Haberler

Bakan Koca: Heimlich hayat kurtarıyor, ilk yardım eğitimi yaygınlaşmalı

Güncelleme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ordu'nun Fatsa ilçesinde nefes borusuna yemek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtaran öğretmenin görüntüsünü paylaştı. Bakan Koca, "Heimlich manevrası hayat kurtarıyor. İlk yardım eğitimi daha da yaygınlaşmalı" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ordu'nun Fatsa ilçesinde nefes borusuna yemek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtaran öğretmenin görüntüsünü paylaşarak, "Heimlich manevrası hayat kurtarıyor. İlk yardım eğitimi daha da yaygınlaşmalı" dedi.

ÖĞRENCİSİNİ HEIMLICH MANEVRASIYLA KURTARDI

İlçedeki Şehit Ümit Karamustafa Ortaokulu'nda dün 7'nci sınıf öğrencisi Yiğit Efe Ö.'nün (12), teneffüste yediği yiyecek nefes borusuna kaçtı. Öğrencinin durumunu fark eden arkadaşları, koridordaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ali Rıza Bölükbaş'a haber verdi. Bu sırada arkadaşlarının koridora getirdiği Yiğit Efe'ye Heimlich manevrasıyla müdahale eden Bölükbaşı, kısa sürede nefes borusundaki cismin çıkmasını sağladı. Olay anı okulun güvenlik kamerasına yansıdı.

Sağlık Bakanı: Heimlich manevrası hayat kurtarıyor, ilk yardım eğitimi yaygınlaşmalı

BAKAN KOCA: İLK YARDIM EĞİTİMİ DAHA DA YAYGINLAŞMALI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, o anları sosyal medya hesabından paylaşarak, "Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtaran öğretmen arkadaşımıza, bu ilk yardım eğitimini aldığı için teşekkür ediyoruz. Ordu'nun Fatsa ilçesindeki bir okulda yaşanan bu olayda olduğu gibi Heimlich manevrası hayat kurtarıyor. İlk yardım eğitimi daha da yaygınlaşmalı" dedi.

Sağlık Bakanı: Heimlich manevrası hayat kurtarıyor, ilk yardım eğitimi yaygınlaşmalı

HEIMLICH MANEVRASI NEDİR?

Adını isim babası Henry Heimlich'ten alan heimlich manevrası, soluk borusuna yabancı bir cisim kaçması ile boğulan kişinin karnının üst kısmına yatay yumruk hareketiyle ani basınç uygulandığı ilk yardım prosedürüdür. Karın itmesi olarak da bilinen bu manevra ile kişinin üst solunum yolunu tıkayan cismin çıkarılması ve tekrar nefes alabilmesi sağlanır.

Bakan Koca: Heimlich hayat kurtarıyor, ilk yardım eğitimi yaygınlaşmalı

NASIL UYGULANIR?

Heimlich manevrası adım adım şöyle uygulanır:

  • Kişiyi ayağa kaldırın
  • Arkasına konumlanacak şekilde geçin
  • Kollarınızı bel ve karnın etrafına dolayın
  • Göğüs kafesiyle göbek deliğinin arasında yatay yumruk yapın
  • Kişiyi yere paralel olacak şekilde eğin
  • Pozisyon aldıktan sonra arkadan 5 kez içeri ve yukarı ittirme işlemi uygulayın
  • Yabancı cisim dışarı çıkana ve kişi rahat nefes alabilene kadar tekrarlayın
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Fahrettin Koca Sağlık Bakanı Fatsa Ordu Güvenlik Sağlık Haberler

title