Haberler

CHP'liler Siirt'te

Pervari'deki cinayet ve tecavüz zanlısı çocuklar tutuksuz yargılanacak SİİRT'in Pervari İlçesi'nde geçen yılın Nisan ayında 2 ve 3 yaşındaki çocuklara tecavüz edip bir çocuğu öldürdükleri gerekçesiyle 3'ü tutuklanan 6'si hakkında mahkeme kararıyla 'Bakım tedbiri' verilen 9 çocuk tutuksuz yargılanacak.

Pervari'deki cinayet ve tecavüz zanlısı çocuklar tutuksuz yargılanacak

SİİRT'in Pervari İlçesi'nde geçen yılın Nisan ayında 2 ve 3 yaşındaki çocuklara tecavüz edip bir çocuğu öldürdükleri gerekçesiyle 3'ü tutuklanan 6'si hakkında mahkeme kararıyla 'Bakım tedbiri' verilen 9 çocuk tutuksuz yargılanacak. 3 tutuklu çocuk yapılan itiaz üzerine geçen ay serbest bırakalırken, haklarında 'bakım tedbiri' verilen 6 çocuğun da Erkek Yetiştir Yurdu'ndan alınıp ailelerine verildiği ortaya çıktı.

Siirt'te bir hafta önce 4 ilköğretim okulu öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle 15 kişinin tutuklanmasının ardından Pervari İlçesi'nde Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda 8 öğrencinin, aynı okuldaki kız öğrenciyi, çektikleri uygunsuz fotoğrafını şantaj yaparak, gitirdiği 2 ve 3 yaşındaki çocuklara tecavüz edip, birini öldürdürülmesinin şoku yaşanıyor.

Pervari İlçesi'nde geçen yılın Nisan ayında Atatürk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda eğitim alan yaşları 15 ile 11 arasında değişen 8 erkek öğrencinin, aynı okulda 15 yaşındaki kız öğrenci D.S'nin uygunsuz fotoğrafını çekip, tehditle kendilerine getirdiği biri 2 diğeri 3 yaşındaki çocuklara tecavüz edip, kız çocuk A.S'yi öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan öğrencileden 3'ünün geçen 23 Mart 2010 günü mahkeme kararıyla serbest bırakıldığı, diğer 6 öğrencinin de yine mahkemenin aldığı 'bakım tedbir' kararıyla Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erkek Yetiştirme Yurduna'na gönderildiği ve daha sonra da ailelerine teslim edildiği belirlendi.

Siirt Valisi Necati Şentürk, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yılın Nisan ayında Pervari'de yaşanan olayların gelişimin anlattı. Olayı aydınlatmak için Siirt Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nden uzman bir ekibin ilçeye gittiğini ve kısa süre içinde olayı aydınlatarak failleri adalete teslim ettiğini anlattı. Olayın ardından Milli Eğitim Bakanlığı'ndan müfettiş istendiğini ve gerekli soruşturmanın yapıldığını belirten Şentürk, "YİBO müdür vekili, müdür başyardımcısı vekili ve iki müdür yardımcısı hakkında disiplin cezası cezası uygulanmış, müdür vekili ve 2 yardımcısı görevlerinden alınarak başka görevlere atanmıştır. Olayın bütün Siirt'e mal edilmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Olayla ilgili idari , hukuki ne yapılması gerekiyorsa yapılmıştır. Olayın gizlenmesi ve üstünün örtülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Bu şekil bir algı yaratılması bizi rahatsız etmiştir" dedi.

Pervari'de yaşanan olayla ilgili polis tarafından gözaltına alılanan 9 YİBO öğrencisi soruşturmalarının ardından Pervari'de adliyeye sevkedildi. Nöbetçi mahkeme çocuklardan, şantaj yapılan kız öğrenci 15 yaşındaki D.S., 14 yaşındaki Y.Ş., 15 yaşındaki S.G., mahkeme tarafından tutuklandı. Diğer 6 çocuk hakkında ise 'Bakım tedbiri' alınarak Siirt Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erkek çocuk Yetiştirme Yurdu'na yerleştirildi. Ancak bu 6 çocuk daha sonra 23 Kasım 2009 tarihinde yine mahkemenin aldığı kararla tutuksuz yargılanmasının sürmesi için yurttan alınıp ailelerine teslim edildi. Bu 6 çocuk serbest bırakılmasının ardından yeniden eğitimlerine devam etmek için okula başladılar.

