Haberler

Ölüm Yıl Dönümünde Oyuncu Müşfik Kenter Kimdir?

Güncelleme:

Vefatının 6. yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anılan usta tiyatrocu Müşfik Kenter kimdir? Akciğer kanseri nedeniyle 6 yıl önce vefat eden Müşfik Kenter kimdir?

Vefatının 6. yılında özlemle anılan tiyatro oyuncusu , 15 Ağustos 2012 yılında akciğer kanseri sebebiyle hayata gözlerini yumdu. Aramızdan ayrılışının yıldönümünde, Müşfik Kenter kimdir?

MÜŞFİK KENTER KİMDİR?

Oyuncu , 9 Eylül 1932'de İstanbul Üsküdar'da, diplomat Ahmet Naci Kenter ve İngiliz Olga Cynthia (Nadide) çiftinin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının Ankara'ya taşınmasıyla Cebeci semtinde oturdular. İltekin İlkokulu'ndan mezun olan Kenter, daha sonra Cebeci Kurtuluş Ortaokulu, ardından da birinci sınıfta terk edeceği Atatürk Lisesi'ne gitti. 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde tiyatroya başladı. Liseyi terk ederek, abisinin de teşviki ile 1950 senesinde konservatuvara girdi. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde gördüğü eğitimi 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı. Müşfik Kenter kendini işe o kadar verir ki, Ankaragücü ve Gençlerbirliği'nde lisanslı basketbol oyunculuğundan bile vazgeçer.

Ölüm Yıl Dönümü Olan Oyuncu Müşfik Kenter Kimdir?

''SİTE TİYATROSU''NU KURDU

Kendinden büyük 4 kardeşi daha olan usta oyuncu, 1959 yılında devlet tiyatrosundan ayrıldı, İstanbul'a giderek kardeşi ile beraber ''Küçük Sahne''de oynamaya başladı. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar. 1960-1961 yılları arasında ''Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını ''Kent Oyuncuları'' olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul Harbiye'deki ''Kenter Tiyatrosu'' binasının inşaatını tamamladılar. Açılışta da ''Kent Oyuncuları'' adlı bir dergi çıkardılar. Tiyatroyu yapmaları tüm paralarını ortaya koymalarını, büyük bir turne ile Anadolu'yu gezmelerini ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerektirdi. İonesco'nun yazdığı, "Sandalyeler" gibi seyircinin pek de kolay anlayamayacağı düşünülen oyunları, kolaylıkla sahneleyip, aylarca kapalı gişe oynadılar.

Ölüm Yıl Dönümü Olan Oyuncu Müşfik Kenter Kimdir?

OYUNCULUĞA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

'in kurucusu olduğu ''Kent Oyuncuları'', bugün Türkiye'nin birçok sanatçısı tarafından ekol halini aldı. Yıldız ve Müşfik Kenter, meslek yaşamlarının başlangıcından bu yana sahne hocalığı da yaparak, bütün birikimlerini tiyatroya aktarmaya, tiyatroya katkılarını arttırmaya çalıştılar. Yaşamının sonuna kadar da Kenter, tiyatronun yanı sıra ''Akademi Kenter'' adıyla sanatçılık eğitimi verdi. İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi. Müşfik Kenter İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller`den burslar alarak Amerika ve İngiltere`de tiyatro araştırmaları yaptı ve incelemelerde bulundu.

''EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU''

Kenter, 100'ün üzerinde tiyatro oyununda oynamasının yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, ''Bozuk Düzen'' filmiyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli ve yabancı TV filmlerinde seslendirme yaptı. Şimdiye kadar Vincent Van Gogh , Bir Garip Orhan Veli, Aziz Nesin'in Çiçu'su, Savunma, Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye'si, Atatürk'ün Nutuk'u gibi tek kişilik oyunlar oynadı. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

KANSER NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Hayatını oyunculuğa adayan Müşfik Kenter, 23 şubat 1963'de bir buçuk yıldır ayrı yaşadığı ilk eşi Oya Kenter'den boşandı. Ve iki yıl sonra Esin Şerbetçi ile evlendi. Elvan adında bir kızı olan Kenter'in bu evliliği de boşanmayla sonuçlandı. Ardından Mehlika Kenter ile evlenip ayrıldı. Melissa adında bir kızı ve Mahmut adında engelli bir oğlu oldu. Gülsüm Kamu ile kısa bir evlilik yapıp ayrıldıktan sonra Kadriye Kenter ile 1976 yılında evlendi ve çiftin Balam adında bir oğulları oldu. Dört çocuğu olan Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle 7 Ağustos 2012 tarihinden beri tedavi gördüğü İstanbul Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde 15 Ağustos 2012 tarihinde 80 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Müşfik Kenter Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title