Haberler

46 bin satır kod yazarak yerli ve milli işletim sistemi geliştirdi

Güncelleme:

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Muhammed Ümit Aksoylu, 46 bin satır kod yazarak Linux çekirdeğinden Unix'e geçirilmiş mobile yönelik kişisel kullanım için geliştirilen kapalı kaynak kodlu işletim sistemi yaptı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Muhammed Ümit Aksoylu, 46 bin satır kod yazarak Linux çekirdeğinden Unix'e geçirilmiş mobile yönelik kişisel kullanım için geliştirilen kapalı kaynak kodlu işletim sistemi yaptı.

Aksoylu, KOÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Becerikli danışmanlığında hazırladığı "Linux Çekirdeği ile Mobil İşletim Sistemi Geliştirilmesi" adlı proje, TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması Türkiye finallerinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde üçüncülük ödülü kazanarak TEKNOFEST'te sergilendi.

Aksoylu, AA muhabirine, işletim sistemi geliştirmek için çalıştığını belirterek, bölüm bitirme projesi olarak Prof. Dr. Becerikli danışmanlığında Linux çekirdeğiyle işletim sistemi geliştirilmek için çalışmayı geliştirdiğini söyledi.

TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması'na bu şekilde katıldıklarını ifade eden Aksoylu, daha sonra bunu işletim sistemini Unix tabana taşıdığını kaydetti.

Aksoylu, bu sayede kapalı kaynak koda sahip işletim sistemi ürettiklerini dile getirerek, "Türkiye'de ilk kapalı kaynak koda sahip. Bunun önemi, kodları kimseyle paylaşmak zorunda değiliz. Ticari olarak paylaşılabilir. Örneğin, Mac'in işletim sistemi Mac OS X, tıpkı bizim gibi kapalı kaynak kodlu Unix kullanıyor. Normalde bu 10 aylık bir emek ama 8 aylık çalışma var. Araştırma projem dokümandı 80 sayfalık bir tez, 80 sayfa da başka bir tez yazdım. Araştırma yazarken bir yandan kod yazdık bir yandan da tasarımıyla uğraştım. Kaç satır kod yazdığımı öğrenmek için de bir program yazdım. Yaptığım işletim sistemi için 46 bin satır kod yazmışım." şeklinde konuştu.

"Tamamen dışa bağımlılıktan bizi soyutlayan bir işletim sistemiyle karşı karşıyayız"

Pandemi sürecini fırsata çevirerek eve kapanıp çalıştığını aktaran Aksoylu, günde en az 8 saat kod yazdığını bildirdi.

Aksoylu, kod yazımı dışında da günde 6 saat araştırma yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bilmediğiniz bir kodu yazamazsınız. Hatta yazdığım kodun en az 3 katı da kaynak okudum. Windows ve Mac gibi kendi ara yüzümüzü tasarladım. Bu işletim sisteminin kendine ait uygulama menüsü var, kendine ait uygulama programı var, hatta Google Play Store gibi uygulama marketi de var. Tamamen dışa bağımlılıktan bizi soyutlayan bir işletim sistemiyle karşı karşıyayız çünkü kendi marketine sahip olduğu için ileride bizim geliştireceğimiz bir platformla diğer yazılım geliştiriciler bu platforma uygulama geliştirip markete koyabilecek. Sistem market dışındaki uygulamaları desteklemediği için tamamen dıştan yalıtılmış, dışarıya veri alıp göndermeyen bir işletim sistemi. Dışarıdan uygulama indirip kuramadığınız için drojenlerin de yüzde 80'i bu yolla bulaştığı için haklenme anlamında koruma sağlıyor."

Mac ve Windows bilgisayarlarda sistemin çalışabildiğini ifade eden Aksoylu, geliştirdiği sistemin Unix tabanlı çekirdeği olduğu için kredi kartı büyüklüğündeki gömülü bilgisayarda dahi kendi ara yüzüyle çalışabildiğini söyledi.

"Bizim işletim sistemimizi kullanmak isteyen birkaç belediyeyle görüşüyoruz"

Aksoylu, şu anki ara yüzü ofis, iş ve multimedyada kullanmak amacıyla yaptığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz işletim sistemi basit, sadelik güzelliktir. Biz Türk Windows'u, Türk Apple'ı olmak istiyoruz buna kızıl elma da diyebiliriz. Türkiye'de kapalı kaynak kodlu kendi sistemlerimizin, stratejik noktalar, askeri sistemler ve ofis bilgisayarları gibi birçok alanda kullanılabilecek bir sistem olmasını amaçlıyoruz. Zaten şu anda bizim işletim sistemimizi kullanmak isteyen birkaç belediyeyle görüşüyoruz. Bu anlamda işletim sistemimizi denemek, geliştirmek ve bize katılmak isteyen herkesi bekliyoruz."

Aksoylu, işletim sistemini dışarıdan almayarak dövizin yurt içinde kalmasının sağlanabileceğini anlatarak, hem ekonomik hem de güvenlik açısından yerli işletim sisteminin önemine değindi.

"Geliştirilen sistemin en önemli noktası bize ait olması"

Prof. Dr. Becerikli de 2006 yılında bu alanda bölüm olarak bir çalışma yaptıklarını belirterek, gelinen süreçte Ümit'e de bu alanda çalışması konusunda tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.

Ümit'in kapasitesinin yüksek olması dolayısıyla kısa sürede bu altyapıyı geliştirdiklerini ifade eden Becerikli, işletim sisteminin ülkelerin kritik anlamdaki teknolojilerinden biri olduğunu bildirdi.

Becerikli, teknolojik her türlü cihazın işletim sistemi üzerine bina edildiğini dile getirerek, "İşletim sistemi, çip üretiminden sonra en önemli ürünlerden biridir. 14 yıl önce bu amaçla çalışmaya başladık. Üniversite olarak ürün ortaya koymak için faaliyet yürüttük. Ümit'le bizim amacımız, gerçek zamanlı işletim sistemlerine yani gömülü donanımlara hitap etmek. Gömülü donanım üzerinde geliştirilecek işletim sistemleri, gerçek zamanlı mimaride olması gerekiyor. Bu tür işletim sistemleri mobil cihazlardan tutun da savunma sanayisine kadar tüm alanlarda kullanılması zorunludur. Bu alanda TÜBİTAK'ın gerçek zamanlı işletim sistemi konusunda çalışması ve neticesi var." diye konuştu.

Kabiliyetli öğrencileri bu alana yönlendirdiklerini aktaran Becerikli, üniversitede bu konuda bir ekip oluşturmayı planladıklarını kaydetti.

Becerikli, "Geliştirilen sistemin en önemli noktası bize ait olması." diyerek, "Bizim amacımız şu anda Andorid veya İOS bir cep telefonu üzerinde yapılabilecek tüm fonksiyonları gerçekleştirmektir. Buna ilave olarak birçok fonksiyon ekleme imkanımız var. Bunu bize ait farklı bir felsefeye de döndürebiliriz. Bunun üzerine çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kocaeli Üniversitesi İşletim Sistemi Bilgisayar Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title