Haberler

TSK Personel Kanunu Değişiyor (3)

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'in "Ergenekon", "Balyoz" ve "Askeri casusluk" gibi davalarda tutuklananların mağduriyetlerinin giderilmesi taleplerine, "Milletvekillerimizin verdiği önergelerle ilgili Bakanlığımızda süren bir hazırlık var. Bu konuyu ayrı bir tasarı olarak, düzenlemeyi biz de hedefliyoruz.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'in "Ergenekon", "Balyoz" ve "Askeri casusluk" gibi davalarda tutuklananların mağduriyetlerinin giderilmesi taleplerine, "Milletvekillerimizin verdiği önergelerle ilgili Bakanlığımızda süren bir hazırlık var. Bu konuyu ayrı bir tasarı olarak, düzenlemeyi biz de hedefliyoruz." dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı görüşüldü.

CHP İstanbul Milletvekili Çiçek ve CHPli üyeler, "Ergenekon","Balyoz" ve "Askeri casusluk" ve benzeri davalarda tutuklanan TSK personelinin mağduriyetinin giderilmesi için önergeler verdi.

Çiçek, önergeler üzerinde yaptığı konuşmada, "Sürecin dış destekli örgüt tarafından kasıtlı olarak yapıldığı ortada. TSK Personel Kanunu görüşülürken bu kardeşlerimizin mağduriyeti için hakların iadesi gereklidir. Yaşanan haksızlıklar en azından onarılarak itibarları iade edilecek. Ben de tutuklu olduğum için YAŞ'a girip terfi hakkımı kullanamadım. Tutukluyken hayatını kaybeden ailelerin tek beklentisi, bu süreçte mağdur olduklarını ve hizmetlerinin takdirle karşılandığının belirtilmesi. Biraz empati yapılmasını istiyorum. Özür dilenmeli ve iade-i itibarda bulunulmalı. " dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, önergelere katılmadığını belirterek, "Milletvekillerimizin verdiği önergelerle ilgili Bakanlığımızda süren bir hazırlık var. Bu konuyu ayrı bir tasarı olarak düzenlemeyi biz de hedefliyoruz. Bunu bir bütün olarak ele almanın daha doğru olacak kanaatimiz var. Önergenin içeriğine katılmakla birlikte şu anda, bu kanun tasarısında değil, başka bir kanun tasarısıyla konu bizim de gündemimizde. Bu nedenden dolayı önergeye katılamıyoruz." diye konuştu.

"Albay sayımızda çok fazlalık var"

Mili Savunma Bakanlığı yetkilisi Hakim Albay Murat Yaman, CHP'li Çiçek'in "YAŞ'ın yetkisi olmasına rağmen albaylarla ilgili düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğu" sorusunu yanıtlarken, "Bir subay 6 yıl erken albay olabiliyor. Bu üst rütbelerde büyük yığılmaya neden olmuş durumda. Albay sayımızda çok fazlalık var. Yığılma nedeniyle üsteğmen ve üst çavuş rütbelerinde üstün başarı kıdem uygulamasına son veriliyor." dedi.

Yasa uyarınca albayların görev süresinin 28 yıl olduğunu, YAŞ'ın daha önce aldığı kararla 3 dönem olarak uzatılma ve 31 yıl olarak uygulana geldiğini ifade eden Yaman, şöyle konuştu:

"Mevcut sistemde bir albayın görev süresini uzatmanız için sicil şartı ve sicil sıralaması arandığından ve şu anki sistemde sicil aralıkları çok dar olduğundan, 30. sıradaki bir albayın uzatabilmek için YAŞ'ın önündeki 29 kişiyi de uzatmak zorunluluğu var. Hizmet ihtiyacı bulunmayan albayları da biz bu çerçevede uzatmak durumuyla karşı karşıya kalmış durumdayız. YAŞ bundan hareketle 31 yıl kararı almış ama geçen Şura'da bu 30 yıla indirildi, bundan sonraki yıllarda da 28 yıl indirilecek. Normalde kanun gereği hizmet süresi 28 yıl olarak belirlenerek albaylarımız 28 yılın sonunda emekliliğe sevkedilecek. Getirilen düzenlemeyle, hizmetine ihtiyaç duyduğumuz gerçekten liyakatlı ve başarılı albaylarımız eski sistemde en fazla 3 yıl uzatabilirken, bu sistemle 60 yaşına kadar YAŞ kararıyla uzatabileceğiz."

