Haberler

TRT'nin Eski Personeline Fetö'den Dava

TRT'de görev yaparken ihraç edilen 21 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

TRT'de görev yaparken ihraç edilen 21 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına bazı sanıklar ve avukatları katıldı. Diğer sanıklarla, bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlantı kuruldu. Müşteki TRT'nin, avukatı aracılığıyla dava dosyasına katılma talebini içerir dilekçe gönderdiği öğrenildi.

Sanıkların kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçildi.

İddianamede ByLock kullanıcısı olduğu, TRT'ye atanmasında Ahmet Koyuncu ve İbrahim Şahin'in imzası bulunduğu belirtilen sanık Cavit Atasever, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema ve Televizyon bölümünden mezun olduğunu, okuduğu dönemde TRT'de staj yaptığını ifade etti.

Mezuniyetinin ardından, FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan STV'de çalışmaya başladığını ve 2005'e kadar burada çalıştığını dile getiren Atasever, 2009'da İbrahim Şahin'in genel müdür olduğu dönemde TRT'de işe girdiğini anlattı.

İşe girişinde FETÖ ile ilişkili bir durum olmadığını öne süren Atasever, FETÖ üyesi olduğuna ilişkin iddianamede yer alan ifadeleri de kabul etmediğini söyledi.

ByLock kullandığını reddeden Atasever, "Ben bu programı kullanmadım, bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Yıllardır kullandığım telefon emniyette, inceleme sonucu gerçeğin ortaya çıkacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"Şu anda Gülen karşısında olsa ne derdin?"

Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal sanığa, darbe girişimini kimin yaptığını sordu. Sanık Cavit Atasever, "Devletimizin söyledikleri ortada, kamuoyunda da belli zaten kimin yaptığı, hain terör örgütünün yaptığı açıktır." diye konuştu.

Başkan Köksal sanığa bu kez, "Şu anda Gülen karşısında olsa ne derdin?" diye sordu. Sanık Atasever, "Neden böyle bir şeye kalkıştığını, nasıl cüret ettiğini sorardım." dedi.

Cavit Atasever, mahkemeye mesane kanseri olduğuna dair rapor sundu. Mahkeme Heyeti, cezaevi koşullarının sanığın kalmasına engel olup olmadığı konusunda kurul raporu aldırılmasına hükmetti.

Sanıklardan Mustafa Yazkan da hakkındaki suçlamaları reddetti. Daha önce Bank Asya'da görev yaptığını, ardından TRT Spor'da işe başladığını, ABD'ye de TRT'deki görevi amacıyla birkaç kez gittiğini savundu.

Terör örgütünün tepe yöneticilerinden Cemil Koca ile 160 kez telefon irtibatının olduğu iddia edilen Yazkan, bu kişiyi tanımadığını ileri sürdü. Sanık Yazkan, kızının gittiği özel okulu her aradığında, sanki Cemil Koca aranmış gibi kayıtlara girmiş olabileceğini savundu.

ByLock kullandığı iddiasını da reddeden Yazkan, sistemi telefonuna yüklemediğini, kullanmadığını ileri sürdü. Yazkan, TRT'de çalışırken şehir dışında görevlere gittiğinde telefonunu kullanması için başkalarına verdiğini veya başka yerlerin internetini kullandığını öne sürdü.

Mahkeme Başkanı Köksal'ın, "15 Temmuz'u kim yaptı sence?" sorusuna, "FETÖ yapmıştır." yanıtını veren sanık Yazkan, "FETÖ elebaşısı karşında olsa ne derdin" sorusu üzerine, "Neden diye sorardım" ifadesini kullandı.

Matematik öğretmeniyken spiker olan sanığın savunması

Sanık Cihangir Çetin, Matematik bölümü mezunu olduğunu, 2011'de TRT'ye spiker olarak girdiğini, açığa alındığı 2016'ya kadar haber sunduğunu, canlı yayın yaptığını, Cumhurbaşkanı ve bakanları takip ettiğini anlattı.

TRT'den neden ihraç edildiğini bilmediğini, hakkında somut delil bulunmadan ByLock kullandığının belirtildiğini kaydeden Çetin, ByLock kullanmadığını ileri sürdü. Habercilik mesleği gereği telefonunu modem olarak şifre koymadan görevlerde kullandığını, bu sırada başka şahıslar tarafından kullanılmış olabileceğini iddia eden Çetin, bu örgütle bağının bulunmadığını savundu.

Başkan Köksal'ın, "Matematik öğrentmenisin TRT'ye nasıl girdin?" sorusuna karşılık sanık Çetin, "KPSS mağduruyum, öğretmenlik puanım eğitim bilimlerine yetmedi. KPSS'ye tekrar hazırlanırken, TRT'nin spikerlik sınavlarına da girdim." dedi. Bir başka soru üzerine Çetin, TRT'ye girmeden önce diksiyon dersi almadığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Köksal'ın, "Benim dönemimden çok başarılı arkadaşlarım vardı, hala TRT'ye girmediler, sen nasıl girdin?" sorusu üzerine Çetin, "Benim hayalimdi spikerlik." şeklinde konuştu.

Köksal, bu sanığa da "15 Temmuz'u kim yapmıştır? FETÖ elebaşısı karşında olsa ne derdin?" sorularını sordu. Sanık Çetin, "Hain darbe girişimini yapan Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması'dır. 'Bir ülkeyi mahvettin, 15 sene geriye götürdün, mutlu musun?' derdim." dedi.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

İddianame

İddianamede, FETÖ mensuplarının TRT'ye sızdığı ve büyük bir yapılanma oluşturduğu, kuruma yerleştirilen 400 muhabirden her ay düzenli "himmet" toplandığı belirtiliyor.

Darbe girişiminde bulunulan 15 Temmuz 2016 öncesi TRT'de çalıştığı tespit edilen 7 bin 203 personelin ve bunların anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarının FETÖ/PDY bağlantılarını ortaya koyabilecek ByLock, Bank Asya, soruşturma, dernek, iltisaklı şirket ortaklığı ve tepe yönetimi ile irtibat verileri üzerinde analiz çalışması yapıldığı ifade edilen iddianamede, kolluğun, sonuçta 897 farklı çalışan hakkında toplam bin 250 iltisak/bağlantı tespit ettiği kaydediliyor.

İddianamede, toplanan tüm delillere göre sanıklar Ayhan Ferik, Cavit Atasever, Ci·hangi·r Çetin, Hanife Sayılır, Hasan Çelik, Hasan Taşar, Hasan Basri Erden, Hasan Hüseyi·n Örs, Hüsametti·n Kıroğlu, İbrahi·m Hali·l Öztürkeri·, İdri·s Selçuk, Kemal Erdem, Mehmet Ali· Öget, Murat Kirti, Mustafa Altıntaş, Mustafa Beyhan, Mustafa Ünal, Mustafa Yazkan, Osman Zeybek, Özden Kınık ve Servet Dağ'ın FETÖ üyesi oldukları belirtiliyor.

Sanıkların tamamının FETÖ mensuplarının haberleşme programı ByLock kullandıkları ifade edilen iddianamede, birçok sanığın Bank Asya'da hesabının olduğuna, bazı sanıkların ise örgütün lider kadrosunda bulunan Osman Hilmi Özdil, Bahattin Karataş, Süleyman Uysal, Şerif Ali Tekalan ve Süleyman Tiftik gibi isimlerle görüştüklerinin belirlendiğine yer veriliyor.

Sanıkların "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İbrahim Şahin Ahmet Koyuncu Bank Asya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title