Haberler

    Mayıs 2012 Sergileri!

    Akıp gitmeye devam eden hayat, şehre gelen yeni sergilerle anlam buluyor...

    PG Art Gallery

    Devran Mursaloğlu 'düğüm' başlıklı sergisiyle Pg Art Gallery'de sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçının kağıttan iplerle gerçekleştirdiği çalışmaları günümüz sosyal, ekonomik ve sanatsal sistemlerinin, düşünce yapılarının üç boyutlu bir görselleştirmesi olarak karşımıza çıkıyor.

    Mursaloğlu'nun düzenlemeleri, geleneksel hiyerarşilerde olduğu gibi belirli bir merkezden çizgisel bir biçimde yayılmak yerine dağınık, farklı yoğunluklarda ve raslantısal bir biçimde örgütlenen ağlardan oluşuyor. Bu ağlı yapı bugün bilginin, sanatın ve sosyal iletişimin dağılımı ve üretimi gibi dinamik, sürekli değişen ve kaotik bir özellik gösteriyor. Sanatçı bu sergisinde kağıdı kendi etrafında döndürerek bir ipe, bu ipi de ağlara dönüştürerek, iki boyutlu evren ve bilgi anlayışını kırıyor. Devran Mursaloğlu, kendi yaşamındaki gerçeği arayış ve sorgulayış sürecini bu ağlı yapılar üzerinden izleyicilerle paylaşıyor. Sergiyi 22 Mayıs - 22 Haziran 2012 tarihleri arasında gezebilirsiniz.

    Adres: Firuzağa Mah. Boğazkesen Cad. No: 76/B Tophane - İstanbul

    Tel: 212 252 80 00

    Pera Müzesi

    Avrupa resminin en özgün sanatçılarından ve modern resmin öncülerinden biri olarak bilinen Francisco de Goya (1746-1828), Türk sanatseverlerle dört büyük gravür serisi ve yağlıboyalarıyla ilk kez 20 Nisan-29 Temmuz 2012 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde buluşuyor.

    Küratörlüğünü Marisa Oropesa'nın yaptığı 'Goya Zamanının Tanığı' isimli sergi, İspanya ve İtalya'nın önde gelen müze ve özel koleksiyonlarına ait yapıtlardan oluşuyor. Sergi, İspanya ve tüm Avrupa'nın çalkantılı bir dönemine tanıklık eden ve karanlığın en iyi anlatıcılarından biri olan Goya'nın gravür serileriyle -Kapriçyolar, Savaşın Felaketleri, Boğa Güreşi, Atasözleri ya da Zırvalar- çeşitli yağlıboyalarını buluşturuyor. Sergide yer alan yapıtlar, saray ressamlığı ve portreciliğinin yanı sıra, dönemin toplumsal olaylarını eleştirel bir bakış açısıyla yansıtan Goya'nın sıradışı imgelemine de ışık tutuyor. Gerçekçi ve yer yer ürkütücü üslubuyla çağdaşlarından ayrılan Goya'nın sanatı, zamanının ötesine geçerek 20. yüzyıl modernizmini de etkilemiştir.

    Adres: Meşrutiyet Cad. No: 65 34443 Tepebaşı - Beyoğlu İstanbul

    Tel: 212 334 99 00

    Salt Beyoğlu

    Londra merkezli Tate Modern, 2011 yılından bu yana Level 2 adlı galerisinde, karşılıklı sergi ve küratöryel paylaşımı destekleyen bir sergi serisi yürütüyor. Uluslararası modern sanat eserlerine ev sahipliği yapan ulusal müze, bu kapsamda Orta Doğu, Asya-Pasifik ülkeleri, Güney Amerika, Afrika ve Doğu Avrupa'dan kurumlarla iş birlikleri geliştiriyor. Kurum, serinin dördüncü sergisi için SALT ile iş birliği yapıyor. Geçen yıl iki kurumdan birer küratörün -Tate Modern'den Kyla McDonald ve SALT'tan Duygu Demir- Londra ve İstanbul'da yürüttükleri araştırmaları sonrasında, kariyerinin erken dönemindeki dört sanatçıya odaklanarak hazırladıkları I decided not to save the world [Dünyayı kurtarmamaya karar verdim] adlı sergi, 4 Kasım 2011-8 Ocak 2012 tarihlerinde Tate Modern Level 2 Gallery'de yer aldı. Londra'dan sonra 20 Mart tarihinde İstanbul'da açılan sergi, 20 Mayıs'a kadar SALT Beyoğlu'nun birinci katında görülebilir.