TUTUKLANAN 3 çOCUK GEçEN AY SERBEST BIRAKILDI

Geçen Nisan ayında tutuklanan ve Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulan çocuklar D.S., Y,Ş., ve S.G., ise avukatlarının tutukluluk haline yaptığı itiraz üzerine Siirt Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 22 Mart 2010 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu çocuklar ailelelerine teslim edilirken, okullarını bıraktıkları belirtildi. Tutuksuz yargılanmak üzer eserbest bırakılan 9 çocuk hakkında Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın düzenleyeceği iddianeme hazırlanmasının sürdüğü belirtildi.

SİVİL TOPLUM ÖRGüTLERİ YARIN TOPLANIYOR

Sirt'te yaşanan olaylara ilişkin kentteki sivil toplum örgütleri yarın biraraya gelerek geniş kapsamlı bi değerlendirmenin ardından basın açıklaması yapacak.

Siirt Bürosu Başkanı M. Ali Özel, kentte 15 kişinin, 4 ilköğretim okulu öğrencisine tecavüz edilmesi olayı karışmasının ahlaksızlık olduğunu söyledi. Yaşanan bu durumu tüm Siirt halkı olarak kınadıklarını belirten Özel, bir kent olarak savunma pozisyonuna sokulduklarını belirtti. Özel, "Kent erkeklerinin tamamı çok ciddi iftiraya uğramıştır. çok ahlaksız bir iftiradır. Evet kesinlikle 15 kişinin yaşı küçük çocuğa istismarı bir ahlaksızlıktır, Ama bunun bir kente mal edilmesinin başka bir ahlaksızlık olduğunu değerlendiriyorum. Yarın sivil toplum örgütleri olarak bir toplantı düzenleyeceğiz" dedi.

Siirt'in Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, bu tür olayların üzerine gidilirken toplumsal bir suçlamaya gidilmemesi gerektiğini ve bir kentin sübyancı olarak ilan edilemeyeceğini söyledi. Sadak, "Geçen yıl meydana gelen olayın üzerine gidilmesini istemiştik. Kimliğine ve mevkiine bakılmaksızın kim olursa olsun gidilmelidir. Ancak bu yapılırken toplumsal bir suçlamaya gidilmemelidir. Siirt'i sübyancı, potansiyel suçlu olarak kimsenin ilan etmeye hakkı yoktur.

CHP MİLLETVEKİLLERİ SİİRT'TE

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ile Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, kentte geçen hafta ilköğretim okulu öğrencisi 4 kıza cinsel istismarda bulundukları gerekçesiyle 15 kişinin tutuklanması olayı incelemek üzere Siirt'e geldi.

Cinsel istismara uğradıkları belirtilen kız öğrencilerin eğitim gördüğü Gazi İlköğretim Okulu'nda incelemelerde bulunan milletvekilleri, incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Siirt'te yaşananların ciddi olduğunu söyleyen Milletvekili Ahmet Ersin şöyle dedi:

YİBO'DAKİ çOCUKLAR KADERİNE TERK EDİLMİŞ

"Vali, Başsavcı, Emniyet Müdürü, sivil toplum örgütü başkanları ile görüşeceğiz. Okulu inceledik. Müdür beyle görüşeceğiz. Mahalle muhtarı ile görüşeceğiz ve buna göre bir rapor hazırlayacağız. Komisyona ve parti başkanlığına sunacağız. Bu YİBO'lar çok iyi niyetle kuruldu. Maalesef kaderine terk edildi. Özellikli okul bunlar. Burada eğitim alan çocuklar, diğer okullar gibi sabah gelip öğleden sonra evine giden çocuklar değil. Burada okuyan çocuklar anne baba sevgisine, ilgisine muhtaç yaştadır. YİBO'lara getiriliyor, haftanın 5 günü 24 saati o mekanda geçiyorlar. ve sadece haftada iki gün ailesini görebiliyorlar. Bazıları, uzak köylerden oturan ailelerini göremiyorlar bile çoçuklar. Dolayısıyla bu okulda görev yapan eğitimcilerin mutlaka özel eğitimden geçmiş olması gerekir. Anne, baba sevgisine ilgisini muhtaç çocuklar ama uzaklar. Dolayısıyla onlara anne ve baba görevini yapacaklar öğretmenler. Onların her türlü sorunlarıyla ilgilenecek olanlar öğretmenler. Diğer okullardaki gibi buraya da sıradan bir atama yapılamaz. Özel eğitimden geçmiş olması lazım. çünkü bu okullarda eğitim gören çocuklar özellikli. Anne babasıyla kopma noktasına geliyor. ve bunun getirdiği psikolojik sorunlar oluyor. Eğitimde bazı sorunlar çıkıyor. Şunu çok açıkla söyleyeyim Türkiye'de YİBO'ların belkide tamamında çocukların problemi elden geçirilmesi gerekiyor. Kaderine terk edilmiş"

