Haberler

TDBB ve Yunus Emre Enstitüsü Arasında Protokol

Güncelleme:

TDBB ve Yunus Emre Enstitüsü kültür, sanat ve eğitim alanında çeşitli etkinliklerinin hazırlanmasında işbirliği yapılacak.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Yunus Emre Enstitüsü arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokolle TDBB ve Enstitü arasında kültür, sanat ve eğitim alanında çeşitli etkinliklerinin hazırlanmasında işbirliği yapılacak. TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan tarafından işbirliği protokolü imzalandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Başkan Karaosmanoğlu, işbirliği protokolünün tüm kardeş ülkelere ve dünyaya yararlı olması temennisinde bulundu.

ENSTİTÜ REHBERLİK YAPACAK

Başkan Karaosmanoğlu, "Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın birçok yerinde özellikle eğitim ve kültürle ilgili çok önemli çalışmalar yapıyor. TDBB ile de işbirliği yaparak bize büyük ölçüde rehberlik yapacak. Çok faydalı bir protokol olduğuna inanıyorum. Türkiye artık dünyada model olan bir ülke haline geldi. Bunun barışa, kardeşliğe, insanların kalkınmasına katkı sağlaması gerekiyor. Çok önemli hizmetler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

TOKYO'DAN PERU'YA KADAR 35 MERKEZ

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan ise Enstitü'nün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kurulduğunu belirterek, "Dışişleri bakanımız mütevelli heyet başkanımız. 5 bakanımız mütevelli heyetimizde. Türkiye'nin dilini, tarihini, kültürünü, sanatını yaymak ve temsil etmek gibi bir görevimiz var. Şu anda Tokyo'dan Peru'ya kadar 35 merkezimiz var" şeklinde konuştu.

KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Yunus Emre Enstitüsü, TDBB'nin üyelerinin bulunduğu ülkelerde ve Yunus Emre Enstitüsü'nün merkez ya da temsilciliğinin bulunduğu ülkelerde kültür, sanat etkinliklerinin ve bu alandaki diğer faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması hususunda işbirliği yapacaklar.

KARDEŞ ÜLKE GÜNLERİ

Yunus Emre Enstitüsü'nün merkez ya da temsilciliğinin bulunduğu TDBB'ye üye olmamış ülkelerin yerel yönetimlerine, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin tanıtımı yapılacak. Türk Dünyası Belediyeler Birliği de üyesi bulunan ülkelerde Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetlerini kolaylaştıracak, merkez veya temsilcilik açmasını sağlayacak çalışmalar yapacak. Taraflar, Yunus Emre Enstitüsü'nün merkez veya temsilciliğinin bulunduğu ülkelerdeki yerel yönetimlerle işbirliği halinde düzenlenecek 'Kardeş Ülke Günleri' ile Türk halklarının yaşadığı coğrafyada yerel yönetimler arasındaki kültürel bağları güçlendirmeyi ve bu niyet üzerinden Orta Asya, Balkanlar ve Kafkasya'da ülkelerarası dostluk ve kardeşliğin geliştirilmesini, kültürel etkinliğin artırılması hedefleniyor.

TÜRK KÜLTÜR ÖĞELERİ TANITILACAK

Taraflar, üye ülkelerin yerel yönetimleriyle işbirliği tesis ederek, Türk kültürünün edebiyat, resim, müzik, el sanatları, tiyatro, sinema ve benzeri öğelerini tanıtmayı hedefleyen projelerin yürütülmesi ve bu projelerin devamlılığının sağlanmasına yönelik Yunus Emre Enstitüsü'nün geleneksel etkinliklerinin üye ülkelerin yerel yönetimlerinin ev sahipliğinde düzenlenmesi konusunda işbirliği yapacak.

TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS KORUNACAK

Tarihi ve kültürel mirasın korunması hususunda çeşitli projeler geliştirilip iki tarafın da uygun gördüğü projeler birlikte uygulamaya koyulacak ve Türk kültürünün tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak, çeşitli eğitim programlarının düzenlenmesi konusunda işbirliği yapılacak. Taraflar, Türk halklarının yaşadığı coğrafyaların kültür varlıklarının korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çeşitli projelerde birlikte çalışacaklar ve bu kapsamda kültür varlıkları hakkında çeşitli dillerde yayınlar hazırlayıp, dağıtım yapabilecekler.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Protokol kapsamında çeşitli sebeplerle tahrip olan, kaybolmaya yüz tutan ve bulunduğu coğrafya dışında bilinmeyen mimarî eserlerin durum tespitlerini yaparak yok olmalarının önüne geçmek ve bilinmelerini sağlamak için çeşitli projeler geliştirecek ve eserlerin restorasyonu konusunda çalışmalar yürütülecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İbrahim Karaosmanoğlu Ali Fuat Bilkan Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title