Haberler

Satso Temmuz Ayı Olağan Toplantısı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında ve meclis üyelerinin katılımı ile yapıldı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında ve meclis üyelerinin katılımı ile yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Borazancıoğlu, Piyade Uzman Çavuş'un şehit olmasından dolayı duydukları derin üzüntüyü dile getirdi. Borazancıoğlu,

ayrıca 27 Temmuz 2012 Cuma günü gerçekleştirilecek Geleneksel SATSO İftar Programı'na meclis üyelerine ve SATSO TV aracılığı ile tüm üyelere davette bulundu.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1077 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Haziran ayı kat-i mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki maddeleri oy birliği ile kabul edildi. Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında, "Hükümetimizin 2023 vizyonu otomotiv sektörünün büyümesi öngörülüyor. Yeni teşvik kanunu da bu yatırımları destekleyecek.

Biz Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteği ile yola çıktık.

Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi, dünya otomotiv devlerini Sakarya'nın avantajlarıyla uzun soluklu olarak tanıştırmak. Otomotiv üssü Sakarya için daha neleri yapmamız gerek veya yapmamamız gerek MARKA organizasyonuyla Amerika'ya gidip inceledik. Bolu Valisi, Düzce il Genel Meclisi Bşk, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı -,Düzce Valisi,Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile yaptığımız ziyarette otomotiv sektörünün bölgeye kattıklarını da gördük" dedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak'ın yerel basında SATSO ile ilgili yer alan haberlerle ilgili olarak SATSO'nun yaptığı çalışmaları yeterince anlatamadığından kaynaklı olduğunu belirtmesi üzerine cevap veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, "Biz diklenmeden dik durmaya devam edeceğiz. Yönetim Kurulu ile karar aldık. Üslubumuzu bozmayacağız. Manşetlerden konuşmayacağız. Eksiklerimiz olacaktır. Fakat eleştirilerde kantarın topuzunu kaçırmamak lazım" dedi.

Balcı, "Odamıza gelen ve Komitemize havale edilen pide fiyat tarifesi talebi üzerine 2012 Yılı içersinde uygulanacak ve fiyat artışı talebi gelmesi halinde 2013 yılında da geçerli olacak pide ile ilgili azami fiyat hadleri 500 Gram pide 2 Lira, 750 Gram pide 3 lira olarak belirlenmiştir dedi. 2012 yılı içerisinde uygulanacak ve fiyat artış talebi gelmemesi halinde 2013 yılında da geçerli olacak pide ile ilgili azami fiyat hadlerinin tespit edildiğini ve bu fiyatların meclis üyelerinin oylarına sunulmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Gündem maddesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyeleri Bülent Yılmaz, Fikri Keleş söz konusu maddenin bir önceki toplantıda gündeme getirilmesinin daha uygun düşeceğini belirterek uygulamaya yönelik üslubu değerlendirdiler.

2012 yılı pide fiyat tarifesi ile ilgili gündem maddesi meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildikten sonra "500 Gram Pide 2

TL, 750 Gram Pide 3 TL" olarak oylanarak kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan 18. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Orhan Ünver meslek grubundaki üyelerin 1000'in üzerine çıktığını belirterek meslek grubunun bölünmesi gerektiğini belirterek sayının fazla olması nedeniyle üyelerinin sorunlarını çözmede yetersiz kalındığını dile getirdi.

3 farklı gruba bölünebileceğini belirten Ünver konu ile ilgili olarak 2009 yılından beri çeşitli aralıklarda yönetim kuruluna talep yazıları yazdıklarını, gerekli bazı çalışmalar yapıldığını ancak gelinen noktada henüz bir sonuç alınmadığını ifade etti. Ünver konu ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek "Seçimlere girerken üyelerimize ilk vaat ettiğimiz konu buydu ancak şimdi sözümüzü yerine getirememenin huzursuzluğunu yaşıyoruz" dedi.

Orhan Ünver ayrıca 18. Meslek Komitesi olarak SATSO tarafından yaptırılması planlanan Endüstri Meslek Lisesi'nin yeterince verimli olmayacağına inandıklarını belirterek "Mevcut Endüstri ve Meslek Liseleri'nden mezun olan gençlerden Sanayicilerin yeterince verim alamadığı ve istediği düzeyde faydalanamadığı bir dönemdeyiz. SATSO olarak bizde bu tür meslek Liseleri yerine OSB'lerdeki ara eleman açığının giderilmesi noktasında özel projeler hazırlayıp hayata geçirilmesine ön ayak olmalı ve meclis olarak ta destekçisi olmalıyız" dedi.

Meclis üyesi Behlül Bayrak endüstri meslek lisesi yerine bir Esnaf İhtisas Hastanesi" yapılabileceğini önererek sanayici kadar tüccara da yararı olabilecek bir proje yapılması gerektiğini belirterek mesleki sorunlarını dile getirdi.

30. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Erol Kaya ise Sakarya'nın süs bitkiciliği ihracatında ön sıralarda yer aldığını belirterek bu sektörün Organize Sanayi Bölgesi kurularak desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Kaya süs bitkiciliği sektörüne gereken önemin verilmesi gerektiğini belirterek "Sektörle ilgili yeni üretim alanları kurmalıyız" dedi.

Kaya ayrıca süs bitkicilerinin bulunduğu Arifiye bölgesindeki elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan mağduriyeti dile getirdi. SATSO Meclis Üyesi ve Sedaş Sakarya Müdürü Yunus Bekircan ise konu ile ilgili bilgi vererek sorunun Eylül ayı itibariyle çözülmüş olacağını çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise sektörel sorunlara değinerek işletmelerin giderlerinin her geçen gün arttığını ve bu konuda sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

10. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Birol Öner ise SATSO tarafından kurulması planlanan Endüstri Meslek Lisesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak 15 yıl önce yapılan Ticaret Meslek Lisesi'nin milli eğitime devredildikten sonra bir bağ kalmadığını belirterek bu şekilde bir proje yerine "Mobilya Test Laboratuvarı" yapılmasının hem sanayici hem de tüccarlar için yararlı olacağını ifade etti. İşletmelerin içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Öner "Önceden iş yeri açmak zordu şimdi kolay ancak devam ettirmek kolay değil, işyerinin devamlılığı için kendinizi tamamen işe vermelisiniz Avrupa'daki gibi patronluktan uzaklaşılmalı" dedi. İşyerinin devamlılığında devletin bürokratik işlemleri ve talep ettiği evrakları temin etmenin de ayrı bir mesai gerektirdiğini vurgulayan Öner,şu anda devam eden bir işletmenin yapması gereken zorunluluklar konusunda ve 2023 Vizyonu ile ilgiliSATSO'nun bir çalışma yapmasını talep etti.

27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Niyazi Bölükbaşı şehir merkezindeki dükkan önlerinde bulunan park uygulamalarının tüccarı mağdur ettiğini ifade etti.

Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ilimiz milletvekillerinin meclis toplantısına tekrar davet edilerek karşılıklı istişarede bulunulmasını talep etti.

Meclis Üyesi İbrahim Uysal SATSO tarafından yapılması planlanan meslek lisesi ile ilgili görüşlerini dile getirerek meslek lisesinden ziyade meslek yüksek okullarından mezun ara elemanların daha verimli olacağını düşündüğünü belirterek ilgili bölümlerin üniversite bünyesinde kurdurulması yönünde çalışmalar yapılabileceğini ifade etti.

Meclis Üyesi Cengiz Kaçar ise SATSO burs ücretlerinin artırılmasını talep ettiğini ifade etti. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orhan Ünver Sakarya Yerel Haberler

title