Haberler

    Alcatel One Touch İdol 3

    Alcatel'den %100 dönen ekran teknolojili ve güçlü hoparlörlere sahip bir model.

    Mahmut Saral - -

    Teknoloji dünyasının kıdemli isimlerinden Alcatel, akıllı telefon pazarında yeni ürünüyle oldukça iddialı görünüyor. One Touch idol 3, yalnızca kullanışlı tasarımıyla değil, ses sistemiyle de teknolojiseverlerin beğenisini toplayacağa benziyor. Özellikle müzik tutkumu ön plana alarak son haftalarda kullandığım telefon hakkında düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.


    Tasarım


    One Touch idol 3, simetrik tasarımıyla dikkat çekiyor. İlk bakışta telefonun "üst tarafı burası, alt tarafı da burası" diyemiyorsunuz kolay kolay. Çünkü hem üst hem de alt taraf neredeyse birbiriyle aynı ve bu benzerlik, kullanıma da olumlu yönde etki ediyor. Cihazın ön tarafında, hem ön hem de alt kısımda hoparlörlerin olduğunu görüyorsunuz. Ayrıca yine üst ve altta olmak üzere cihazda çift mikrofona yer verilmiş. Böylelikle bir arama geldiğinde, telefonu nasıl tutarsanız tutun, hızlıca cevap verebiliyorsunuz. Bu konular, bu telefonun önemli bir kısmını oluşturuyor, bu sebeple de birazdan daha detaylı anlatacağım.


    Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.



    Telefon, 7.4mm kalınlıkta ve 141 gram ağırlıkta. Arka tarafı mat, cihazın yan tarafları da kavisli olarak tasarlanmış. Cihazın gayet ince ve hafif olduğunu, kavisli köşeler ve mat arka tasarımı sayesinde de tek elde güçlü bir kullanım hissi verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ek olarak, böylelikle ürünün güzel bir tasarıma sahip olduğunu da belirtelim.


    Tasarım tarafında dikkatimi çeken bir detay ise, ekran camının telefonun çerçevesine kıyasla daha önde olması. Yani ekran, çerçevenin üzerinde bir yükseliğe sahip. Bu da, olası bir düşmede öncelikle çerçevenin değil de camın zeminle temas edebileceği anlamına geliyor. Dikkatli olmanızda yarar var.


    #Sayfa#


    Ekran


    Telefon, 5.5 inç FHD ekranla geliyor. 401ppi değerindeki bu IPS ekranda, Technicolor'ın renk yükseltme teknolojisine yer verilmiş. Technicolor ismine ünlü Hollywood filmlerinden de aşinayız.


    Ürünün sunduğu görüntü performansının güzel olduğunu, farklı açılardan bakıldığında da pek kayıp yaşatmadığını gördüm. Güneş ışığı altında kullanımda tabii biraz kalite kaybı yaşanıyor, ancak ekran belirginliği yine de yeterli düzeyde denilebilir.


    Ekranın dokunuşlara verdiği tepkiler de genel olarak iyi.


    Snapdragon 615 ile geliyor


    One Touch idol 3, Snapdragon 615 çipsetine sahip. Dördü 1.5GHz, dördü de 1GHz değerlerinde çalışmak üzere 8 çekirdekli Cortex-A53 işlemciye ve 2GB RAM'e sahip. One Touch idol 3'ün bir de 4.7 inç HD ekrana sahip ve Snapdragon 410'lu modelinin olduğu söylemek istiyorum.



    Yaptığımız testlerde, telefonun AnTuTu'da 31813 puan; Geekbench 3'te de tek çekirdekte 642, çift çekirdekte de 2443 puan elde ettiğini söyleyebiliriz. Cihaz, ortalama bir performansa sahip ve şu an Google Play Store'da yer alan birçok oyun ve uygulamayı çalıştırabiliyor. Telefonda Angry Birds 2 ve Dead Trigger 2 gibi oyunları oynadık ve ara ara çok nadir ufak takılmalar yaşadık, ama bunlar sorun oluşturacak boyutlarda değildi. Uzun süreli oynayışlarda telefon fazla ısınmıyor.


    Android 5.0.2 işletim sistemine sahip olan cihaz, arkaplanda çalışan uygulama sayısı arttıkça yavaşlıyor ve menüler arası geçişlerde ya da bir uygulamayı açarken kasmalar yaşayabiliyor. Örneğin Facebook açıkken WhatsApp'a girip bir şeyler yazdıktan sonra bir de Twitter'ı açmaya kalkarsanız ekrandaki geçişlerde donmaların olduğunu ve ekranın dokunmatiğinin de cevağp vermekte güçlük çektiğini fark ediyorsunuz. Akıcı bir kullanım için sürekli olarak arkaplanda boşa çalışan uygulamaları kapatarak verimli RAM miktarını artırmanızda yarar var.


