Haberler

Sınıra Yakın Yerlerde Tatil Yapanlar 2 Katı Telefon Faturası Ödüyor

Sınıra yakın tatil bölgelerinde cep telefonunun diğer ülke operatörüne geçtiğini fark etmeyen vatandaşlar, yüksek fatura ödemek zorunda kalıyor.

Akdeniz, Trakya, Doğu Anadolu gibi sınır bölgelerde tatil yapanların cep telefonlarının diğer ülke operatörlerine geçtiğini farketmemeleri fatura sürprizi yaşamalarına neden olabiliyor. Bu durumda operatörlerin de abonelere uyarı mesajı gönderme zorunluluğu var. Ancak siz yine de işinizi şansa bırakmayın. Sınır ve kıyı bölgelerinde tatile giderken telefondan operatör seçimini otomatik yerine manuel olarak yapın.

BTK'DAN ÖNERİLER

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da tüketicilere bu konuda önerilerde bulundu. Abone tarafından kullanılan telefon hattı uluslararası dolaşım hizmetine açılmadığı müddetçe diğer ülke şebekeleri kullanılamıyor. Ancak hattın uluslararası dolaşım hizmetine açık olması durumunda kıyı veya sınır bölgelerindekilerin yurtdışındaki işletmecilerin şebekesi üzerinden hizmet alma ve bu durumda yüksek faturalarla karşılaşma ihtimalleri bulunuyor.

KOMŞU ÜLKE OPERATÖRLERİ ENGELLENİYOR

BTK tarafından işletmeci uygulamaları yakından takip ediliyor. Bu çerçevede kullanılan teknik sistemlerle sınır bölgelerinde telefon diğer ülke operatör şebekesine geçmek için istek gönderdiğinde, bu istek 'Border Roaming Gateway' teknolojisiyle belli kurallar çerçevesinde inceleniyor ve sınır bölgelerinde roaming yapıldığının değerlendirilmesi halinde abonenin belirli bir süre yurtdışı operatöre geçişine engel olunuyor. Böylece sınır bölgelerinde teknik imkanlar ve coğrafi koşullar gibi nedenlerle abonenin isteği dışında komşu ülke operatörlerinden hizmet alması engellenmiş oluyor.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Tatil için yurtdışını tercih edenlerin de yüksek faturalarla karşılaşmamak adına dikkat edebilecekleri noktaları toparladık.

- Yurtdışı paketleri: Operatörünüzün sunduğu yurtdışı paketlerine bir göz atın. Operatörlerin çoğu buradaki tarifenizi başka bir ülkede de günlük belli ekstra ücret karşılığı kullanabilmenizi sağlıyor. Ya da yurtdışında kullanmak için ek paket seçenekleri sunuyor.

- Mobil veriyi kapatın: Özellikle yurtdışına seyahat edenler telefonlarındaki 'mobil veri' ayarını kapatarak istekleri dışında dosya indirimi ve güncellemeler nedeniyle gelebilecek şok fatura riskinden kurtulabilir. Farkında olmadan mobil internet kullanımının önüne geçersiniz.

- Kablosuz ağlar arayın: Wi-Fi yani kablosuz ağı olmayan otel ya da restoran kalmamış durumda. Çoğu da istenilen hızlara sahip. Yurtdışından ücretsiz Wi-Fi'dan en üst düzeyde yararlanmak için cep telefonunuzun mobil veri ayarını kapatın. Ya da doğrudan uçak moduna alarak sadece Wi-Fi'dan yararlanın.

- Gitmeden önce indirin: Tatile çıkmadan önce ihtiyaç duyabileceğiniz mobil uygulama, kitap, film, müzik, harita, şehir rehberi gibi gerekli şeyleri telefon ya da tabletinize indirin. Böylece tatilde internet kullanarak bu işlemleri yapmak zorunda kalmazsınız. Çevrimdışı kullanılabilecek harita ve navigasyon uygulamalarını seçmeye özen gösterin.

- Sim kart satın alın: Cep telefonunu yurtdışında kullanmak isteyen ancak roaming ücreti ödemek istemeyenlerin diğer bir seçeneği de gittikleri ülkelerde bir ön ödemeli sim kart almaları. Böylece ne kadar ödediğinizi bilerek iletişim ve internet ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ancak telefonunuzun sim kart kilidi olmadığından emin olun.

- Veri takibi yapın: Bu konuda pek çok mobil aplikasyon var. Onlardan birini indirerek ne kadar veri tükettiğinizi takip edebilirsiniz. Limitinizi aştığınızda bu uygulamalar size uyarı da gönderiyor.

- Online zamanı azaltın: Tatile gittiniz biraz çevrenizle ilgilenin. Online olduğunuz zamanı azaltarak internet paketinizin bitmesine de engel olabilirsiniz hem de tatilinizden daha fazla zevk alırsınız.

"BAZ İSTASYONU KAPASİTESİ ARTTI"

Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sınırlarda yapılan ölçümlerle baz istasyonlarının kapsama alanları arttırılmaya başlandığını aktarrak, "Karşılıklı olarak Türkiye'deki ve komşu ülkelerdeki baz istasyonları kontrol edilerek, yurt dışı operatörlerin baz istasyonları sınırlarımıza girdiğinde kapasitemiz arttırılıp, vatandaşlarımızın kullanmakta oldukları yurt içi operatörlerinde sinyal almaya devam etmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Yurt içi mobil operatörler, BTK'nın yönlendirmesi ile kapasitelerini komşu ülkelerin seviyelerine çıkararak sorunun çözümüne katkıda bulunuyorlar. Alınan ek önlemler kapsamında 10 dakika boyunca Türkiye'deki baz istasyonlarına bağlı kalınmasını sağlayan "roaming gateway (roaming kapısı)' teknolojisi ile anlık yaşanabilecek komşu ülkelere bağlantı durumunun da önüne geçilmiştir" dedi. (MİLLİYET)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Trakya Bölgesi Türkiye Akdeniz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title