Haberler

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

CHP Denizli Milletvekili Keskin: "Çiftçimiz 6,5 kat İstanbul büyüklüğündeki, 33 milyon dönüm araziyi ekemez hale gelmiştir.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, AK Parti iktidarının tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirerek, "Çiftçimiz 6,5 kat İstanbul büyüklüğündeki, 33 milyon dönüm araziyi ekemez hale gelmiştir. Çiftçilerin idam fermanlarını hazırlayıp, infaz urganını boyunlarına geçirdiğiniz için sizleri Tanrı'ya emanet ediyorum" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2015 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, bütçe üzerine yaptığı konuşmada, hükümetin her alanda eylem planları hazırladığını, ancak bu planlardaki rakamları sürekli revize ettiğini söyledi.

Tarımdaki durumu değerlendirebilmek için çiftçinini reel durumuna bakılması gerektiğini vurgulayan Seçer, "Sunulduğu gibi Türkiye Avrupa'nın tarımda birinci sırada üretim yapan, ihracat yapan ülkesi değildir" dedi.

Tarım sektörünün başlıca girdileri olan mazot ve gübre fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını, buna karşın üreticinin kazancının giderek azaldığını da söyleyen Seçer, "Siz iş başına geldiğinizde yaklaşık 1 litre mazotla 3 kilo buğday alıyormuş çiftçi. Şimdi yaklaşık 6 kilogram buğdayla 1 litre mazot alabiliyor. Herşey bir tarafa, bu çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

-"Hiçbir Tarım Bakanlığı bürokratı bu şekilde cevap veremez"

Seçer, Soma maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına verilmek üzere yapılacak konutların alanına ilişkin yasal bir düzenleme yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Soma'da meydana gelen o elim kazada vefat edenlerin ailesine yapılacak toplu konutla ilgili bir istisna, konutların yapılacağı alan mera alanı da olsa tahsis edilebileceği yönünde bir düzenleme getirildi. Tarım Bakanlığı takdire bıraktı bunu. Hangi hal ve şart olursa olsun Türkiye tarımını, hayvancılığını, meralarını bitkisini, çiftçisini korumak Tarım Bakanlığının görevidir. Hiçbir Tarım Bakanlığı bürokratı bu şekilde cevap veremez."

Seçer, Bakanlığın hangi gerekçe ile olursa olsun meralarda binalaşmaya karşı olması gerektiğini de belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da konuşmasında, Türkiye'nin acil ihtiyaçlarının başında tarım arazilerin toplulaştırmak ve bu toprakların miras yoluyla bölünmesini engellemek olması gerektiğine işaret etti.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise mazot fiyatlarının yüksekliğinin çiftçiye zor durumda bıraktığını söyledi. Zozani, "Siz bakan değil, Diyarbakır'da bir çiftçi olsanız, traktörünüz varsa, bir tarafta 4,25 liralık mazot var, öbür tarafta 2,2 liralık mazot var, iddia ediyorum, siz de kaçak mıdır, değil midir bakmazsınız, gider öbürünü, ucuz olanı alırsınız. O yüzden biz dedik ki çiftçiye bu konuda katkımız olsun diyorsanız çiftçinin kullandığı mazotta iyileştirme yapın vergi yükünden arındırın" diye konuştu.

-"Girdi fiyatları yüzde 400 arttı, ürün fiyatları yerinde sayıyor"

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin de AK Parti iktidarı döneminde girdi fiyatlarının yüzde 400 arttığını, ancak ürün fiyatlarının ise yerinde saymaya devam ettiğini söyledi. Keskin, "Çiftçimiz 6,5 kat İstanbul büyüklüğündeki, 33 milyon dönüm araziyi ekemez hale gelmiştir. Çiftçilerin idam fermanlarını hazırlayıp, infaz urganını boyunlarına geçirdiğiniz için sizleri Tanrı'ya emanet ediyorum" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapımına değinerek, "Kaçak saray tarım toprağı üzerine yapılmıştır. Kaçak sarayın maliyeti ile birlikte tarım arazisi üzerine yapılması da tartışılmalı. Ama bu yoğun gündemde mümkün olamıyor ne yazık ki. Sayın Bakan size hiç sorulmadı mı?" ifadelerini kullandı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Adnan Keskin Vahap Seçer İstanbul Denizli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title