Haberler

Rize-Berlin'De Altın Ayı, Rize'De Maket Ayı!

Altın Ayı ödülü alan Bal filminin galası Rize'de yapıldı

BERLİN Film Festivali'nde "Altın Ayı" ödülünü kazanan "Bal" filminin galası, çekimlerinin yapıldığı Rize'de yapıldı. Yönetmen Semih Kaplanoğlu, Bal filminin dünyada 28 ülkeye satıldığını ve vizyona gireceğini ifade ederek, "Bu ülkeler arasında Tayvan, Çin, İran, Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra Rusya, ABD ve bütün Avrupa ülkeleri var. Hatta Güney Amerika'daki Brezilya ve Arjantin dahil. Çamlıhemşin'de çekilen bir film bu ülkelerde gösterilecek. Bu köprüleri kurmak çok önemli" dedi. Galaya smokiniyle katılan filmin küçük oyuncusu Bora Altaş da, patlamış mısır yiyip gazoz içti.

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'ndeki dünyada koruma öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan Fırtına Vadisi'nde, yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun çektiği Bal isimli film, 60'ıncı Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştı. Filmin galası için Rize'ye gelen yönetmen Semih Kaplanoğlu ile başrol oyuncularından Tülin Özen ve film ekibi, bugün Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası'na çıktı. Burada Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek tarafından karşılanan ekip, filmdeki rolüyle büyük beğeni kazanan küçük oyuncu Bora Altaş ve filmde rol alan yöre insanlarıyla bir araya geldi.

Yöresel çalgılardan tulum eşliğinde horon oynayan ekip daha sonra Rize Üniversitesi (RÜ) Turgut Kıran Denizlilik Meslek Yüksekokulu'nda öğrencilerle bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu tarafından karşılanan ekip burada öğrencilerin sorularını yanıtladı. Semih Kaplanoğlu, bölgeyi gezdikten sonra Bal filmini Çamlıhemşin ilçesi'nde çekmeye karar verdiklerini belirterek mekan ve iklim şartları açısından olağanüstü olan bölgenin doğasının korunması gerektiğini söyledi. Ödülün sadece kendilerine değil Türkiye'ye verilmiş bir ödül olduğunu ifade eden Kaplanoğlu, filmin ve ödülün, çekim yaptıkları bölgenin tarihi ve doğasının korunmasına katkı sağlamasını arzu ettiğini söyledi. Kaplanoğlu, "Çünkü insanlık maalesef günümüzde her şeyi tahrip ediyor. Bunu açık yüreklilikle söyleyeyim. Kurmaktan ziyade bozmakla uğraşır hale gelmişiz. Umarım bu doğal güzellik kaybolmadan korunur. Bu film sayesinde insanlar buraya gelir, turizme ve doğanın korunmasına bizim de bir katkımız olur" dedi.

Bal filmi dünyada 28 ülkeye satıldı

Bal filminin dünyada 28 ülkeye satıldığını ve vizyona gireceğini ifade eden Kaplanoğlu "Bu ülkeler arasında Tayvan, Çin, İran, Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra Rusya, ABD ve bütün Avrupa ülkeleri var. Hatta Güney Amerika'daki Brezilya ve Arjantin dahil. Çamlıhemşin'de çekilen bir film bu ülkelerde gösterilecek. Bu köprüleri kurmak çok önemli. Yaptığınız işleri sadece içinizde sınırlamamanız gerekiyor. Bir evrenselliği olması lazım. İleride biz kendimizi çok daha iyi anlatacağız diye düşünüyorum" diye konuştu.

