Haberler

Turgay Demirel: "Rio'da Medya Mensuplarına Gerçekleri Aktarmaya Devam Edeceğiz"

FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Türkiye'de düzenlenecek 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası finalleriyle ilgili Avrupa'da bir soru işareti olamadığını söyledi.

FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Türkiye'de düzenlenecek 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası finalleriyle ilgili Avrupa'da bir soru işareti olamadığını söyledi.

Taksim'deki Grand Hyatt Otel'de basın toplantısı düzenleyen başkan Demirel, Fetullahçı Terör Örgütü'ün (FETÖ) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimiyle ilgili uluslararası camiada bir çok telefon ve mesaj aldığını belirtti.

Demirel, temmuz ayı sonunda Samsun'da düzenlenmesi planlanan ancak yaşanan olaylardan sonra ertelenen 18 yaş altı kategorisindeki dörtlü turnuvanın yine Türkiye'de yapılacağını kaydetti.

2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın kura çekiminin 22 Kasım'da Türkiye'de yapılacağını vurgulayan Demirel, "2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın finalleri Türkiye'de düzenlenecek. Bu olaylar olduğu zaman organizasyonla ilgili insanların aklına soru işaretleri geliyor. Bir seneden fazla zaman var. Türkiye'nin bu tür organizasyonları düzenleme kabiliyetiyle ilgili Avrupa'daki federasyonlarda hiçbir soru işareti yok. Dolayısıyla hem tesislerimizin mevcudiyeti ve organizasyon kabiliyeti, şampiyonanın bir sorun olmadan yapılacağını gösteriyor. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın kura çekimi, 22 Kasım'da Türkiye'de yapılacak." diye konuştu.

Turgay Demirel, darbe girişimiyle ilgili başta Avrupa'da olmak üzere dünyadaki pek çok basketbol federasyonu başkanından, basketbolun ve spor dünyasının içinde farklı konumda görevde bulunan spor adamlarından telefon aldığını aktararak, şunları kaydetti:

"15-16 Temmuz tarihinde yapılan darbe kalkışmasıyla ilgili son 2 haftada birçok telefon ve mesaj aldım. Bu telefon ve mesajlarda farklı sözlerle genelde iki mesaj vardı. Öncelikle yaşananlardan dolayı şaşkınlık ve üzüntülerini dile getirdiler. İkinci olarak da Türk halkının kahramanca direnişi ve bu kalkışmanın önlenmesindeki cesaretleri için hayranlıklarını dile getirdiler. Şaşkınlıkları ve üzüntüleri, bu kadar çılgınca bir şeye bir ülke askerinin nasıl kalkışabileceği ve hayatını kaybeden, yaralanan masun insanlar ile yakınları içindi. Hayranlıkları da gözü dönmüş silah kullananlara karşı büyük bir cesaret ile karşı koyan, onlara direnen, inandıkları demokratik sistemi ve seçtikleri lideri korumak için sokağa çıkan, tankların önünde duran ve yeni bir kahramanlık destanı yazan Türk halkı içindi."

"Esas hedef olan Cumhurbaşkanımız"

Kendisini arayanlara yaşananlar hakkında bilgi verdiğini dile getiren FIBA Avrupa Başkanı, kalkışmanın Türk ordunun içinde yıllarca kendisini gizleyen cemaatin mensupları tarafından gerçekleştirildiğini söylediğini bildirdi.

Demirel, paralel yapı ile büyük bir mücadele verildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Beni arayanlara bu çılgın kalkışmayı yapanların kimler olduğunu, 30-40 yıldır sinsice bir yapılanma ile dini kullanarak neredeyse tüm kurumların içinde illegal ve paralel bir yapı kurduklarını, bu yapı ile son 3-4 senedir başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere büyük bir mücadele verildiğini, bu kişilerin 20 yıldır ABD'de özel bir statüde korunan ve gelişmesine müsade edilen bir dini cemaatin üyeleri olduğunu anlatıyorum. Bu girişimin Türk ordusu tarafından değil, ordunun içinde yıllarca kendisini gizleyen cemaatin mensupları tarafından gerçekleştirildiğini ve Türk ordusunun büyük kısmının bu olaylarda kahraman emniyet mensupları ve Türk halkının yanında mücadele verdiklerini de aktarıyorum."

