Haberler

Pakdil, Şehir Hastanesini İnceledi

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, "sağlık sektöründeki iyileşme ülkemizde ortalama insan ömrünü uzatmıştır" dedi.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, "sağlık sektöründeki iyileşme ülkemizde ortalama insan ömrünü uzatmıştır" dedi.

Pakdil, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker Çitil'i ziyaret ederek Kahramanmaraş sağlık yatırımları hakkında bilgi aldı. Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde de incelemelerde bulunan Pakdil, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Kamil Türkmen'le de istişarelerde bulundu.

Ziyarette konuşan Pakdil, sağlıklı olma durumunun insanları mutlu eden en önemli faktör olduğunu, bunun için de hükümetin sağlık yatırımlarına büyük önem verdiğini belirterek, "Kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2011 yılında yüzde 73,8 iken bu oran 2012 yılında yüzde 69,6'ya düşmüştür. Kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2011 yılında yüzde 72,8 iken bu oran 2012 yılında yüzde 70,8'e düşmüştür. Bu rakamlar gösteriyor ki, insanları en çok ailelerinin ve kendilerinin sağlıklı olması mutlu ediyor. Hastanelerde yaptığımız incelemelerde, vatandaşlarla sohbetlerimizde bu mutluluğu ve memnuniyeti de görebiliyoruz. Bir insan hastaneye gidip rahatça muayene olabiliyorsa, ilaçlarını alabiliyorsa ve tedavisi yapılıyorsa tüm sıkıntılarından sıyrılmakta ve mutlu olmaktadır. Sağlık sektöründeki iyileşme ülkemizde ortalama yaşama yılını da artırmıştır" diye konuştu.

Sağlık hizmetlerindeki gelişmelerin en net göstergesinin doğumlarda kendisini gösterdiğini, anne ölümlerinin neredeyse kalmadığını ifade eden Pakdil, hastalıkların küresel ölçekteki ağırlığının da bulaşıcı hastalıklardan bulaşıcı olmayan hastalıklara kaydığını dile getirdi. Bu nedenle çocuk ölümlerinin önemli oranda azalması ve ortalama yaşam süresinin artmasının beklendiğini vurgulayan Pakdil, "Toplam nüfusun ve yaşlı nüfus oranının artması, gelir düzeyinin yükselmesi, sağlık bilincinin gelişmesi, yeni sağlık teknolojileri ve sağlık hizmetlerine talebin artması gibi hususların etkisiyle tüm dünyada sağlık harcamalarının artması da beklenmektedir. Artan sağlık harcamalarının sosyal güvenlik sistemi üzerinde yarattığı baskı, özellikle birçok gelişmiş ülkede yüksek kamu borçları ve zayıf bütçe yapısının gerisindeki temel etken olmaya devam etmektedir. Bu bakımdan olaya baktığımızda sağlıkta tasarrufun çok önemli olduğunu görüyoruz. Özellikle ilaç israfı kamu yükünü artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Pakdil, Türkiye'deki genç nüfus yapısı nedeniyle sağlık harcamalarının milli gelir içindeki oranının gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu kaydetti. Pakdil, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlerleyen dönemde tüm dünyadaki artış beklentisine paralel olarak, Türkiye'de de sağlık harcamalarının artacağı bir gerçektir. Demografik fırsat penceresi yeterince iyi değerlendirilmediği, emeklilik ve sosyal güvenlik sisteminde şimdiden gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, artan sağlık harcamaları, önümüzdeki dönemde sosyal güvenlik sistemi ve kamu maliyesi üzerinde baskı oluşturacaktır. Kamu ilaç harcamaları, 2012 yılında son 4 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşerek yüzde 9 azaldı. Bu azalmayla birlikte ilaca ödemelerde 1 milyar 388 milyon TL tasarruf sağlandı. Kamu tarafından yapılan sağlık ödemelerinde ise 2102'de yüzde 21'lik artış yaşandı. Sağlık ödemelerinin büyüklüğü 2012'de 44 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bu vatandaşımızın sağlığına ne kadar önem verildiğini de göstermektedir."

İl Sağlık Müdürü İlker Çitil ise sağlık alanında yapılanların yanında Göksun Devlet Hastanesi, Afşin Devlet Hastanesi Ek Bina inşaatları hakkında bilgiler vererek, yatırımlarının devam edeceğini söyledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Kamil Türkmen ise hastanelerin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Türkmen, şöyle konuştu:

"Hastanelerimizin 2012 de bin 415 olan Toplam Yatak sayısı 2013 Yılının İlk altı ayında bin 490'a, 530 olan nitelikli yatak sayısı 774'e çıkarılmıştır. Yoğun bakım yatak sayımızda artışlar sağlanmış 2012 yılında 47 olan erişkin yoğun bakım yatak sayımız 70'e, 20 olan yenidoğan yoğun bakım yatak sayımız 36'ya çıkarılmış olup toplamda 39 yatak artırılmıştır. Muayene oda sayımız 278 iken 318'e, klinisyen hekim sayımız ise 286 iken 300'e çıkarılmıştır. Muayene edilen hasta sayısı ise bir milyon 942 bin 497 iken 2013 yılı ilk altı ayda bir milyon 300 bin 232 hasta sayısına ulaşmıştır. 2012 yılında toplam 12 bin 44 doğum, 2013 yılının ilk altı ayında ise toplamda 6 bin 219 doğum gerçekleşmiştir." - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kahramanmaraş Nevzat Pakdil İlker Çitil Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title