    #Sayfa#


    Arayüz demişken, cihazın basit ve kullanışlı bir arayüzü var. Ekranı en sağa kaydırdığınızda, özelleştirmeler de yapabildiğiniz bir haber akış tablosuyla da karşılaşıyorsunuz, ancak bu tablonun da görüntülendiği esnada ufak tefek kasmalar yaşanabildiğini unutmayın.


    "Ekranı %100 olarak tersine çevrilebilir ilk telefon"


    Evet, Alcatel'in dedikleri bu yönde ve idol 3'te en çok güvendiği özelliklerde biri bu. Telefonun tasarımına baktığınızda, cihazın ön kısmında iki tarafın da birbirine benzediğinden, ön kamerayı ve Led bildirim ışığını saymazsak tamamen aynı olduğundan söz etmiştim. Bu simetrik tasarım, hem cepte taşıma hem de avuçta tutuş için iyi, aynı zamanda yaptığınız görüşmeler için de çok iyi.


    Diyelim ki telefonunuz cebinizdeyken çalmaya başladı. Normalde telefonu çıkarır, cihazın üst tarafı kulağınıza gelecek şekilde ayarlarsınız. Bu süreç belki de birçok kullanıcı için önemli olmayabilir ama, bu ayarlama sırasında vakit kaybediyorsunuz ve belki de bu sebeple önemli bir görüşmeyi kaçırıyorsunuz. One Touch idol 3 ise, cebinizden nasıl çıkarırsanız çıkarın, anında görüşmelere cevap vermenizi sağlıyor. Çünkü ekran, ürünü çevirmenizle birlikte anında dönüyor ve öndeki iki hoparlörün yanında iki yanda da mikrofon olduğu için her durumda yön kaygısı yaşamadan açıp konuşabiliyorsunuz.



    Clari-Fi özellikli JBL audio teknolojisine sahip güçlü hoparlörler


    One Touch idol 3'ün iddialı olduğu bir diğer konu ise, hoparlörleri ve ses kalitesi. Alcatel, bu üründe JBL ile çalışarak hem donanımsal hem de yazılımsal birçok getiriyi teknolojiseverlerin beğenisine sunmuş.


    Telefonun ön tarafta yer alan 2 x 1.2W 3D ses efektli hoparlörleri çok güçlü ve temiz sesler verebiliyor. Bu bağlamda ürünün piyasadaki birçok üst seviye telefonu rahatlıkla geride bırakabildiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında, telefonda bir de ONETOUCH Mix müzik uygulaması bulunuyor.


    #Sayfa#


    Bu uygulamada kendi müzik arşivinizi dinlerken aynı zamanda bir DJ gibi birçok düzenleme yapabiliyor, efektler verebiliyorsunuz. Tabii bu keyifte, telefonun kutusundan çıkan kaliteli JBL kulakiçi kulaklıkların da payı büyük. Yine diğer birçok modelle kıyaslarsak, ses tarafında genel olarak Alcatel'in başarılı bir iş çıkardığını rahatlıkla söyleyebilirim.


    Kameralar


    Ürünün ön tarafında 8MP öz çekim, arka tarafında da f/2.0 açıklık oranlı 13MP ana kamera yer alıyor ve bunun flash ışığı da var. Arka kamera ile hızlıca netleme yaparak fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Özellikle gün ışığı performansının sınıfına göre başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ön kamerayla da geniş açılı güzel selfie - öz çekimler çekebilmeniz mümkün. Her iki kamera da 1080p 30FPS video çekim özelliği sunarken ışık miktarı azaldıkça kameraların performanslarında da düşüşlerin olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.


    Alcatel One Touch idol 3'le çekilmiş fotoğraflar



    Pil performansı


    2910mAh pili bulunan ürün, tek şarj ile bir günlük kullanım performansı sunuyor. Cihazın dikkat çekici bir pil tasarruf modu bulunmuyor, ancak pil performansıyla sizi yolda bırakacak bir ürün de değil.


    Son sözlere gelecek olursak


    Alcatel One Touch idol 3, şık ve kullanışlı tasarımı, hoparlörleri, ses kalitesi ve ekranıyla ön plana çıkan bir telefon. Düşünün, ekran %100 dönebiliyor ve ön tarafta iki mikrofonun olması sayesinde de üst - alt neresiydi kaygısı yaşamadan hızlıca aramalara cevap verebiliyorsunuz. Snapdragon 615 çipsete sahip ürün, ara ara kasılmalar yaşayabiliyor. Performans tarafında biraz daha çalışma yapılsaymış çok daha iyi olurmuş.


    5.5 inç ekranlı Alcatel One Touch idol 3, ülkemizde 1599 lira fiyat etiketiyle satılıyor. Yakında operatörlerde de tarifeli olarak satılması gündemde.



    Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Alcatel Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title