Haberler

Mostar'dan Malabadi'ye

Güncelleme:

Derneğin 'Mostar'dan Malabadi'ye Gönül Bağı' adı verilen 2 günlük Diyarbakır gezisine çok sayıda kişi katıldı.

Derneğin 'Mostar'dan Malabadi'ye Gönül Bağı' adı verilen 2 günlük Diyarbakır gezisine Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk, dernek başkanları, akademisyenler, iş damları ve çok sayıda dernek üyesi katıldı. AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Galip Ensarioğlu'nun eşlik ettiği gezi Diyarbakır Valiliği ziyareti başladı.

HER AİLEDE GÖNÜL KIRIKLIĞI OLUR

Diyarbakır Valiliği'ni ziyarette konuşan Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Her zamandan fazla barış ve kardeşliğe ihtiyaç duyduk. Uzun yıllar aynı ülkede birbirimizi tanımadan yaşadık. Onun için daha sık gidip gelmeliyiz dedi.

Ak Parti'nin diğer Milletvekili Oya Eronat ise, Milletvekili Rıfat Sait ve dernek yönetimine teşekkür etti. Eronat, Nasıl et tırnaktan ayrılmazsa biz de ayrılamayız. Ufak tüfek sorunlar çözülebilir. Biz zaten buna 'çözüm süreci' diyoruz. Ben de evladını teröre kurban vermiş bir anneyim. Burada şehit anneleri adına da konuşuyorum. Askere giden çocuklarımız ölmesin. Artık insanlar dağlarda hayatını kaybetmesin. Bu geliş gidişler daha da artacaktır diye konuştu.

TAŞ YERİNDE AĞIRDIR

İzmir'den gelen heyeti ağırlayan Vali Yardımcısı Zafer Engin de kamu yöneticileri için Diyarbakır'a gelen ağlar, giden ağlar denildiğini ifade ederek şöyle konuştu

Bir algı sorunu var. Benim yeni gördüklerim oldu. Diyarbakır'da birçok tarihi mekanlar, bereketli topraklar, altyapı çalışmaları gördüm. Kentimiz 10 yılda ciddi göç aldı. Genç, çocuklarımızın topluma kazandırılması için çalışmalar yapıyoruz. Biz çalışmalarımızı yapıyoruz ama algı nedeniyle bunlar görünmüyor.

Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk derneğe eş başkanlık sistemini getirdiklerini söyledi. Balkan kökenli ve Kürt kökenli kişilerin dernek başkanlığını yürüttüğünü söyleyen Öztürk, ziyaretin çözüm sürecine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

OSMAN BAYDEMİR'E ZİYARET

Yaklaşık 50 kişilik heyet daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. Başkan Baydemir heyeti güller ile karşıladı.

Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, ülkede birlik ve beraberliğin, kardeşliğin bozulmaması gerektiğini söyledi. Balkanlar ve Ortadoğu arasında kardeşliğin zarar görmemesi için bir başlangıç yaptıklarını belirten Sait, Ailesi 1956 yılında Kosova'dan gelmiş bir kişiyim. Çok çileler çektik. Anadolu bu dertlerimizi dinledi. Bu topraklar sorunların çözüm yeridir dedi.

Türkiye'nin bir Balkan ülkesi, Diyarbakır'ın da bu nedenle Balktan şehri olduğunu belirten Rıfat Sait, Diyarbakır ile kucaklaşalım istiyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur. Biz bu süreçte sorunların çözümü için samimiyiz. Başta sayın başbakanımız olmak üzere hepimiz bu yola baş koyduk dedi.

Buraya gelmelerinin en önemli nedenlerinden birinin Çanakkale'de şehit olan Kürt ve Boşnakların da birlikte şehit düşmesi olduğunu belirten Sait, Yine birlikte olmak istiyoruz. Kavgadan kimseye kar çıkmaz. Buradaki arkadaşlarımız samimi duygular ile geldi. Evladı Fatihan olarak adlandırılan arkadaşlarımız ile yanınızdayız. Diyarbakır, İzmir bizim diye konuştu.

Başkan Osman Baydemir de büyük önem verdiği bu ziyaretlerin Doğu ile Batı'yı, Kuzey ile Güney'i birbirine bağlamasını dilediğini söyledi, Birlikte yaşamaya vesile olsun, katkı sunsun istiyoruz dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından itibaren sorunları olduğunu, yanlış kodlamalar nedeniyle bu sorunların büyüdüğünü ileri süren Baydemir, Bana sorarsanız kardeşler birbirini vurdu. Hakkarili bir annenin evlat acısı, ha İzmirli bir annenin evlat acısı. Bana göre hiçbiri arasında fark yok. Annelerin acısını yüreğimizde hissetme zamanı gelmiştir dedi.

Umutların yitirilmemesi, halkın sürece dahil olması gerektiğini anlatan Baydemir, Bundan sonra 'Benim adıma kimse kimseyi öldürmesin' demeliyiz. Siyaset sorun çözme mekanizmasıdır. Maalesef 70 yıldır sorun çözülmedi. Olumlu barışa bu toplumun götürülmesi mecburdur. İzmir ile Diyarbakır arasında barış köprüsü inşa etmek bir onurdur, görevdir. İzmir ile Diyarbakır ile arasında yapılan bu köprü Diyarbakır ile Trabzon, Yozgat arasında yapılması gerekir. Şırnak ile Antalya arasında da barış köprüsü inşa edilmelidir. Türkiye barışı sağladığında Ortadoğu'ya da barış gelecektir diye konuştu.

Ziyarette Milletvekili Sait, Baydemir'e üzerinde Mostar ve Malabadi Köprüsü, çeşitli kültürleri temsil eden halk oyunları kıyafetlerinin olduğu tablo hediye etti. Başkan Baydemir de, Sait'e Diyarbakır Surları'nın temsili tablosunu verdi.

TİCARET ODASI'NI ZİYARET

Balkan Anadolu Birliği Derneği'nin çözüm sürecine kaktı sağlamak adına düzenlediği Diyarbakır gezi programı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ziyareti ile devam etti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, heyeti karşılayarak çiğköfte ve kadayıf ikramında bulundu. DTSO Meclis Başkanı Burhan Sümer, ziyaretin çok anlamlı olduğunu ve çözüm sürecinde ziyareti önemsediklerini söyledi.

HEYETE SÜPRİZ KONUK

Balkan Heyeti'nin uçağında yer alan Fatma Doğan, uçaktaki heyetin Diyarbakır'a barış sürecine kattı sağlamak amacıyla gittiğini öğrenmesiyle heyete dahil oldu. İki oğlunun PKK'nın dağ kadrosunda olduğunu belirten Fatma Doğan, milletvekili Sait'e, 'Bu durum bizi çok üzüyor. Artık evlatlarımız ölmesin. Sorunun çözümü için gerçekten samimi misiniz Eğer gerçekten öyleyse ben de geziye katılım sağlamak istiyorum. Artık kan dursun istiyorum' dedi. Fatma Doğan, heyet ile birlikte Diyarbakır Valiliği ve Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Baydemir Ender Öztürk İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
title