Haberler

4. Aba Güreşi Dünya Kupası Başladı

HATAY (İHA) – Antakya Belediyespor tarafından düzenlenen 4.Geleneksel Aba Güreşleri Dünya Kupası başladı.

HATAY (İHA) – Antakya Belediye spor tarafından düzenlenen 4. Geleneksel Aba Güreşleri Dünya Kupası başladı.

Antakya Atatürk Stadyumu'ndaki törende, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, İl jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Başoğlu, Aba Güreşi Ağası Necmi Asfuroğlu ve protokol üyeleri katılımcı ülklerinin sprcularının olşturduğu korteje katıldı.

4. Geleneksel Aba Güreşleri Dünya Kupası açılış töreninde Antakya Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisinin ardından Azarbeycanlı sporcular da geleneksel sporları Zorhana'yı sergilediler.

Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş Antakya Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı Aba Güreşleri organizasyonun artık dünya çapında bir organizasyon haline geldiğini belirtti.

Gelecekte 3 kıtanın merkezi konumunda olan Türkiye'de özellikle bu kıtaların çocuklarının kardeşçe yarışacakları organizasyonları hedeflediklerini belirten Savaş, "Organizyonda ilk yıl 5, 2'nci yıl 8, 3'ncü yıl 15 ülke katıldı. Bu yıl ise 20 kadar ülke şampiyonamızda yarışacaktır. Kuruluşundan günümüze 20-30 yılını doldurmuş federasyonlara bakınız. Yaptıkları turnuvalara halen 7-8 ülke katılmaktadır. Bu da bizim Aba güreşine verdiğimiz önemi ve katılan ülkelerin ciddiyetini göstermektedir. Tüm davetli ülkeler, spor bakanlıkları yolu ile davet edilen milli takımlardır" dedi.

Türkiye Olimpian Derneği başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, "Artık aba güreşi mahalle sporu değildir" diye konuştu. Öztek, ilk yıl 5 ülke ile başlanılan dünya şampiyonasında bu yıl 20 kadar ülkenin yarıştığını belirtti.

4. Geleneksel Aba Güreşleri Dünya Kupası'na katılan ülkelerin Almanya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan, Nahçivan, Dağıstan, İran, Kırım/Ukrayna, Acara/Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Yakutistan, Başkurdistan/Rusya ve Türkiye olduğunu belirten Öztek açıklamasına şöyle devam etti:

"30 yıllık federasyonlar bile halen 5-6 ülke ile turnuva yapmaktadır. Türk'lerin en eski ata sporu olan 5000 yıllık aba güreşini artık mahalli olmaktan çıkartmıştır. Dost ve kardeş ülkelerin sporcuları da aba güreşine son derece yatkınlar. Zira burada onların da takdir ettikleri gibi güreşin atası sergilenmektedir. Bundan birkaç yıl önce Antakya çayırında 20 ülkenin sporcularının aba güreşlerinde yarışacağı hayal bile edilemezdi. Gelecek yıllarda ata sporumuz dünyada tercih edilir bir spor olacaktır. Federasyon yetkililerinin de aynı hassasiyeti göstererek,başarı,için yılda bir çok millilik yolları açılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından turnuva 17 ülkeden gelen ve 5 siklette mücadele edecek olan sporcuların karşılaşmalarıyla başladı. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Hasan Akgöl Türkiye Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title