Haberler

TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması

"Biz terör olaylarından çok daha fazla, trafik kazalarında insanımızı kaybediyoruz"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin, terör olaylarından çok daha fazla, trafik kazalarında vatandaşını kaybettiğini ifade etti.

Çiçek, Trafik Güvenliği Platformu'nun kaza mağdurları komitesini kabul etti.

Trafik Mağdurları Derneği Genel Sekreteri Yeşim Ayöz, her yıl kasım ayının üçüncü pazarının, trafik mağdurlarının anıldığını belirtti. Türkiye'nin de 2007'de, bu anma gününü kabul ettiğini ifade eden Ayöz, çok fazla sorunlarının bulunduğunu belirtti.

Yasal düzenleme konusunda Meclis'ten destek isteyen Ayöz, "Çok fazla insamızı, çok büyük değerlerimizi yollarda kaybediyoruz. Yol kayıplarının, yol yaralanmalarının önlenmesinde yasal düzenlemerin yapılması için destek talep ediyoruz" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, dünyada ve son yıllarda da Türkiye'de, her yıl Kasım ayının üçüncü pazarında trafik kazaları mağdurlarının anıldığını söyledi.

-"Sevinçli günler bile üzüntüye dönüşüyor"

TBMM Başkanı Çiçek, trafik mağdurları denilince Türkiye'nin, ilk akla gelen ülkelerden biri olduğunu, yasal düzenlemelere, altyapı çalışmalarına rağmen sevinçli günlerin bile büyük üzüntüye dönüştüğünü söyledi.

Bayram öncesi, "yavaş gidin, kurallara uyun, emniyet kemerini bağlayın, hatalı sollamayın" uyarıları yapıldığına işaret eden Çiçek, "Sanki bu sözler  bize söylenmiyormuşçasına iyimserlik, vurdumduymazlıkla, inşallah bir şey olmaz... Çok da inşallahla izah edilemeyecek, bir ihmalle, her bayram yüzlerle ifade ettiğimiz rakamlara ulaşıyoruz. Türkiye'nin böyle bir sorunu var. Her sene bu rakamlar bizi üzmeye devam ediyor" diye konuştu.

Çiçek, bir farkındalık oluşturmak gerektiğini, işin en önemli boyutunun bu olduğunu ifade etti. Yasal düzenlemeleri, çabuk, kolay çıkardıklarını vurgulayan Çiçek, "Yasal düzenleme eksikliği şüphesiz olabilir. Ama biz kuralların önemini anlasak, zararları idrak edebilsek, mevcut  yasalar bile bu rakamların çok daha aşağı çekilmesi için yeter de artar bile. Buna rağmen yine de eksiklik varsa, partilerimizin de bu konuda, desteği, çabasıyla bu tür düzenlemeleri Meclis olarak yapabiliriz" dedi.

-"Edirne'ye gelince neden vazgeçiyor?"

Bunun, sadece yasal düzenleme konusu olmadığına işaret eden Çiçek, toplumsal bilinç meselesi olduğunu vurguladı. Herkese, kamuya, özel sektöre, bireylere ve medyaya görev düştüğüne işaret eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz terör olaylarından çok daha fazla trafik kazalarında insanımızı kaybediyoruz. Bir insanın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz, bunun karşılığına bir rakamı koyamazsınız. Bu kadar emek vermiş, eğitim görmüş, topluma büyük hizmetler verecekken ihmalin sonucu insanlarımızı kaybediyoruz.  İşin parasal boyutu hiç şüphesiz söz konusu olmaz, kaybettiğimiz insandır. Öbür taraftan da çok ciddi milli zarar meydana geldiği de ortadadır. Kampanyaları devamlı hale getirmek lazım, farkındalık ancak böyle oluşuyor. Başka günler de var, senede bir gün anneler, babalar günü, çevre günü kutluyoruz. O günlere yoğunlaşıyoruz, hiç şüphesiz bunların yararı var ama bu ve benzeri konular devamlılık  arz eden konulardır.

Hep ifade edilir ki yurt dışında çalışan vatandaşlarımız, Kapıkule'ye kadar kurallara uyar, bu tarafa geçtikten sonra uymaz. Doğru mu yanlış mı bilemem ama bu kadar çok yaygın hale geldiğine göre, doğruluk yanı var. İnsan, araç aynı, trafik kuralları da aşağı yukarı her yerde aynı. Neden Almanya, Fransa'da uyuyor da Edirne'ye gelince bu işten vazgeçiyor, bunu anlamak mümkün değil. Engelli vatandaşlarımız için diğer kurumlara da  öncülük yapmak için bir kısım düzenlemeler, yollar yaptık. Kaldırımlar gibi. Adam getiriyor, arabayı tam da oraya koyuyor, orada işaret var. Bu kadar sorumsuz, bigane insanların olduğu yerde istediğin kadar kanun çıkar."

Çiçek, Meclis olarak yasal boyutuna eğilebileceklerini, bunun partiler üstü ve herkesin yüreğini yakan bir konu olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin en temel sıkıntısının, ciddi bir toplumsal eğitim eksikliği olduğunu belirten Çiçek, bunun için her fırsattan yararlanmak gerektiğini vurguladı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Cemil Çiçek Gürsoy Erol Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title