Haberler

Trabzon'da Pistten Çıkan Uçak 1.5 Metre Daha Denize Kaydı

Trabzon'da pistten çıkan uçak 1.5 metre daha denize kaydı (5)KAYMAKAM UÇAK KAZASIYLA İLGİLİ KONUŞTUTrabzon Havalimanı Mülki İdare Amiri ve Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu beraberindeki Trabzon Havalimanı Baş Müdürü Ahmet Aydın ile birlikte, Trabzon Havalimanı'nda iniş sırasında pisten...

Trabzon'da pistten çıkan uçak 1.5 metre daha denize kaydı (5)

KAYMAKAM UÇAK KAZASIYLA İLGİLİ KONUŞTU

Trabzon Havalimanı Mülki İdare Amiri ve Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu beraberindeki Trabzon Havalimanı Baş Müdürü Ahmet Aydın ile birlikte, Trabzon Havalimanı'nda iniş sırasında pisten çıkarak sürüklendiği çamura saplanan yolcu uçağının bulunduğu yamaçtan çıkartılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kaymakam Hatipoğlu, pistten çıkan uçağın bir bütün olarak ağır tonajlı 2 vinç yardımı ile Perşembe günü bulunduğu yerden çıkartılarak havalimanında güvenli bir noktaya çekileceğini söyledi. Hatipoğlu çalışmalar sırasında havalimanında uçak trafiğinin de 24 saat duracağını da duyurdu.

90 SANİYEDE MÜDAHALE EDİLDİ

Trabzon Havalimanı'nda 13 Ocak günü saat 23.26'da gerçekleşen kazanın ardından 90 saniye içerisinde kazaya acil müdahale edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Olay yerinde itfaiye hizmeti olarak uçakta ortaya çıkan risklere karşı söndürme ve benzeri faaliyetler başladı. Yine aynı anda ortaklaşa aynı ekibimiz ile birlikte uçağın tahliyesini de yapmaya başladılar. Öncelikle büyük bir özveri içerisinde bu faaliyetler gerçekleştirildi. 24 dakikada gibi bir süre içerisinde uçağın tahliyesi gerçekleşti"

HAZIRLIKLAR YARIN BİTECEK

Uçağın bulunduğu yerden çıkartılması ile ilgili detaylı çalışmaların yapıldığını da aktaran Kaymakam Hatipoğlu şöyle devam etti: "Gerek uçağın bulunduğu yer gerekse hava şartlarının değişikliğinden dolayı bir çalışma ve planlama yapılması gerekti. Uçak gövdesinin daha uygun bir alana alınması için bir planlama yaptık. Bununla ilgili olarak 18.01.2018 ile 19.01.2018'e kadar uçağın bir bütün halinde havalimanımızda uygun bir alana naklini gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili teknik çalışmaları ilgili firmalar yaptılar. Biz de havalimanı mülki idare amiri olarak burada sorumluluğu olan devlet hava meydanları işletmemiz ve diğer birimlerle gerekli eş güdümü ve koordinasyonu sağlamaya çalıştık. Şuanda hemen hemen pek çok hazırlığı yapıyoruz. Vinçler gelecek. Bu vinçlerin yerleştirileceği alanda zemin iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Yarın öğleden sonra hazırlıkları bitmiş olacak. Çünkü iki ayrı vinç bir 500 tonluk, bir de 300 tonluk vinç havalimanımızda uçağın mevcut hali ile çıkarılmasını gerçekleştirecekler. Perşembe günü bu operasyonu planladık. Hava şartları bu şekilde bir çalışmanın uygun olacağını gösterdi. Daha sonra hava şartlarının denizde bozulacağını gösteriyor. Tüm bunların ışığında biz havalimanımızda her türlü çalışmayı kurumlar arasında işbirliğini gerçekleştirmeye çalışıyoruz"

