlatılmaya çalışılmaktadır. Kitapları doğrusu bir külliyat olarak hazırladık ama okuyucunun rahat okuyabilmesi ve yanında taşıyabilmesi için küçük ebatta bastırdık. her bir cildi ayrı bir kitap olarak da düşünebilirsiniz. Her cilt belli bir konu üzerinde yoğunlaşmış durumda. Örneğin ilk çağda, orta çağda Türkler,Ermeniler gibi. veya Kafkas cephesi, veya 1'nci Dünya savaşında Türkler, Ermeniler gibi. Her cilt müstakil içerik taşımaktadır. İnşallah bu kitabın devamını Ekim ayında 10 cilt olarak daha çıkartmayı düşünüyoruz. Ocak 2015'de bir üçüncü 10 cildi, 2015 Nisan ayında da kalan kısmını tamamlamak istiyoruz. 35 cilt kadar olan bu külliyatın içerisinde İngilizce versiyonunu da oluşturmak istiyoruz. 10 cilt kadar olması planlanıyor."

Kitabın hazırlığı aşamasında Türk Tarih Kurumu'nun internet sitesinden duyurulan yaptıklarını belirten Hülagü, "Kitabı hazırlanmak için web sayfasından bu kitabın bilgisini verdik ve makaleler gönderilebileceğini Türkiye ve dünyaya duyurduk. Kitabın hazırlanmasında yerli ve yancı bütün akademisyenlerin katkısını arzu ettik. Ancak dışarıdan katkı fazla olmadı. İngilizce katkı veren oldu. Ermeni tarihçilerden fazla katkı almadık. Biz Türk Tarih Kurumu olarak şunu arzu ederiz. Türk-Ermeni ilişkilerin Türk ve ermeni tarihçiler tarafından masaya yatırılması, ortak proje olarak ele alınması, ortak girişimler yapılması, sempozyumlar konferans, paneller olması. Örneğin bu yıl veya önümüzdeki yıl biz Ermeni tarihçi arkadaşlarımızla birlikte ortak büyük bir sempozyum yapabiliriz. Türk tarihine, Ermeni tarihine ilişkin olumlu veya olumsuz konuları masaya yatırıp konuşabiliriz. Biz Türk Tarih Kurumu olarak gelecek teklife açığız" dedi.

Bir gazetecinin, Başbakanlık sitesinden yayınlanan Ermeni açıklamasını sorması üzerine Hülagü, "Sayın Başbakanın açıklamış olduğu beyanat insani duygular içeren bir beyanattır. Bizim tasvip etmememizde mümkün değildir. Ben şahsen tasvip edip destekliyorum. İnsani duygularım ön plana çıkaran bir açıklamadır. O anlamda katılmamak mümkün değildir" dedi. Bu kitabın yurt dışına da gönderilip, gönderilmeyeceği yönündeki soruya Hülagü, "Yurt dışındaki kütüphanelerle değişim anlaşması var. 230 kadar yurt dışındaki kütüphane ve üniversitelerle değişim programımız var. Anlaşmamız olmayan kurumlara da ücretsiz olarak gönderebiliriz. Bütün kamuoyunu,akademik çevreye yurt içi yurt dışı dağıtılması gerekiyor" diye cevapladı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç.Dr. Uğur Ünal, ise, arşivlerinin herkese açık olduğunu söyledi ve kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs'de bir teşekkür konuşması yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Türk Tarih Kurumu Mehmet Metin Derya Örs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title