Haberler

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Maliye Bakanı Şimşek: "Maliye Bakanlığı'nın ideolojik yaklaşımlarla denetim yaptığı algısı Türkiye'nin çok zararınadır.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, " Maliye Bakanlığı'nın ideolojik yaklaşımlarla denetim yaptığı algısı Türkiye'nin çok zararınadır. Biz yatırım iklimini iyileştirmeye çalışıyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2014 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısının maddeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor.

BDP Grubu adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, tutuklu Mardin milletvekili Gürsel Yıldırım'ın fotoğrafını kürsüye asarak, onun yazdığı metni paylaşacağını söyledi. Yıldırım söz konusu metninde "bir halkın inkar ve asimilasyonlarla yok edilemeyeceğini" belirterek, "demokratikleşme paketlerinin olumlu beklenti yarattığını, ancak bir aşama sonrasına geçilemediğini" savundu.

MHP grubu adına söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da kamuda israf ekonomisinin bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.

-"Gezi Parkı çocuklarına söylediklerinizi iade ediyorum; lütfen çocuklarınıza sahip çıkın"

CHP Grubu adına söz alan Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, 1 yıldır ekonomik sorunlarla boğuşan halkın, Hükümet ve yandaşlarının ne durumda olduğunu çok iyi gördüğünü ifade ederek, AK Parti'nin kapitalizmin en vahşi şeklini uyguladığını savundu.

"Yırtık ayakkabı ile siyasete girip en zengin başbakanlardan biri olmayı başarabiliyorsunuz, sıra vatandaşa gelince gözleriniz kör, kulaklarınız sağır, vicdanlarınız firar etmiş" diyen Dudu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan operasyonun Gezi Parkı odaklı olaylar gibi bir dönüm noktası olduğuna söyledi.

Hükümetin Gezi Parkı olaylarına katılan gençleri çok ağır şekilde eleştirdiğini ve ailelerine çocuklarına sahip çıkma çağrısı yaptığını belirten Dudu, "O gençler sadece ve sadece inançlarının peşinde koşuyorlardı. Peki bugün sabah gözaltına alınan bakan çocukları, bürokratlar acaba neyin peşinde koşuyorlar. Kul hakkının peşinde koşuyor olabilir mi? Bugünkü operasyonla ilgili Gezi Parkı çocuklarına söylediklerinizi size iade ediyorum; lütfen çocuklarınıza sahip çıkın" şeklinde konuştu.

Şahsı adına söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu ise milletin demokrasinin nimetlerini, AK Parti'nin reformlarını yaşarken gördüğünü söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise tutuklu milletvekillerinin durumuna değinerek, genel kurul salonunda bulunan milletvekilleri gibi halkın oylarını alan tutuklu milletvekillerinin, hapiste tutulmasının kabul edilmez olduğunu savundu. Tüm tutuklu milletvekillerinin TBMM'ye gelerek görevlerini icra etmeleri gerektiğini vurgulayan Ören, bunu yapabilecek gücün ise yine TBMM'de olduğunu belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı operasyona da değinen Ören, medyanın olayları görmezden geldiğini savundu.

Ören'in konuşmasının ardından söz alarak kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı operasyonla ilgili henüz gözaltı süreci devam ederken bu kişilerin suçlu gibi itham edilmesinin doğru olmadığını belirtti. Elitaş, "Yargı bitene kadar herkes masumdur karinesini unutmamamız gerekir" dedi.

-"Bütün bu hassasiyetimize rağmen vergi mahremiyeti bizi sınırlıyor"

Konuşmaların ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Vergi denetimlerinin Gezi Parkı olaylarıyla ilgisi olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Keşke vergi mahremiyeti olmasa da kendi nezdinde şu veya bu nedenle denetim yapılan mükelleflerin bunu gerek kendileri gerekse basın üzerinden ima ederek Gezi olaylarıyla ilişkilendirmeleri bizi çok üzüyor. Aslında Gezi olaylarıyla ilişkilendirilen birçok denetim ya bir yıl önceden başlamış ya da çok önceden kararı verilmiş. Bu sene Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı 70 bin vergi incelemesi yapmış olacak. 2011 yılında bu 16 bindi. Belki gelecek sene 100 bine, hatta elimde imkan olsa bütün mükellefleri en az yılda bir kez denetleyecek bir mekanizmayı ben milletin lehine görüyorum. Bunların Gezi olaylarıyla ilgisi de yok. Belki Gezi olayları sonrasında sonuçlanmıştır fakat denetimler genelde bir yıl alıyor."

Her yıl başında genel bir denetim planı yapılarak uygulamaya konulduğunu anlatan Şimşek, savcılık talepli veya ihbar üzerine denetimlerin ise bu planlamada öngörülmediğini söyledi. Şimşek, "Maliye Bakanlığı'nın ideolojik yaklaşımlarla denetim yaptığı algısı Türkiye'nin çok zararınadır. Biz yatırım iklimini iyileştirmeye çalışıyoruz.  Yatırım olmadan, istihdam olmadan vergi de olmaz. Bütün bu hassasiyetimize rağmen vergi mahremiyeti bizi sınırlıyor" şeklinde konuştu.

Şimşek'in ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise "Bugün vergi denetiminde zaman zaman siyasi müdahale söz konusu olmaktadır. Koç Grubuna yönelik olarak gezi olaylarından sonra yapılan denetimlerin siyasi olmadığı konusunda güven veren bir açıklama yapılmamıştır" dedi.

Hamzaçebi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin çelenek gönderim hizmetinden ötürü iktisadi işletme oluşturduğu gerekçesiyle kurumlar vergisiyle ilişkilendirilmesinin de kanuna aykırı olduğunu, derneğin iktisadi işletme olmadığını söyledi. Hamzaçebi, diğer dernek ve vakıflara da benzer uygulamanın yapılıp yapılmadığını da sordu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title