PİST UÇUŞLARA 24 SAAT KAPATILACAK

Uçağın nakli sırasında havalimanının 24 saat süreyle uçuşa kapatılacağını da duyuran Hatipoğlu şöyle dedi: "Perşembe saat 00.04'den Cuma 00.04'e kadar uçuşları gerçekleştiremeyeceğiz. Bu uçağın nakledilmesi süreci bir planlanmaya tabi. Bu husus Ulaştırma Bakanlığımızın ve ilgililerin izni dahilinde bu operasyon gerçekleştirilecek. Bagajlar ve yakıt uçak tamamen sabitlenip bir yere çekildikten sonra aynı gün içerisinde güvenli şekilde bagajların tek tek tespitli bir şekilde ilgili kişilere teslimi sağlanacak. Firma çalışanları bunun hazırlığını yapıyorlar. Sigorta firmasından yetkililer incelemeleri yaptılar. Detaylı çalışmayı uçak park yerine çekildikten sonra yapılacak. Ulaştırma Bakanlığımızın Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu var. O kurulun uzmanları havalimanında incelemeleri yaptılar. Kara kutuları merkezlerine gönderdiler. Artık o süreç içinde kazanın nedeni ortaya çıkacaktır"

BAKANLIK: KAZANIN PİSTİN BOYU VE GENİŞLİĞİNDEN KAYNAKLANDIĞI İDDİALARI ASILSIZDIR

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan, Trabzon Havalimanında yaşanan uçak kazasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Kaza yapan uçağın normal iniş yapıp yavaşlama ivmesi ile pisti kat ettiği sırada, pist sonunda yaklaşık 300 metre kala, henüz anlaşılamayan bir nedenle, pistin sol tarafına doğru kaydığının belirtildiği açıklamada uçağın, şerit sahası kat etmek suretiyle deniz tarafına bulunan eğimli araziye düşerek kaza kırım yaptığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu kazanın kazam kırım raporu henüz çıkmamış ve kazanın nedeni halen belirlenememiştir. Trabzon Havalimanı, 1957 yılından bu yana işletilmekte olan ve ülkemizin ağırladığı trafikler yönünde en önemli havalimanları içinde yer almakta olan bir havalimanıdır. 2 bin 640 metre uzunluğa, 45 metre genişliğe ve 7.5 metre banket genişliğine sahip pisti bulun an Trabzon Havalimanı orta ebatlı uçakların inmesine uygun ICAO standartlarında havalimanlarımızdan biridir. Trabzon Havalimanı ile benzer boyutta olan Çanakkale, Gazipaşa, Adıyaman, Sinop, Van Ferit Melen gibi havalimanlarımız da uçakların güvenle kalkabileceği ve inebileceği uzunluktadır. Trabzon Havalimanından İstanbul-Ankarave Adana'ya her gün; İzmir, Antalya, Bursa Yenişehir ve Kocaeli Havalimanlarına ise haftada birkaç kez sefer düzenlenmektedir. Ayrıca dış hatlarda da Riyad, Düsseldorf ve El Kasım Havalimanlarına ise haftada toplam 4 sefer düzenlenmektedir."Trabzon Havalimanına her yıl 29 binin üzerinde uçağın iniş yaptığının belirtildiği açıklamada şöyle tamamlandı: "Buna karşın herhangi bir şekilde pist kaynaklı bir sorun yaşanmamıştır. Kazanın, pistin boyu veya genişliğinden kaynaklandığı iddiaları asılsızdır ve bilgisizlikten ileri gelmektedir. Her havalimanının Uluslararası Havacılık standartlarına ve kurallarına göre işletilmesi zorunluluğu vardır. Keza ihtiyaç halinde her zaman havalimanına yatırım yapılmaktadır. Bakanlığımız Trabzon ilinin tüm ihtiyaç ve beklentilerini biliyor, yakından takip ediyor, Trabzon için gereken her türlü yatırımı ivedilikle yapıyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Numan Hatipoğlu Ahmet Aydın Ortahisar Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title