Haberler

Sapanca Gölü Alarm Veriyor

Güncelleme:

Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölündeki su seviyesi, kuraklık yüzünden son 22 yılın en düşük kotu 29,64 metreye indi.

Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, kuraklık yüzünden son 22 yılın en düşük kotu 29,64 metreye indi.

Kuraklık ve sanayi amaçlı su kullanımı nedeniyle, Sapanca ilçesine adını veren göl kötü günler geçiriyor. Göldeki su kotu, 1992'den beri en düşük seviyesine geriledi. Su seviyesindeki azalış, ötrofikasyon (besin maddelerinin çoğalması sonucu plankton ve alg varlığının aşırı şekilde artması) tehdidini de gündeme getirdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA Vakfı Sakarya Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, AA muhabirine, ötrofikasyonun göl için sonun başlangıcı olacağını söyledi.

Sapanca Gölü'ndeki sorunun uzun süredir devam ettiğini, önemli içme suyu kaynağının göz göre göre yok olduğuna dikkati çeken Gümrükçüoğlu, "Sapanca Gölü, çok uzun süredir alarm, sinyal veriyor, 'ben ölüyorum' diyor ancak ne yazık ki kimse sesini duymuyor. Su seviyesindeki düşüş 2,5 metreyi geçti, çekilmenin 50 metreyi geçtiği yerler var. Bu, hakikaten çok önemli içme suyu kaynağının göz göre göre yok olması anlamına geliyor" diye konuştu.

Su toplama alanlarındaki havzaların yerleşime açılmış olması nedeniyle yağışların su kaynaklarına ulaşamadığını savunan Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:

"Başladığı söylenen ötrofikasyon, durgun su alanlarında doğal olarak meydana gelen bir süreçtir. Tarımsal faaliyet ve evsel atıkların suya karışması gibi birçok olay sonucu bu süreç hızlanır. Ötrofikasyon, bir gölde gerçekleşirse bu, sonun başlangıcı anlamına geliyor. 2 yıldır yürüttüğümüz proje çerçevesinde Sapanca Gölü'nün ötrofik seviyesini ölçtük. Projemiz tamamlandığında bu bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Meydana gelen yağışların su seviyesini yükselteceği söyleniyordu ama havza bazında baktığımız zaman bütün su kaynaklarının, su toplama alanlarının havzaları yerleşime açılmış durumda. Ormanlar ortadan kaldırılıyor. İşte bunlar oluşan bu yağışların havzaları ve su kaynaklarını beslemesini engelliyor ne yazık ki. Dolayısıyla su betonların üzerinde akıp gidiyor ama su kaynakları beslenmiyor. Aynı İstanbul'un su kaynaklarında olduğu gibi, bizim de en önemli su kaynaklarımız kendilerini besleyemiyor."

"GÖLÜN KENDİNİ YENİLEMESİNE İZİN VERİLMELİ"

Gümrükçüoğlu, doğal kaynakların kendini yenileyebildiğini ancak bunun insanların izin vermesi durumunda gerçekleşebileceğini vurguladı.

"Ötrofikasyon başladıktan sonra göl tabii ki de kurtarılabilir ancak bunun için ciddi yatırımlar gerekiyor" diyen Gümrükçüoğlu, gölden su çekilmesine "dur" demek gerektiğini anlattı.

Su çekiminin azaltılması halinde gölün kendini yenileyeceğine dikkati çeken Gümrükçüoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu kadar kurak devrede hiçbir fedakarlıkta, hiçbir tasarrufta bulunmadan aynı şekilde su çekmeye devam edersek, elbette ki gölün kendini yenilemesi mümkün olamıyor. Yağışların olmaması yani kuraklık, gölün bu hale gelmesinde elbette ki önemli ancak bu, meteorolojik kuraklık. 'Hidrolojik kuraklık aşamasına geçmesi' demek, bizim bunda etkimiz olması anlamına geliyor. Yani çok fazla su çekimi, tasarruf edilmemesi, kaçakların önlenmemesi, sanayinin başka alternatifler yaratmadan aynı su çekimine devam etmesi... Bütün bunlar hepsi bir arada ne yazık ki su kaynağımızın bu hale gelmesine sebep oluyor."

Kaynak: AA / Yerel

Sakarya Üniversitesi Mahnaz Gümrükçüoğlu Sapanca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title