Darbe kalkışmasında esas hedefin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu aktaran Turgay Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk halkının bu kalkışmayı önlerken gösterdiği ve kendilerinin hayranlık duyduğu cesaretinin yanı sıra seçtikleri lidere, demokratik sisteme olan bağlığını, parti ayrımı yapmadan meydanlarda toplanmalarını, her biri tek başına kahramanlık örneği olan pek çok olayı kendilerine aktarıyorum. Bu olaylar sırasında acı verici olayların yaşandığını, pek çok vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, yaklaşık 3 bin vatandaşımızın yaralandığını, ülkemizin seçimle göreve gelmiş hükümetinin, başbakanının ve yüzde 52 oyla halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanımızın başta olduğu bir yönetim modelinin bu kahramanlar sayesinde sürdüğünü, darbe kalkışmasında esas hedef olan Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bu direnişi sergileyen ve ülkemizi çok geriletecek, son zamanlarda elde edilen kazanımları kaybettirecek bir gelişmeden korumak amacıyla sokaklara dökülen Türk halkının tüm benliğiyle mücadele verdiğini, bunu hayatları pahasına ve isteyerek yaptıklarını, bunun demokratik anlayış seviyesi için olduğu kadar demokrasinin ve seçilen liderin sahiplenilmesi ve tüm bunları gerçekleştirirken her türlü tehlikeye göğüs germeleri açısından nasıl bir özgüven, fedakarlık ve kahramanlık yaptıklarını beni telefonla arayan herkese aktarmaya çalışıyorum. Tüm dünya halklarına ileriki yıllarda, buna benzer durumlarda örnek olabilecek bir toplumsal davranış sergilediklerini aktarıyorum."

"Avrupa Birliğinde de zincirleme etkileri olacaktır"

Turgay Demirel, Türkiye'yi hedef alan darbe girişiminin Avrupa Birliğini de etkileyeceğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa ile her konuda iç içe geçtiğini kaydeden Demirel, "Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Türkiye'nin sadece bir pazar ve Avrasya'ya açılan bir kapı olarak görülmemesi gerektiği, Türkiye'de yaşanabilecek bir istikrarsızlığın, Avrupa'ya olumsuz etkilerinin olacağı, istikrarı bozmaya yönelik terör eylemlerine Avrupa Birliği olarak susup, destek verir bir görüntü çizmemeleri gerektiğini ve Türkiye'nin bu ulus üstü bir organizasyon tarafından darbeye maruz kalmasının Avrupa Birliğinde de zincirleme etkilerinin olacağını dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum." şeklinde konuştu.

Kendisini arayanlara empati yapmalarını istediğini vurgulayan FIBA Avrupa Başkanı, "Türkiye'nin Cumhurbaşkanının ve demokratik sisteminin hedef alındığı bu kalkışma ve sonrasında yaşananlarla ilgili olarak özellikle batı medyasında çoğunlukla yanıltıcı ve maksatlı haberlerin yer almasını da şaşkınlıkla ve üzüntüyle izlediğimi kendilerine aktarıyorum. Kendi ülkelerinde, mesela Almanya, Fransa ve İngiltere'de parlamento binası, cumhurbaşkanlığı binası bombalansaydı, nasıl bir tepki verirlerdi, neler yaparlardı ve bizden nasıl bir tepki göstermemizi isterlerdi diye düşünmelerini ve empati yapmaları gerektiğini hatırlatıyorum." ifadelerini kullandı.

"Yabancı medyanın yanlı ve yanlış yayını oradaki çevreleri etkiliyor"

Turgay Demirel, yabancı basında darbe girişimiyle ilgili yer alan yanlış ve yanlı haberlerin insanları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yabancı basının yayınlarına karşı ulaşabildikleri insanların düşüncelerini değiştirmek için mücadele ettiğini belirten Demirel, şöyle devam etti:

"Bir halkın, demokratik sistemi korumak için, Cumhurbaşkanı, liderleri ve ülkeyi 14 yıldır yöneten kişilerle aynı duygu ve düşünce içinde hareket etmesini farklı aktarmaya çalışmalarını anlamadığımızı ve kabul etmediğimizi anlatıyorum. Cumhurbaşkanımızın ve meclisteki tüm partilerin liderlerinin, Türk halkıyla beraber ülkemiz ve demokratik sistemin devamı için verdiği mücadelenin hak ettiği şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguluyorum. Tüm bu ülkelerde medyanın yaptığı yanlı ve yanlış yayınlar, oradaki değişik çevreleri etkiliyor. Ben de bunları gördüğüm için tüm bu uyarıları yapmak ve ulaşabildiğim kişilere aktarmak için gayret gösteriyorum. Türk halkı, bu dönemde onurlu ve kahramanca mücadele veriyor. Bunu isteyerek ve gönülden yapıyor. Bunu farklı şekilde Avrupa vatandaşlarına aktarmanın yanlış olduğunu, basketbol camiasına ileterek düzeltme gayreti içindeyiz."