Çok güzel bir coğrafyada çok güzel insanlarla çalıştım

Oyuncu Tülin Özen, çok güzel bir coğrafyada çok güzel insanlarla çalıştığını belirterek, "Bence bu insanları güzel kılan şeylerden bir tanesi de doğa ile çok iç içe olmalarıydı. Bizim şehirde, İstanbul gibi bir kentte yaşarken unuttuğumuz bir takım duyguları bu doğa sayesinde bize çok güzel yaşattılar. Bence bu filmin en büyük özelliklerinden biri inanılmaz doğasıdır. Bu bize çok yardımcı oldu ve filmi özel kıldı. Umarım burada olabilecek tahribatlar sonrası çekilecek bir sonraki film doğanın nasıl yok olduğunu anlatan bir belgesel olmaz. Böyle güzel filmler böyle güzel coğrafyalarda çekilmeye devam eder" dedi.

Galaya büyük ilgi

Yönetmen Semih Kaplanoğlu ve film ekibi daha sonra Bal filminin galasının yapıldığı Pembe Köşk Sinema Salonu'na geçti. Galaya Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Turhan Talu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek katıldı. Galaya giydiği smokinle katılan başrol oyuncusu 7 yaşındaki Bora Altaş ise ilgi odağı oldu. Çevresindeki kalabalığı izleyen Bora, bir yandan da patlamış mısır yiyip gazoz içti. Galaya Bal filminde rol alan Çamlıhemşinli vatandaşlar da katıldı.

Bu doğayı koruyalım ve tahrip olmasına izin vermeyelim

Galada konuşan yönetmen Semih Kaplanoğlu, konuşmasına başlamadan önce filmde rol alan tüm karakterleri sahneye çağırdı. Kaplanoğlu, "Çabuk tüketilen ve çabuk kaybolan bir film yapmadık. İzlerken bir parça zahmet istiyor. İzlerken filmin içindeki duyguları hissetmek için biraz sabırlı olmak gerekiyor" dedi. Kaplanoğlu, "Bölgedeki doğa, yapımı süren hidroelektrik santralleri ve başka şeylerin de etkisiyle tahrip oluyor. Filmimiz Almanya'da gösterilirken ellerinde Türkiye haritaları olan Almanlar bana, 'Bu Rize dediğin, Çamlıhemşin dediğin yer neresi? Bize haritadan gösterir misin?' dediler. Sebebini sorunca da, 'Yaz aylarında oraya gideceğiz. Çok beğendik. Çok güzel bir yer' ifadesini kullandılar. Lütfen biz bu nimeti ve doğayı koruyalım ve tahrip olmasına izin vermeyelim" diye konuştu. Kaplanoğlu, minik oyuncu Bora'ya da övgüler yağdırarak, "Bora çok başarılı. Filmin duygularının oluşmasında Bora'nın büyük katkısı var. Umarım ileride okulunu bitirdiğinde o da bir yönetmen olur" dedi.

Hayatımda aldığım en ilginç plaket

Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Yönetmen Semih Kaplanoğlu'na üzerinde kara kovan ve üzerine oturmuş ayı bulunan bir ağaç dalı maketi hediye etti. Başkan Melek, "Semih Bey Berlin'de Altın Ayı ödülünü aldı. Biz de kendisine yörenin simgesi olan kara kovan ve kara kovanın Rize'deki düşmanı Çamlıhemşin ayısını hediye ediyorum. Kendilerine bölge için yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi. Kaplanoğlu ise hayatında aldığı en ilginç plaket olduğunu söyledi. Başkan Melek, Bora ve Tülin Özen'e de plaket sundu.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu da yönetmen Semih Kaplanoğlu'na plaket verdi. Vali Hacımüftüoğlu, "Kaplanoğlu bize unuttuğumuz değer yargılarını, paradan çok insanın önemli olduğunu hatırlattığı için büyük. İyi ki Türkiye'nin Kaplanoğlu gibi yetiştirdiği büyük insanlar var, yönetmenleri var. Kaplanoğlu bize kaybettiklerimizi hatırlatıyor. Kaplanoğlu aslında bizi bize hatırlatıyor. Kendisine teşekkür ediyorum" dedi. Galada daha sonra Bal filmi izlendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title