Haberler

Rusya Federasyonu Kuzey Osetya-Alania Cumhuriyeti Trabzon Ticaret Forumu Toplantısı Yapıldı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği tarafından organize edilen "Rusya Federasyonu Kuzey Osetya-Alania Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Trabzon Forumu Toplantısı" Trabzon'da yapıldı.

Toplantıya, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Ofluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Alania Cumhuriyeti adına Turizm İşletme ve Yatırım Politikası Başkan Yardımcısı Feliks Gadzaov, Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Alania Cumhuriyeti adına Türkiye temsilcisi Taylu Kazakbiev, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırımları ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Yeşiller, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve davetliler katıldı.

Yapılan konuşmalarda ülkeler arasında ticari ilişkilerin artırılması yönünde daha somut adımların atılması gerektiği belirtilerek toplantının önemine vurgu yapıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, toplantının iki ülke iş adamları açısından hayırlı geçmesi temennisinde bulundu. Gürdoğan "Tarihin her döneminde ülkeler ve kıtalar arası ticarette önemli görevler üstlenen, tarihi İpek Yolu ticaretinde merkez işlevi gören Doğu Karadeniz Bölgemizin, yeniden bu görevini ifa edebilecek misyona kavuşması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar her geçen gün bizi hedefimize adım adım ulaştırmaktadır.Büyük uğraşlar sonucu açılışını sağladığımız ve bölgemizin en önem verdiğimiz ticaret partnerimiz olan Rusya Fedarasyonu'na yönelik ticari ilişki ve işbirliklerimizin gelişmesine büyük katkı sağlayan yeni ipekyolu olarak adlandırdığımız VERHNİ-LARS kapısı güzergahı iş adamlarımıza büyük fırsatlar sunmaktadır. Karayolu ile 7-8 saatte ulaşabildiğimiz ve çok değerli dostlarımızın bulunduğu Rusya'nın Kafkasya coğrafyasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesini çok önemsemekte ve her yıl bunun için farklı farklı programlar düzenlemekteyiz. İki ülke iş adamlarımızın bu fırsatları değerlendirmesi ve her geçen gün ticaret hacmimizin, yakın coğrafyada bulunmamızın sunduğu fırsatlar ölçeğinde arttırılması en büyük temennimizdir. Bu vesile ile en büyük ticaret partnerimiz olan Rusya Fedarasyonu'nun Kuzey Osetya ve Dağıstan Cumhuriyetine yönelik ticari işbirliğimizin arttırılmasına yönelik büyük katkısı olacak bu programa destek vererek en üst düzeyde katılım sağlayan değerli misafirlerimize ve katılımcılarımıza şükranlarımı sunarak, bu programın iki ülke iş adamları açısından hayırlı geçmesini diliyorum" dedi.

TÜRK MÜTEAHHİTLER YURT DIŞINDA 42 YILDA 284 MİLYAR DOLARLIK İŞ YAPTI

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırımları ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Yeşiller ise konuşmasında Türk müteahhitlerinin yurt dışında geçen 42 yılda 284 milyar dolarlık iş yaptıklarına dikkat çekti. Yeşiller "Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomi ilişkilerinden bahsedecek olursak İki ülkenin dış ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 32 milyar dolara ulaştı. Rusya'da yaklaşık bin 310 yatırımcılarımız var, bunların miktarı 10 milyar dolar. Firmalarımız Rusya'nın bir çok bölgesinde faaliyetlerde bulunuyorlar. Burada müteahhit firmalarımız çok aktif şekilde çalışıyor. Dünyanın 103 ülkesinde müteahhitlerimiz faaliyette bulunuyor. 103 ülkedeki müteahhitlerimiz 1972 yılında bu yana 284 milyar dolarlık iş yaptılar. Bunun 50 milyar doları Rusya'da, yani Rusya bizim için müteahhitlikte yurt dışı yatırımında bir numara" diye konuştu.

, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, bölgede yaşayanların aynı coğrafyadan olduğunu ifade ederek, "Bu coğrafya hepimizin ortak yaşadığı bir coğrafya. Bu toplantılarda esas olarak ele alacağımız konu iş adamları karşılıklı bir araya gelerek bu enerjik potansiyeli kullanmak ve daha iyi seviyelere getirmek. Bu bölgede yaşayan insanlar aynı coğrafyanın insanları olduğu için iş adamları birbirlerini çok iyi anlayacak durumdadır. İnanıyorum buradaki bu toplantıda önemli kararlar alınacaktır" şeklinde konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yurt dışından gelerek toplantıya katılanların Trabzon'dan güzel anılarla ayrılacaklarını ümit etiklerini ifade ederek, "Buradaki günlerinizden hoş güzel hatıralarla ayrılmanızı, hem güzel hatıralarla ayrılırken tekrar teşvik etme azminizi hevesinizi oluşturabilmeyi istiyoruz. Tarihi şehrimizi tanımalarından onur duyacağız" dedi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise konuşmasında "Tarihinde önemli bir ticaret merkezi olan Doğu Karadeniz Bölgesi ve bu bölgenin girişimci iş adamları sınır tanımazlığını bir kez daha göstermiş oluyor. Bölgede hem kuzey komşumuz Rusya hem Ortadoğu hem de Kafkasya arasında önemli ticaret potansiyeli merkezinde bulunuyoruz. Gerek belli ülkelerde yaşanan sınırlamalar gerekse dünya ölçeğinde yaşanan sıkıntılar aslında iş dünyasında yeni kapıları yeni açılımları zorlamaktadır. Bugün toplantısını yaptığımız belki Doğu Karadeniz Hazar ticaret hattı diyebileceğimiz bu hat bu zorlamaların ve belli sıkıntılardan sonra girişimcilik ruhunu ortaya koyduğu yeni bir koridor oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Suat Hacısalihoğlu Kuzey Osetya Dağıstan Trabzon Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title