Haberler

Sinemacılar Uluçay'ı, mezarı başında andı

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (TESİYAP) tarafından 14 Kasım'da başlatılan "Uluslararası Boğaziçi Film Festivali"nde yer alan genç sinemacılar, Ahmet Uluçay'ı Tavşan...

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (TESİYAP) tarafından 14 Kasım'da başlatılan "Uluslararası Boğaziçi Film Festivali"nde yer alan genç sinemacılar, Ahmet Uluçay'ı Tavşanlı ilçesinde vefatının dördüncü yılında kabri başında andı.

"Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" adlı filmin yönetmeni Uluçay'ın Tepecik beldesindeki evine giderek ailesini ziyaret eden sinemacılar ardından mezarı başında dua etti.

Burada bir konuşma yapan AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Uluslararası Boğaziçi Film Festivali'nin bu yıl Uluçay'a adanmasının, Tavşanlı için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Kendileri için Uluçay'ın bir sanat kahramanı olduğunu belirten Kavuncu, "Bütün imkansızlıklara rağmen gönlünü sinemaya adamış ve bir şeyler üretmiştir. Ürettikleri eserlerle önemli ödüller almış hem ülke adına katkıda bulunmuş hem de Kütahya ve Tavşanlı'nın ismini duyurmuştur" dedi.

Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu da Uluçay'ın Türk sinemasında tarzıyla ve başarısıyla bir çığır açtığını dile getirerek, rahmetle andığını ifade etti.

Genç sinemacılar adına konuşan Zafet Topaloğlu ise Uluçay'ın sinemasının kendine özgü tavrı ve estetiği olduğunu vurguladı. Uluçay'ın sinemasının güçlü yönünün sadece gösterdiklerinden kaynaklanmadığını kaydeden Topaloğlu, hayatta yaşadıklarıyla da farklı bir kimlik olduğunu anlattı.

Uluçay'ın oğlu İdris Uluçay da TESİYAP'ın bu yıl düzenledikleri film festivalinin babasına adanmasının kendisi ve annesini mutlu ettiğini kaydetti.

Heyet, daha sonra ilçeyi gezip Uluçay'a ait "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" adlı filmi izledi.

- Ahmet Uluçay

Tavşanlı ilçesinde 1954 yılında doğan Ahmet Uluçay, sinemayla 1960 yılında, ilkokul sıralarındayken köye gelen bir seyyar sinemacı sayesinde tanıştı. Arkadaşı İsmail Mutlu ile 12 yaşındayken sinema makinesi yapmaya çalışan Uluçay, 3 yıl uğraştı ve "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" filminde de anlattığı gibi bir ahırda köy halkına film göstermeye başladı.

Arkadaşları İsmail Mutlu ve Şerif Akarsu ile "Tepecik Köyü Arkadaş Sinema Grubu"nu oluşturan Uluçay, ilk kısa filmi "Optik Düşler"i, 1992'de Almanya'da yaşayan bir gurbetçiden aldıkları kamerayla çekti. Uluçay, ilk kez 1994'te 6'ncı Ankara Uluslararası Film Festivali'ne katılarak "Optik Düşler" ve "Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak" adlı kısa filmleriyle tanındı.

Yaşamını sinemaya adayan iki çocuk babası Uluçay, yıllarca geçim sorunlarıyla uğraştı, kamyon şoförlüğü, inşaat işçiliği ve tavukçuluk gibi pek çok işte çalıştı. Çocukluğundan esinlendiği ilk uzun metrajlı filmi "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak"ı çekerken geçimini sağlamak için yem fabrikasında hamallık da yapan Uluçay, bu filmiyle Türkiye'de ve yurt dışında 40'a yakın ödül aldı.

Uluçay, beyin tümörü tedavisi gördüğü

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Uluçay Tavşanlı Tepecik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title