Haberler

Pakistan-Türkiye İş Fırsatları Konferansı, 30. RCCI Uluslararası Başarı Ödülleri İstanbul'da Düzenlendi

Güncelleme:

Pakistan-Türkiye İş Fırsatları Konferansı, Pakistan ve Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının da katılımıyla İstanbul'da düzenlendi.

Pakistan ve Türkiye'nin önde gelen işadamları, Rawalpindi Ticaret ve Sanayi Odası'nın (RCCI) Türkiye Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) ile İstanbul'da ortaklaşa düzenlediği "Pakistan-Türkiye İş Fırsatları Konferansı'na" katıldı. Pakistan'dan 700'ün üzerinde işadamı ve 150'nin üzerinde Türk şirketinin temsilcileri bu olaya katıldı.

RCCI Başkanı Raja Amir Iqbal Pakistan'daki iş fırsatları hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. RCCI Başkanı Iqbal Türkiye'deki benzerlerini Pakistan'daki olanak sağlayan yatırım ve iş ortamından avantaj sağlamaya çağırdı. Iqbal " Pakistan'ın 185 milyar tonun üzerinde kömür rezervleri olduğunu, bunun enerji çıktısı bakımından 618 milyar varil ham petrol rezervine denk olduğu ve ülkenin 31.3 trilyon metreküp doğal gaz rezervine sahip olduğu" bilgisini de verdi. RCCI Başkanı Iqbal, her iki ülkenin işadamlarını 2016'da yaklaşık 610 milyon Dolar olan ikili ticareti geliştirmek için rollerini oynamaya çağırdı. Raja Amir Iqbal aynı zamanda Türk işadamlarını bütün bölgeyi bir ekonomik etkinlikler ağına çevirecek olan milyarlarca dolarlık Çin Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesi hakkında da bilgilendirdi.

Pakistan Maslahatgüzarı Syed Ali Asad Gilani konuşmasında Pakistan ve Türkiye arasındaki çok yönlü ilişkinin çeşitli alanlarda gelişmekte olduğunu söyledi. Gillani "Pakistan'ın sosyoekonomik gelişmesinde büyüyen Türk girişimleri her iki tarafın liderlerinin bu güçlü siyasi ve kültürel ilişkiyi sağlam bir ekonomik ortaklığa dönüştürme isteklerinin açık bir ifadesidir" dedi. Pakistan Maslahatgüzarı Syed Ali Asad Gilani ayrıca Pakistan'ın ekonomik manzarası üzerindeki Türk şirketlerinin ayak izleri sembollerinin hızla arttığını vurguladı. Metrobüsler, Katı Atık Yönetimi, Otoyolların çeşitli kısımlarının inşaatında Türklerin katkısı, Arçelik'in Dawlance'i satın almak için yaptığı 258 milyon Dolarlık yatırım, Zorlu'nun Kaid-i Azam Güneş Enerjisi Parkında 300 MW'lık güneş enerjisi üretimini üstlenmesi ve Pakistan'da bir bebek bezi imalat tesisi kurmak için Hayat Kimya'nın 50 milyon Dolar yatırım planı Pakistan'da büyüyen Türk yatırımlarına verilecek örneklerden bazılarıdır diye ekledi. Maslahatgüzar aynı zamanda RCCI'yı bu girişimi için övdü ve bu iki gün süren olayın iki kardeş ülkedeki iş topluluklarının daha da yakınlaşması için bir fırsat sağlayacağını umduğunu söyledi.

Pakistan Başkonsolosu Dr. Yusuf Junaid iki ülkeden katılan büyük işadamlarına Pakistan-Türkiye ilişkilerinin derin tarihi ve kültürel kökleri hakkında bilgiler verdi. Pakistan Başkonsolosu Dr. Junaid iki ülkenin işadamlarına gerçek potansiyelini gerçekleştirmek amacıyla ikili ticareti arttırmak için çok çalışmaları konusunda çağrıda bulundu ve ikili yatırımlar konusunda tatmin olduğunu gösterdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mustafa Rıza Arsan Pakistan'da iş ve yatırım yapmak konusundaki deneyimini paylaştı. Rıza Arsan "Biz Pakistan'ı en iş dostu ülke olarak gördük, burada yatırımlar güvenlidir ve tüm bölgede yüksek kazançlar sunmaktadır" dedi.

Bu olayın baş misafiri olan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, ASKON'un 15.000 şirketinin Pakistan şirketlerini ve kurumlarını desteklemeye hazır olduğunu söyledi. Mustafa Koca "Türk işadamları Pakistanlı kardeşleriyle deneyimlerini, bilgilerini ve sermayelerini paylaşmaya isteklidir" diye ekledi.

Konferansı Kurumlar arası (B2B) oturum takip etti. Türk ve Pakistan şirketleri inşaat, tekstil, hizmetler, enerji, turizm vb. gibi çeşitli sektörlerde birleşik ortaklık ve ticaret fırsatlarını araştırdı. Bir dizi sipariş verilirken B2B forumu çeşitli sektörlerde birleşik ortaklıklar ve iş ortaklıkları kurmak için faydalı bir platform olduğunu ispat etti.

Bundan ayrı olarak, 30. RCCI Uluslararası Başarı Ödülleri töreni düzenlendi, Türkiye Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin bu olayın baş misafiriydi. Başarılı Pakistan şirketlerine ve girişimcilerine olağanüstü performanslarından dolayı ödüller verildi.

Misafirlere hitap eden Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları üzerine Türkiye'nin Pakistan'la kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın (FTA) pazarlıklarını yürüttüğünü söyledi. Kendisi hedeflerinin ikili ticareti kısa vadede 5 milyar Dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

TÜMSIAD Başkanı Yaşar Doğan hitabında kendi kuruluşunun Pakistan'da bir büro kurduğu bilgisini verdi. TÜMSIAD Başkanı Doğan,tekstil, taşıma, konut ve turizm sektörleri dahil çeşitli sektörlerde Pakistan'la işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

İzleyiciler bir müzik gecesinin takip ettiği Pakistanlı ve Türk sanatçıların hareketli kültürel performanslarının keyfini çıkarttı. Bu RCCI tarafından Pakistan'ın dışında bu ölçekte gerçekleştirilen ilk olaydı.





Kaynak: Bültenler / Güncel

Pakistan İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title