Haberler

Pamuk: Avrupa, Türkiye'ye Karşı Daha Sert Bir Pozisyon Alsın

Güncelleme:

Nobel ödülü sahibi Yazar Orhan Pamuk, insan hakları ihlalleri bakımından Avrupalı ülkelerin, Türkiye'ye karşı daha sert bir pozisyon almaları gerektiğini belirtti.

Nobel ödülü sahibi Yazar Orhan Pamuk, Türkiye'deki İslam yanlısı hükümetin daha fazla baskıcı olmaya ve otoriterleşmeye başladığını, ülkesi için korktuğunu dile getirdi.

"İSTANBUL'U KURTARIN"

Dünyaca ünlü Yazar Orhan Pamuk, İtalyan La Repubblica gazetesine bir demeç verdi.

Gazetenin Türkiye haberleri uzmanı muhabiri Marco Ansaldo'nun gerçekleştirdiği mülakat, "Pamuk: İstanbul'u kurtarın, korku içinde yaşıyoruz" başlığı ve "Güç, muhalifleri korkuttu ve laik düşünceye darbe indirdi" cümlesiyle birinci sayfadan duyuruldu.

"AVRUPA SESİNİ DUYURMALI"

İç sayfadan, "Türkiye'de bir korku iklimi var. Güç, muhalifleri ve gazetecileri korkutuyor. Avrupa sesini duyurmalı" başlığıyla görülen mülakatın sunumunda, Pamuk'un genelde "Röportaj veririm, ama sadece edebiyat konusunda konuşalım" diyen bir tip olduğu, ancak bu sefer politikadan konuşmadan edemediği aktarıldı.

BELGE'NİN DAVASINI ANLATTI

Taraf gazetesi yazarı arkadaşı Murat Belge'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret etmekten yargılandığı davanın duruşmasından hemen sonra gazeteye konuşan Pamuk, bu davanın, sadece siyasi muhalefeti susturmak ve ifade özgürlüğüne darbe vurmak amacını taşıdığını öne sürdü.

Pamuk, "Bu, insanları sindirmek ve ülkeye korku salmakla ilgili bir dava. Böylece kimse hükümeti eleştiremez" dedi.

"KENDİM İÇİN KORKMUYORUM"

Kendisinin hiçbir şeyden korkmadığını dile getiren Orhan Pamuk, "Kendim için korkmuyorum. Ülkem için korkuyorum. Arkadaşlarım, laik Türkler, eğitimli insanlar, Avrupa yanlıları için korkuyorum" diye konuştu.

Türkiye'de basın özgürlüğü için çok endişeli olduğunu belirten Orhan Pamuk, "Korku, hükümeti eleştiren gazetecilere dokunuyor, onlar tehdit ediliyor, işlerinden kovuluyor, gazeteleri kapatılıyor. İslam yanlısı hükümetimiz, son yıllarda liberal yüzünü kaybetmeye başladı. Her geçen gün daha fazla otoriter ve baskıcı oluyor" diye sözlerini sürdürdü.

"ESKİSİNİN DEVAMI YENİ TÜRKİYE"

Artık adliyelere giderek, davalardan dolayı hem kendisi hem de arkadaşlarını savunmak zorunda kalmaktan sıkıldığını anlatan Pamuk, "Yeni Türkiye'den bahsediyorlar. Bu yeni Türkiye olmalı: eskisinin devamı! Üzerine gidilen yazarlarla…" diye eleştirisini dile getirdi.

Son dönemde 2000'e yakın kişinin cumhurbaşkanına hakaretten yargılandığı, Cengiz Çandar, Murat Belge ve Can Dündar gibi gazeteciler hakkında da davalar açıldığı hatırlatılan ve "Kimse bunun önüne geçmeyi başaramıyor. Sizce daha ne olabilir?" sorusu yöneltilen Pamuk, "Bakın, lütfen bana gelecekte ne olacağını sormayın. Halihazırda olanlar zaten yeterince iç karartıcı" diye karşılık verdi.

"TÜRKLERİ VE KÜRTLERİ GÖRMEK İSTEMİYOR"

Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile çok önemli bir vize serbestisi anlaşmasına vardığı hatırlatılan Pamuk, bundan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Ancak öte yandan, her geçen gün daha baskıcı olan bir Türk hükümeti ile Avrupa Birliği arasında anlaşmazlıklara yol açma ihtimali olması bakımından beni öfkelendiriyor. Avrupalılar, etraflarında sadece Suriyeliler ve Asyalıları görmek istemiyormuş gibi değil, şimdi Kürtleri ve Türkleri de görmek istemiyorlarmış gibi. ve bu iyi bir his değil!"

"AVRUPALILAR DAHA SERT POZİSYON ALMALI"

Orhan Pamuk, "Avrupalı ülkeler ne yapmalı?" sorusuna ise, "Bu arada, insan hakları ihlalleri bakımından Türkiye'ye karşı daha sert bir pozisyon alabilirler" yanıtını verdi.

Avrupalı liderlerin, Türklerle el sıkışırken ifade özgürlüğünü hatırlamalarını dileyen Pamuk, "Şansölye Merkel ve diğer Avrupalı yöneticiler, sadece Türkiye'deki göçmen ve sığınmacı meselesine konsantre olmamalı, hükümetimizle demokrasi sorununu da ele almalı" diye konuştu.

"TÜRKİYE ÖVGÜYÜ HAK EDİYOR"

Sığınmacılar konusunda duvarlar ören Avrupa'nın, kendi değerlerine zarar verdiğini ifade eden Pamuk, bu konuda Türk hükümetini ise suçlayamayacağını belirterek, "Hükümetimize bir suç yükleyemem. Milyonlarca sığınmacıyı ağırlayan ve onlara yardım eden Türkiye, uzun süre yalnız bırakıldı. Türkiye bu konudaki tutumuyla tüm övgüleri hak ediyor" diye görüşünü açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orhan Pamuk Murat Belge Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title