Haberler

Şahin; Gaziantep'in 40 Yıllık İçmesuyu Borularını Yeniledik

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, Gaziantep'in Kartalkaya Barajı'ndan gelen içmesuyu borularının 40 yıldan buyana kullanıldığını ve artık çok arıza veremeye başladığını söyledi.

Şahin, bu arızaların bitmesi için eskiyen öngerme beton borularının çelik borular ile değiştirildiğini ve arızaların asgariye indiğini söyledi.

3,5 aydan buyana GASKİ tarafından yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte basın mensuplarıyla çalışmanın yapıldığı Akçagöze mevkinde bir araya gelen Şahin, burada Gaziantep'in en büyük projelerinden birisi olan Düzbağ Projesi ile ilgili bilgiler verdi.

Düzbağ Projesi'nin İstanbul Melen Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci içmesuyu projesi olduğunu ifade eden Şahin, Kartalkaya Barajı'ndan gelen su hattının çok eskidiğini ve kayıp-kaçak oranlarının yüzde 40'lara çıktığını söyledi. Mesafe açısından çok uzak olduğunu, bu açıdan yılda 100 milyon TL (100 trilyon) belediyenin kasanıda kalacağını gördüklerini belirterek, "Bu ne demek, bu kentte 5 tane fazladan kavşak yapmak demek. İkincisi bizim Mizmilli'den aldığımız su ortalama 17 sertlik. Diğer şehirlerde bu oran 10-11 arası. Bu da şehre gelen suda kayıp kaça oranına neden oluyor. Bunu aşağı çekmek istedik ama maliyetlerinin çok yüksek olduğunu gördük. Başka alternatifler aramak durumunda kaldık. Sonuçta daha temiz ve sağlıklı olan Düzbağ Projesi'ni hayata geçirdik"diye konuştu.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE KASTEL SİSTEMİ YOK

Gaziantep'in geçmişine bakıldığı zaman kastel sistemine rastlandığını, bunu dünyanın hiçbir yerinde olmadığını vurgulayan Şahin, "Dünyada hiçbir şehirde bizimkisi gibi kastel sistemi yok. Neden? Çünkü bu coğrafyada hep su sorunları yaşanmış. Her medeniyet kendi tekniğiyle su sorunu çözmeye çalışmış. Bizim bölgede buharlaşma çok yüksek. Roma, Hitit, Selçuk, Osmanlı döneminde su yönetimi kendine göre çözülmüş. Bizim dönemimize baktığınız zaman çok stratejik bir dönem var. Su yönetimi artık medeniyetlerin birinci öncelliği oluyor. Su yönetimini iyi yöneten medeniyetler artık büyüyecek, iyi yönetemeyenler ise bugün yaşadıkları su sıkıntısını gelecekte de yaşayacaklar" şeklinde konuştu.

GAZİANTEP'İN SUYUNUN YÜZDE 95'İ DIŞARIDAN KARŞILANIYOR

Kentin içmesuyunun yüzde 5'nin şehir içindeki kuyulardan yüzde 95'nin şehir dışından karşılandığını dile getiren Şahin, Kartalkaya ve Mizmilli'de artık teknolojik eskimelerin yaşandığını, bunun da su kayıplarına neden olduğunu yineledi.

Maliyet yönetimi, kayıp-kaçak oranı ve su kalitesi açısından çok büyük sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ve günü kurtarma tebdirlerle bu işin yürümeyeceğini aktaran Şahin, "Kalıcı bir proje ile bunu başarmamız gerektiğini düşündüm ve göreve ilk geldiğimde çalışma arkadaşlarım ile bunun çalışmasını başlattık. Düzbağ Projesi'ne başlamadan iyi bir filizite raporu ile bunu Ankara'ya anlattık ve devlet desteğini aldık. 120 km'den daha ucuz ve daha sağlıklı bir şekilde şehire su getireceğimiz gördük. Bu doğrultuda çalışmalara başladık. İşte geldiğimiz nokta bu" dedi.

Kayıp-kaçak oranın dünya genelinde yüzde 30'larda olduğunu, kendisinin belediye başkanı olduğu dönemde yüzde 60'larda ulaştığını, şimdi ise yüzde 40 oranlarında olduğunu dile getiren Başkan Şahin, bu durumun sürdürülebilir bir durum olmadığını aktardı.

DÜZBAĞ'IN MALİYETİ 1 MİLYAR TL

GASKİ Genel Müdürü Sönmezler ise yaklaşık 3,5 ay gibi kısa bir sürede 12.5 km yeni boru hattı döşediklerini ve bunu söyledikleri zamandan daha kısa bir süre yaptıklarını söyledi.

2 milyon Gaziantep nüfusuna 4 yüzbin de Suriyeli mültecilerin eklendiğini ve buna göre su ihtiyacının arttığını belirten Sönmezler, 2018 yılının sonlarına doğru herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda suyun Gaziantep'e geleceğini kaydetti. Düzbağ'daki maliyetin 1 milyar TL olduğunu, bu proje bitmeden Gaziantep'in su yönetimini çok zor olduğunu belirten Sönmezler, "Bu yaptığımız çalışmalar bizi rahatlattı. Şuanda bir su kesintimiz yok. Ama Mizmilli'deki pompalarımızın da biraz dinlenmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en kaliteli suyunun Gaziantep'te olacağını ifade eden Sönmezler, menba kalitesinde su getireceklerini söyledi. Sönmezler, son dönemlerde su tesislerinde çok arızalar olduğunu, bu açıdan boruları değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti. Değişiklikten dolayı kentte dönüşümlü olarak su kesintisi yaptıklarını, bu açıdan dolayı kendilerine anlayış gösteren herkese teşekkür etti.

Daha sonra basın mensupları ve katılımcılar ile sahada yapılan çalışmalar gezildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kartalkaya Gaziantep Türkiye Düzbağ Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title