Haberler

CHP Mersin'de Üç Aday İl Başkanlığı İçin Yarışıyor

CHP Mersin’de, delegeler bugün yeni il yönetimini belirlemek üzere sandık başına gitti.

CHP Mersin'de, delegeler bugün yeni il yönetimini belirlemek üzere sandık başına gitti. İl yönetiminin istifalar nedeniyle düşmesinin ardından CHP Mersin Olağanüstü İl Kongresi bugün yapılıyor. Kongrede, Geçici Kurul Başkanı Abdullah Özyiğit, eski Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım ile eski CHP Tarsus İlçe Başkanı Mehmet Özel, il başkanlığı için yarışıyor.

Faruk Mehmet Akar başkanlığındaki CHP Mersin İl Yönetimi'nin, aynı gün 13 yönetim kurulu üyesinin istifa etmesiyle düşmesinin ardından Genel Merkez tarafından atanan Geçici Kurul'un kararıyla bugün yeni yönetimi belirlemek üzere olağanüstü kongre yapılıyor. Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen kongreye partililer yoğun ilgi gösterirken, saat 10.00'da başlayacağı duyurulan kongre, delegelerin bir türlü imza atmamaları nedeniyle üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için 2 saat geç başladı.

"ARTIK YETER, İÇİMİZDEKİ TARTIŞMALARI BİTİRMELİYİZ"

CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer, İsa Gök ve Ali Rıza Öztürk'ün yanısıra Parti Meclisi Üyesi Fikri Sağlar'ın da katıldığı kongrenin Divan Başkanlığı'nı, Parti Meclisi Üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat yaptı. Geçici İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çiçek'in kısa açış konuşmasıyla başlayan kongrede konuşan Divan Başkanı Özbolat, kongreyi gündemin dışına çıkmadan demokratik bir ortamda yapacaklarını belirterek, üç adaya da başarılar diledi. Mersin'de son yerel seçimin kaybedilmesinin kendilerini derinden üzdüğünü vurgulayan Özbolat, "Üzmenin ötesinde bir acı olarak hepimizin yüreğine işledi. Dilerim, en kısa zamanda bütün aydın insanların bu yenilginin önümüzdeki dönemde devam etmemesi için 2015 seçimlerinde bunun rövanşını alırlar" dedi.

Mersin kongresinin Türkiye'nin her tarafından izlendiğini, herkesin gözünün, kalbinin burada olduğunu dile getiren Özbolat, delegeler ve partililerden kongrenin CHP'ye yakışan bir kongre olmasını, en ufak bir tatsızlık ve tartışma olmamasını istedi. CHP içinde yaşanan tartışmaları da eleştiren Özbolat, "Kendi aramızda yaşadığımız sorunların sonu yok. Bitmiyor, biz kendi aramızdaki tartışmaları bitiremedik. Ama yeter artık. Bir araya gelmeliyiz, birbirimize tahammül etmeliyiz, birbirimizi saymalıyız, birbirimize güvenmeliyiz. Parti büyük olursa herkese yer var, parti küçük olursa hiç kimseye yer yoktur. Biz bunun için artık bir olmalıyız, artık birbirimizi eleştirmekten, birbirimizin hatasını bulmaktan vazgeçmemiz lazım" diye konuştu.

CHP'Lİ GENÇLERDEN ÇARŞAF LİSTE PANKARTI

Özbolat'ın konuşmasını bitirmesinin hemen ardından sahneye çıkan iki CHP'li genç, 'Sözde değil özde demokrasi. Gençlik örgütleri çarşaf liste istiyor' yazılı bir pankart açtı. Bir süre slogan atan gençlere, salondan da alkışlarla destek gelirken, Özbolat, sahneden inmeleri için gençleri uyardı.

Kongrede adayların Divan Başkanlığı'na başvurularını yapmaları sırasında da Mehmet Özel, başvuru için gereken imzayı tamamlayamadığı için Divan'dan biraz süre istedi. Yaklaşık 15 dakikalık beklemenin ardından imzaları tamamlayan Özel de başvurusunu Divan Kurulu'na sundu.

"CHP'NİN BAŞARILI OLMASININ ŞARTI ÖN SEÇİMDİR"

Kongrede daha sonra üç aday konuşma yaparak, delegelerden oy istedi. Divan Kurulu'nun kurayla belirlediği sıraya göre kürsüye çıkan adaylardan Kenan Yıldırım, CHP'de Mersin'de yaşanan sorunlara değindi. Ön seçim şartını dile getiren Yıldırım, "Eğer genel merkezimizin önünde milletvekillerini atama yapacaksınız diye koridorlarda bekletirseniz, eğer siz bu iradeyi kendi partili üyelerinize vermezseniz CHP Mersin'de de başarılı olamaz, Türkiye'de de başarılı olamaz. Halkınıza, partililerinize güveneceksiniz. Halkına güvenmeyen bir parti başarılı olamaz. Biz halkımıza güveniyoruz, partili arkadaşlarımızın sağduyusuna inanıyoruz. Buna inanın, size pırıl pırıl milletvekilleri sunabiliriz. Eğer başarılı olmak istiyorsanız kesinlikle bizlere dışarıdan kontenjanla ithal milletvekilleri göndermeyin, bizi bize bırakın. Biz de CHP'yi Mersin'de birinci parti yapalım" ifadelerini kullandı.

