Haberler

Terörsüz Şehirlerde Değişim - Yüksekova'nın Çehresi Görevlendirmeyle Değişti

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Yüksekova Beledi·yesi·, gerçekleştirdiği altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla ilçenin çehresini değiştirirken, eski belediye döneminden kalan borçları da ödedi.

Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla teröristlerden temizlenen Yüksekova'da, bölücü terör örgütü PKK'nın ilçede oluşturduğu tahribatın giderilmesi ve terörün izlerinin silinmesi için başlatılan çalışmalarda önemli mesafe katedildi.

Hizmete susayan ilçede 19 Aralık 2016'da yapılan görevlendirmenin ardından yatırım atağı başlatan Yüksekova Belediyesi, altyapıdan üstyapıya, spordan sosyal faaliyetlere kadar birçok alanda önemli hizmetler sundu.

Belediye, sıfırdan yapılan 300 kilometrelik yeni kanalizasyon hattının yüzde 85'ini tamamladı.

İlçede 103 kilometre sıcak asfaltlı yollar yapan belediye, eski DBP'li belediye döneminden esnafa olan 2 mi·lyon liralık borcun tamamını da ödedi.

Yüksekova'nın içme suyu sorununu çözmek için proje çalışması yürüten belediye, atık su arıtma tesisinin yapımına da başladı.

İlçede 13 okulun bahçesine oyun grupları kurularak banklar yerleştirildi, Avaşin Parkı'na açık hava spor aletleri konuldu.

Yine üç parkta onarım çalışması yapılan ilçenin yeşillendirilmesi için 13 bin fidan dağıtıldı ve kardeş belediye olan Düzce Belediyesi işbirliğiyle Cengiz Topel ile İpek Yolu caddelerinde orta refüj aydınlatma, kaldırım ve peyzaj çalışmaları yapılıyor.

Belediyenin araç parkı, alınan 4 otobüs, 5 pikap, 3 loder, greyder, kamyonet, arazöz ve cenaze aracı (Belediyeler Birliğinden hibe) ile genişletildi.

Gençler spora yönlendirildi

Gençleri spora yönlendirmek amacıyla 11 dalda yaklaşık 500 sporcuya spor malzemesi desteği sağlandı.

Yüksekova Belediyespor'un maçlarını oynadığı şehir stadında saha ve tribün, soyunma odaları, duş kabinleri, bekleme odaları, yedek kulübeleri, sahanın giriş kapıları, çimlerin yenilenmesi ve saha etrafındaki tellerin bakım ve onarımı yapıldı.

Gençlerin kitap okumaları, öğrencilerin daha rahat ortamda ders çalışmalarını sağlamak amacıyla Yüksekova Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığının iş birliğinde Avaşin Parkı'nda "kitap kafe" hizmete açıldı.

45 bin metrekarelik park yapılacak

Kent meydanı ve ormanı, mesire alanı ile şehir parkı projelerinin de hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda 45 bin metrekare alan üzerinde kurulması planlanan şehir parkında, vatandaşların rahat vakit geçirebilecekleri alanların yapılması, spor etkinliklerinin yanı sıra kadınlara yönelik kurslar, çocukların vakit geçirebilecekleri alanlar ve annelerin çocuklarını bırakabilecekleri kreşlerin yapılması planlanıyor.

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve başladıklarında ilçede kanalizasyon şebekesinin olmadığını, içme suyunun vatandaşlara sondajlardan verildiğini ve yağmur suyunun rastgele etrafa aktığını anlattı.

Sorunları çözme noktasında çalışmalara hızla başladıklarını belirten Kaşıkçı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatları doğrultusunda Yüksekova ile ilgili ne talep ettiysek tüm kamu kurumlarımız hemen bu taleplerle ilgili tüm imkanları seferber ettiler." dedi.

"Kanalizasyonu olmayan mahallemiz kalmayacak"

Kaşıkçı, hava şartları müsaade ettiği taktirde altyapı ve üstyapı çalışmalarının büyük kısmını bitireceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 300 milyon liralık kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımı yapılıyor. Bu çalışmalarımız bahar ayı itibarıyla bittiği zaman kanalizasyonu olmayan mahallemiz, evimiz kalmayacak. Bu çalışmalarla hem sokaklardaki foseptik kokuları hem de sokaklara dolan yağmur suları ile karşılaşmayacağız. Kanalizasyon hattının bittiği bölgede atık su arıtma tesisimizi de önümüzdeki yıl hizmete sunacağız. 4 firmamız 30 küsur ekiple çalışmalarını sürdürüyor."

Altyapı çalışmalarının ardından üstyapı çalışmalarına da başlayacaklarını dile getiren Kaşıkçı, "Yaklaşık 103 kilometrelik sıcak asfalt çalışması ile ilgili ihalelerimiz tamamlandı ve iki firmaya verildi. Haziran, temmuz ayı itibarıyla caddelerimizi güzel şekliyle hizmete hasret kalan Yüksekova'ya kavuşturmuş olacağız." diye konuştu.

3 bin 63 konut yapıldı

Kaşıkçı, ilçe merkezinden geçen ve çevreye kötü kokular yayan dereyle ilgili de çalışma başlattıklarını anlattı.

Bu derenin ıslah edilmesi için ihale sürecinin tamamlandığını dile getiren Kaşıkçı, "Deremiz artık koku saçan, sel ve toprak getiren dere değil, etrafında gezi ve sosyal donatı alanları ile muhteşem bir güzelliğe kavuşacak." ifadesini kullandı.

Kaşıkçı, ilçede TOKİ tarafından 3 bin 63 konut yapıldığını anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yüksekova Belediyesi sınırları içerisinde yapılan çalışmaların maliyeti yaklaşık bir milyar 340 milyon lira. Bu rakam ihale süreçlerine göre artabilir. Hizmete susamış insanımız talep etsin, biz getirmeye hazırız. Biz hizmet için, insanımızın rahatlığı, huzuru ve çocuklarımızın geleceği için varız."

Kaşıkçı, Yüksekovalılar adına desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanlar ile emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Kaşıkçı Yüksekova Düzce PKK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title