Haberler

Medeniyetimiz ve Milletimiz' Konulu Konferans Verildi

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özbay Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonu’nda “Medeniyetimiz ve Milletimiz” konulu konferans verdi.

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özbay Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonu'nda "Medeniyetimiz ve Milletimiz" konulu konferans verdi.

Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Ali Aydın, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Halil Tuğluk, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yıldız, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Konferans öncesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'yü makamında ziyaret eden Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özbay Adıyaman Üniversitesi Onur Defteri'ni imzaladı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gönüllü, Prof. Dr. Özbay'a teşekkür ederek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konferansta Prof. Dr. Özbay konunun medeniyet ve millet olduğunu ve bu nedenle insana bakmak gerektiğini söyleyerek insanın inancında, kültüründe eşref-i mahlukat olduğunu belirtti.

Temel kaidenin İslam kaidesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özbay, İslam kaidemizde altı temel unsur olduğunu belirterek, bunların adalet, fazilet, güzellik, doğruluk ve iyilik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özbay; " İslam kaidemizin altı temel kaidesi var. Adalet, fazilet, hakikat, güzellik, doğruluk ve iyiliktir. Bu altı kaide bizim medeniyetimize inanmış, bu medeniyette yaşayan insanların özellikleridir. Batıya baktığımızda bunları görmemiz mümkün değildir. Batı medeniyeti daha ziyade somut bir medeniyettir, fiziksel bir medeniyettir, ticari bir medeniyettir. Gücü yetenin diğerini sömürdüğü bir medeniyettir. Batı medeniyeti ölçülebilir fiziki bir medeniyettir, bizim medeniyet ise sadece inanç, ahlak değil bir inanç sistemi ahlak sistemi ve aynı zamanda medeniyet önerisi vardır bizim dinimizde. Bu medeniyetin iki boyutu var. Biri fizik boyutu, ikincisi metafizik boyutudur. Dünyada yaşayan altı medeniyet var deniliyor. Bunların iki tanesi elit olarak gösteriliyor. Biri batı medeniyeti diğeri de İslam medeniyetidir. Dünyayı etkileyecek iki medeniyet var. Çin, Japon geri plandadır. Her birimin de fizik ve metafizik bölümü vardır. İnsan fizikini ölçebilir ama onu ne kadar sevdiğini ölçemez. Metafizik insanın ona gösterdiği sevgiyi gösterir. Medeniyetin temel kaidelerini hayatına geçiren insanların tümüne millet diyoruz. Almanya'da yaşayan bir insanımız bizim devletimizde yaşamıyor ama o bizim millettaşımızdır. Milletin bireyleri millettaştır. Devlet yönetimi içinde yaşıyorsa vatandaştır. Milleti oluşturan unsurlar din, dil, etnisitenin yanı sıra diğer özellikler de olabiliyor. Medeniyetin diriliş görevi siz gençlere düşüyor. Millet olma bilincimizi yenilememiz gerekiyor. 2004 yılından sonra medeniyet kavramı siyasetin literatürüne girdi. Medeniyetler çatışmasına karşı medeniyetler ittifakı oldu. Bizim başbakanımız İspanya ile birlikte eş başkan olarak geldi. Bu halkımıza güzel bir mesajdır. Son zamanlarda etkinliğini kaybetti ama. Biz birey olarak güzel hareketler yapmalıyız. Yaptığımız her iş doğru olmalı. Yeryüzündeki yedi milyar insan bizi örnek almalı, adil olacağız. Yeryüzündeki hiçbir şey bizim adil olmamıza engel olamamalıdır. Nereden bakarsanız bakın dünyanın ıslahı insanlığın felahı İslam medeniyetinin tekrar felahına bağlıdır. Bu değişimi bizim gençliğimiz yapacaktır" şeklinde konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Üniversitesi Gazi Üniversitesi Vehbi Koç Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title