Ersin, Siirt'teki olayların üstünün örtüldüğü iddialarıyla ilgili bir soruya, "Siirtliler son derece rahatsızlar. Bu olayın Siirtlilere mal edilmesi son derece yanlış. Siirtililer kınadılar. Bu olayın açığa çıkmasını istiyorlar. Bu kaç üşütük, birkaç şuurunu kaybetmiş, insanlar ya da insan diyemeyeceğimiz yaratıklar bu çocuklara karşı cinsel terör uyguladılar diye bütün Siirtlileri mahkum etmenin hiçbir mantığı yok çok yanlış olur" karışlığını verdi.

GÖRüŞTüĞüMüZ YETKİLİLERDE BİR TEDİRGİNLİK VAR

CHP Milletvekili Malik Ejder Özdemir, YİBO'ların kesinlikle sorgulanması gerektiğini, eğitimde cok ciddi sıkıntılar olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"1285 öğrenci şu küçücük okulda kalıyor. Sınıflarda yan yana, üst üste, daracık mekanda, daracık sınıflarda üst üste yan yana oturuyorlar. Bunların mutlaka kontrol edilemez tarif edilemez sıkıntıları var. YİBO'larda sorunlar var, eğitimde çok ciddi sorunlarımız var. Yaşanan bu tür olaylar toplumu geriyor. Şehirde bir tedirginlik var, görüştüğümüz yetkililerde bir tedirginlik var. Bu şehirde bu olayların yaşanmasından insan rahatsızdır. Bu yaşanan olayı Siirtli yurttaşımınızın tasvip etmesi mümkün değil. Yaşananlarında üstünü örtmeden, araştırılması gerekiyor diye düşünüyorum"

YETKİLİLERİN SORGULANMASI GEREKİR

CHP'li Özdemir, bu olaylarda sorgulanması geken asıl kişilerin yöneticiler olduğunu belirterek, "Burada sorgulanması gereken bence yöneticiler. Yaklaşık iki yıl önce yaşanmış bir olayı, bir gazeteci arkadaşımız gelip ortaya çıkarmamış olsa, hiç birimizin haberi olmayacaktı. Şimdi sorgulanması gerekenler yöneticiler. Biraz önce söyledik 1285 kişilik okulda bir psikolog var. Olur mu böyle bir şey" dedi.

YAŞANAN OLAYLAR çOCUKLARA ANLATILMALI

Özcan, yaşanan olayı büyükler kadar çocuklarında bildiğini ifade ederek, "Bizim kadar çocuklar da biliyor. Artık herkes televizyonlardaki her olayın farkındalar. En azından okul yönetiminin bir program dahilinde bu yaşanan olayları, bu çocuklara bir başka yolla eğitimci yoluyla aktarması gerekiyor. Kadrosuzluk söz konusu ve burada bu olayın üstünün örtülmesi Siirtliler değil, Siirt'i yönetenlerin varsa kabahati ve kusuru var. Bunlara bakacağız bunları inceleyeceğiz. Yarın Pervari'ye gideceğiz"dedi.

MAHTARLARDA AçIKLAMA

Siirt'teki mahalle muhtarı adına açıklama yapan kadın Muhtar Hacer Tutak, yaşanan olaydan dolayı büyük üzüntü duydukları söyledi. Tutak, "Gönül isterdi ki, çocuklarımızın başarısını kutlamak için toplanmış bulunalım. Ama maalesef son günlerde yaşadığımız olaylar muhtarlar olarak içimizi acıtıyor. Muhtarlar olarak gerek valinin, gerek emniyet müdürünün gerek milli eğitim müdürünün ellerinden gelenin fazlasıyla yerine getirdiklerine inanıyoruz. Bu iğrenç olaylar birkaç ruh hastası kişi sebebiyle tüm Siirtlilere mal edilemez. Bu olay esef ve şiddetle kınıyoruz" dedi.

( Ferit ASLAN - Cem EMİR - Bayram BULUT / SİİRT / DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title