Türk basketbolunun son yıllarda gösterdiği gelişime vurgu yapan Turgay Demirel, şunları aktardı:

"Konuştuğum tüm spor adamlarına ve basın mensuplarına, Türk basketbolunun son 15 yıl içinde gösterdiği gelişmede Türkiye'de spora inanan çok güçlü bir yönetim olduğunu, onların sağladığı imkanlar sayesinde Avrupa basketboluna büyük katkıların yapıldığını, Avrupa'da en üst liginin organizasyonun sponsorunun Türk firması olduğunu, yıllarca Avrupa ve dünya şampiyonalarının sponsorunun yine bir Türk firması olduğunu kendilerine aktarıyorum. Bu desteklerin sürmesi, basketbolun ilerlemesinin, Türkiye'deki siyasi istikrarın ve sistemin devamıyla mümkün olabileceğini anlatıyorum. Kendilerinden aldığım yaklaşım çok olumlu ve Avrupa Basketbol Şampiyonası'na Türkiye'nin ev sahipliği yapmasıyla ilgili hiçbir tereddütlerinin olmadığını aktarıyorlar. İnşallah 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası, 2001'de olduğu gibi hem büyük bir coşku oluşturur ve tüm ülkeyi kenetler. Bu kötü günler geride kalmış şekilde güzel bir şampiyona geçiririz."

"Durumu izah ederken zorluk çektim"

FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, darbe girişiminin gerçekleştiği gece yaşananları uluslararası spor camiasına anlatırken zorluk çektiğini söyledi.

Darbe girişiminden Boğaziçi Köprüsü'ndeki hareketlilikle öğrendiğini belirten Demirel, "Herkes gibi köprüde bir hareketlilik olduğu yönünde telefonlar alarak farkına vardım. Birkaç saat içinde uluslararası dostlardan telefonlar gelmeye başladı. Onlara durumu izah etmeye çalıştım. Bunu yaparken zorluk çektim. Ne olduğunu anlayamamıştım. Tüm ülke adına gergin bir gece oldu. Bir hafta sonra Samsun'da gençler şampiyonası yapılacaktı. Ertesi gün bu konu gündeme getirildi. Oldukça endişeli olan ülkeler vardı. Onları sakinleştirdik ama yine de bir tedbir olarak ileri tarihe ertelenmesi kararı çıktı. 15 Temmuz, ülkemiz ve önümüzdeki yüzyıl için önemli bir geceydi. Böyle bir olaya maruz kalmak üzüntü verici. Çok büyük kahramanlık hikayeleriyle bu olayın üstesinden gelinmesi, bu olayı meydana getiren yapının sökülüp atılması ve bir daha böyle şeyler yaşamayacağımız umudu, ileriye daha ümitli bakmamızı sağlıyor." diye konuştu.

Uluslararası spor adamı olarak kendisine düşen görevin bu konudaki yanlış yönlendirmelerin doğrusunu mümkün olduğunca çok kişiye ulaşarak aktarmak olduğunu vurgulayan Demirel, şöyle devam etti:

"Bu konuda yabancı medyanın taraflı davrandığını biliyoruz. Buna rağmen hiçbir çabadan geri kalmadan bir kişi bile olsa işin doğrusunu anlatarak düşünceyi değiştirmeye gayret ediyoruz. Herkes kendi ülkelerinde okuduklarıyla duyduklarının çok büyük fark olduğunu söylüyor. Durumu izah edince herkes anlattıklarımızın doğru olduğunu düşünüyor. İnsanların tankların önüne yatmasının herhangi bir zorlamayla yapılamayacağının, bunun sisteme, demokrasiye ve liderlerine olan inanmışlıkla gerçekleştirilebileceğinin herkes farkında. Bütün beklediğimiz, onların da empati yaparak, bunları hissetmesini sağlamak. Önümüzdeki hafta Rio'da olacağım. Orada da dünya basketbol camiasına ve medyaya bu konudaki gerçekleri aktaracağım."

Turgay Demirel, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra yabancı oyuncuların Türkiye'den ayrılmayı düşünmeyeceğini dile getirerek, "Bazı oyuncuların tereddüt yaşadığı ve başka ülkeleri tercih ettikleriyle ilgili duyumlar vardı ancak olayın sıcak olduğu günlerdeydi. Türkiye'de daha önce oynamış hiçbir yabancı oyuncunun buraya gelmekten vazgeçeceğini düşünmüyorum. Bu oyuncuların Türk takımları için oynamaya devam edeceklerini ve kimsenin ayrılmasını beklemiyorum." görüşlerini aktardı.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın madalya alacağına inandığını dile getiren Demirel, "İkinci defa üst üste olimpiyata katılıyorlar. Büyük bir başarı hikayesi yazdılar. İnşallah Londra'dan daha iyi bir performansla madalya alırlar. Başarılı geçen bir kadın basketbol serüvenini olimpiyat madalyasıyla taçlandırırlar." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Spor

Turgay Demirel Avrupa Birliği Türkiye Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title