CHP'nin başarılı olmasının ön şartının ön seçim olduğunun altını çizen Yıldırım, CHP'nin sıkıntısının biat kültürü olduğunu, bunun ortadan kaldırılması için ön seçim şartının mutlak surette yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, il başkanı olduğu takdirde ön seçim yapılmasını sağlayamazsa yönetimiyle birlikte istifa edeceğine de söz verdi.

"MERSİN'İ DÜZELTMEK İSTİYORSAK TERTEMİZ BİR SAYFA AÇMAMIZ LAZIM"

Adaylardan Mehmet Özel de konuşmasında ön seçim istedi. "Yukarıdakilerin artık Mersin'e bir daha müdahale etmemesini, yani ön seçim istiyoruz. İstediklerimiz çok mu?" diyen Özel, seçimlerde delegelerin fikirlerinin aldığını bir yapı istediklerini, bunun için Ankara'ya da gittiklerini, ancak 'sorumluluğu bana aittir' diyen bir yapıyla karşılaştıklarını anlattı. Bugün delegelerin Mersin'de tarihi bir karar vereceklerini belirten Özel, Geçici Kurul Başkanı olarak atanan Abdullah Özyiğit'in il başkanlığına aday olmasını da eleştirdi. Bunu doğru bulmadığını dile getiren Özel, "Maalesef hesap ve kitap gayet güzel yapılmış. Bu hesapları yapanları önce sağduyuya davet ettik, olmaz dedik, yanlış, bu gidiş gidiş değildir. Ben eşitlikten yana biriyim. Siz 45 gün içerisinde adaylık çalışması yapacaksınız, biz 4 gün içerisinde Mersin'in her yerini dolaşmak zorunda kalacağız. Böyle bir yapı yanlıştır, doğru bir yapı değildir. Bunu kim yapıyorsa yanlış olduğunu söyledik. Bu yetmedi, genel merkez etiketli, tandanslı bir yapı varmış gibi, bu geçişin böyle geçilmesi gerektiğini hep sizlere salık verdiler. Mersin böyle düzelmez. Mersin'i düzeltmek istiyorsak tertemiz, bembeyaz bir sayfa açmamız lazım. Sandıktan kim çıkarsa ona saygı duyacağımız bir yapının olması gerekir" şeklinde konuştu.

Bugüne kadar birçok haksızlığa uğradığını, ancak gemiyi asla terk etmediğini de savunan Özel, artık CHP'de sen-ben kavgasının bitmesini istediğini ifade ederek, delegelere artık genel merkez de dahil siyaset ağalığı, delege tüccarlığı yapanlara dur demelerini istedi.

"EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ DOĞRU BİR YÖNETİM ANLAYIŞIYLA MÜMKÜN"

Geçici Kurul başkanıyken aday olan Abdullah Özyiğit de konuşmasında Türkiye'de son dönemlerde yaşananlara işaret ederek, ülkede yaşananlar karşısında CHP'lilerin birbirlerine küsme, kırılma hakkı olmadığının altını çizdi. "Biz kendi içimizde çekişirken, birileri ülkeyi karanlığa götürüyor" diyen Özyiğit, şöyle devam etti:

"Şimdi yeni bir dönemin başlangıcındayız. Eski alışkanlıklarımızı değiştireceğiz, örgütümüze sahip çıkacağız. Bütün örgütlerimizi ziyaret ettik ve gördük ki, birinci mesaj şu, parti içi demokrasi. Yani ön seçim. Sandığın olabileceği her yerde sandığın kullanılması. Bir de sevgi eksik, saygı eksik. Bütün bu eksikliklerin giderilmesi doğru bir yönetim anlayışıyla mümkün."

"Partimde işler iyi gidiyor, iyi yönetiliyor olsaydı zaten aday olmazdım" diyen Özyiğit, 45 günlük sürede tabanın yenilik istediğini gördüğü için aday olduğunu da söyledi. CHP'ye yeni il binası sözünü de yineleyen Özyiğit, seçildiği takdirde bunun gereğini yapacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından 587 delege, CHP'nin 24 kişiden oluşacak yeni il yönetimini belirlemek üzere sandık başına gitti.

İŞTEN ATILAN İŞÇİLER SALONDA EYLEM YAPTI

Öte yandan, CHP kongresi, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde işten atılan taşeron işçilerin eylemine de sahne oldu. Kongrenin başında Divan Kurulu'nun oluşturulmasının hemen ardından, Büyükşehir Belediyesi'nde işten atılan taşeron işçilerin, giydikleri 'DİSK Genel-İş' yazılı önlükleriyle el ele tutuşarak salona girmeleri dikkat çekti. Sloganlar atarak salonu dolaşan işçilere CHP'liler alkışlarıyla büyük destek verdi. Protokol sırasının önünde durarak açıklama yapan ve işten atılmalarını protesto eden işçileri, milletvekilleri başta olmak üzere tüm salon ayakta dinledi. Divan Başkanı Özbolat da işten çıkarmaları protesto ettiğini ve kınadığını söyleyerek, işçilere destek verdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Kenan Yıldırım Kazanlı Türkiye Tarsus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title