HDP'li milletvekillerinin sözleri tartışmaya neden oldu

Komisyonda HDP'li milletvekillerinin sözleri tartışmaya yol açtı.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, tasarı üzerinde görüşlerini ifade ederken, "İnsanların kendisi önde olmadığında, cepheye gitmediği, savaşmadığı zaman hamaset yapmak daha kolay oluyor. Ciddi şekilde 90'lara geri döndük. Bundan memnuniyet duyanlar olduğunu biliyorum. Şu anda olanlar şiddettir. Askerler, siviller ölüyor, katliamlar yapılıyor." dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'in, "Vatan için öldü diyenlere öldü denmiyor. Şehit deniyor." sözlerine Kerestecioğlu, "Şehit dini referanslı bir şey. Ben sizin, siz benim aklıma giremezsiniz. Şehirler yakıldı, insanlar öldürüldü. İki gündür ölen iki kadın polis için ciddi üzüntü duyuyorum. Biz asker cenazesine de gidebilirdik. Bunu istemeyenler, yaptıramaz hale getirdiler. CHP'nin başına da aynı şey gelecek. Burada bir oyun oynanıyor. Başkanlık oyunu oynanıyor ve bu oyunda adım adım ilerleniyor. 7 Haziran'daki seçimin sonuçlarına katlanılmadı ve arkasından ülke patlamalarla başka bir kaosa sürükleniyor. Terörün önlenmesi için öncelikle orada nedenleri araştırıp insanlara zulmetmeden davranılmalı." diye konuştu.

AK Parti milletvekillerinin Kerestecioğlu'na laf atması üzerine Komisyon Başkanı Beyazıt, milletvekillerine, "Dikkat edelim, karşımızdaki de vekildir" diyerek, uyardı.

Kerestecioğlu'nun, "Her türlü şeyi kendilerinde hak görüyorlar. Benim fezlekem kadın örgütleriyle açıklama yapmaktan dolayı geldi" demesi üzerine bazı AK Parti'li milletvekilleri, "Ondan bir şey olmaz" karşılığı verdi.

Kerestecioğlu, "Bu bulunmamam gereken bir toplantı. Yeterince daraldım, bu kadar erkek egemen yapı içinde bulunmaktan... Demokrasi de güvenlik de ancak özgürlüklerle gelir. Kendiniz gidiyorsanız cepheye gidin, bunu başkalarına yaptırmayın. Onca askerin ölümüne neden olmak, o kadar kolay bir şey değil." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

"Konuştuklarına dikkat et"

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş'ın, "Almanya'nın attığı adım hala eksiktir. 1915'teki Ermeni tehcirine yönelik adımı, bir adım ve olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Bunlar yapılamazsa, geçmişteki tarihsel sorunlarla hesaplaşılmazsa sorunlar çözülemez" şeklindeki ifadelerine, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, "Konuştuklarına dikkat et. TBMM'de konuşuyorsun. Müdahale etmedik bir yere kadar, her şeyin haddi ve hududu var. Tarihsel değerler ve milletimizin geçmişiyle alay edecek şekilde konuşamazsınız." ifadesine Ataş, "Ben de bu ülkenin vatandaşıyım, tabi ki konuşacağım." karşılığını verdi.

Şahin'in "Almanya'nın yaptıklarını haklı bulur tarzda konuşuyorsun. Milletimize kara leke çalamazsınız." ifadesine Ataş, "Dersimliyim, bu meseleye ilişkin, Cumhurbaşkanı'nın da söyledikleri var, (burada insanlar haksız yere tehcir edilmiş)" dedi.

Şahin, Ataş'ın konuyu çarpıttığını belirterek, "Dersim başka, Ermeni meselesi başka. Ayrı ayrı şeyler. Zekamızla alay etmeyin." derken, AK Parti Konya Milletvekili Ömer Ünal ise "Çok seviyorsanız Almanya'ya gidin." yanıtını verdi.

Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, tartışmanın sürmesi üzerine, "Genel Kurul'da olduğu gibi Komisyonda da yaralayıcı sözler söylenmez. Hatip konuşmasında, Türk milletini yaralayıcı ifade de bulunmuştur. Bizim asla kabul edemeyeceğimiz, tarihsel gerçeklerde de böyle bir hadisenin olmadığı bir değerlendirmelerde bulunmuştur." sözleriyle, Ataş'ı konu üzerinde konuşmaya davet etti.

HDP'li Ataş Komisyon'dan ayrıldı

Tasarının, hukuki korumaya ilişkin düzenlemelerini içeren 12. maddesinin kabul edilmesinin ardından, Komisyon üyesi HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, şöyle konuştu:

"Tasarıya esas olarak itiraz etmiş olduğumuz madde komisyonda onaylanmış oldu. Komisyon geçmişteki hatalara rağmen aynı arızalı tutumu devam ettirmiş, askerin vesayet olarak siyasetin önüne geçmesini onaylamıştır. Bu saatten sonra komisyonda, HDP vekilleri olarak yapabileceğimiz bir şey yok."

Ataş'ın sözleri üzerine Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, toplantının başından beri tarafsız olmaya çalıştığını belirterek, "Herhangi bir vesayet söz konusu değildir. Bütün yetki içişleri bakanının teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından verilecektir. Sizin söylediklerinizi kabul etmek mümkün değil. Güzel giden çalışmaya en son noktasında böyle bir açıklama yapmanızı üzüntüyle karşıladığımı belirtiyorum." diye konuştu.

HDP'li Ataş, Beyazıt'ın açıklamalarının ardından, Komisyon toplantısından ayrıldı.

Maddeler üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasıyla tasarı AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerin tümünün oyuyla kabul edildi.

Milli Savunma Bakanı Işık, tasarının kabul edilmesi nedeniyle komisyon üyesi milletvekillerine teşekkür etti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Dursun Çiçek Erdal Ataş Fikri Işık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
title