    Adres: İstiklal Caddesi 136 Beyoğlu 34430 İstanbul Türkiye

    Tel: 212 377 42 00

    Galeri Apel

    Yeni bir gün daha, her zamanki gibi gorünen, her zamanki gibi başlayan. Pencereden dışarı bakıyorum, hava kapalı, yağmur yağıyor, bir yerlerde birileri ağlıyor, bize sesini böyle duyuruyor sanki, yağmuru severim ama bu düşünce içimi sıkıyor. Radyo'yu açıyorum, öğleden sonra güneş açacak diyorlar, umut ışığı gibi... güneşli... Yola çıkıyorum, yürüyorum uzun uzun, tanımadığım insanlarla karşılaşıp trafik ışığında bekliyorum, Metro'ya biniyorum, binbir çeşit insanla, binbir çeşit düşünceyle birlikte yolculuk yapıyorum. Hepimiz aynı yöne gidip ayrı noktalara ayrılıyoruz. Düşüncelerimiz de öyle. Kimi hayatının inişinde kimi çıkışında. Planladığımız bir günde beklenmedik olaylarla değişen hayatlarımıza doğru ilerliyoruz.

    Esma Paçal Turam'ın 'Günlerden Bir Gün' sergisi 12 Nisan - 20 Mayıs 2012 tarihleri arasında Pazar ve Pazartesi günleri hariç saat 11: 30 - 18: 30 saatleri arasında Galeri Apel'de görebilirsiniz.

    Adres: Hayriye Cad. No: 5A 80060 Galatasaray / İstanbul

    Tel: 212 292 72 36

    ISTANBUL'74

    ISTANBUL'74; Vladimir Restoin Roitfeld, Demet Müftüoğlu Eşeli & Alphan Eşeli işbirliğiyle 26 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında Fransız sanatçı Nicolas Pol'un Türkiye'deki ilk sergisine ev sahipliği yapacak. Nicolas Pol'un ismini aldığı "EPEKTASIS" felsefesine göndermelerde bulunduğu sergisinde Paris'li sanatçının büyük ölçekli tuvalleri yer alacak. Ketel One Vodka'nın eşlik edeceği serginin açılışı 26 Nisan Perşembe günü saat 18.00 - 20.00 arası ISTANBUL'74'te.

    EPEKTASIS felsefesi; 4.yy'da Kapadokya'da yaşamış o dönemin filozoflarından ünlü tanrıbilimci 'Nazianzuslu Gregory'nin "insan ruhunun ebedi gelişimi ve yükselişini" savunduğu felsefesinin adı. Sanatçı, yüce bir inanışa dayanan bu felsefeyi yeniden keşfederken, sanatında sık sık kullandığı eleştirel yaklaşımından ödün vermiyor ve felsefenin dini referanslar içeren kutsal anlamını, tuvallerinde kullandığı imgeler ve dil ile bağdaştırarak adeta içeriğini değiştiriyor .

    Adres: Şarapiskelesi Sok. Süha Fazlı Han No: 8 D: 3 Karaköy İstanbul

    Tel: 212 231 47 58-59

    Eski Sanatorium

    Kanada'nın Vancouver şehrinde yaşayan Lyndl Hall ve Erdem Taşdelen'in bireysel pratiklerinin kesiştiği noktalardan yola çıkarak oluşturduğu "Even The Stars Seem To Change Their Position" sergisi, 26 Nisan-23 Mayıs 2012 tarihleri arasında Eski Sanatorium'da sanatseverleri bekliyor

    Geçen yıl "Black Cube: Moving toward the Abrasct Light" isimli projesi ile ilk kez Türk seyircisiyle buluşan İran asıllı Kanada'lı sanatçı Babak Golkar, bu sene yine Sanatorium'un projesi olan "Even The Stars Seem To Change Their Position" adlı serginin küratörlüğünü üstleniyor. Sergide çizim, baskı, video ve heykel gibi farklı medyumlarla üretilmiş eserlerde; zaman, hafıza ve konumlanma kavramları hem bilimsel ve objektif olarak, hem de kişisel ve deneyimsel olarak ele alınıyor.

    Adres: Tomtom Mah. Postacılar Sk. No 6/A Beyoğlu.

    Tel: 212 293 67 17

    X-ist

    öznel dünyasının gerçeküstü karakter ve hikayelerini çocuksu bir anlatımla resme yansıtan Banu Birecikligil 26 Nisan'da x-ist'te 5. kişisel sergisi "Kristal Küre"yi açıyor.

    Kimi zaman rüyaları, kimi zaman ise masalları anımsatan resimlerinde Birecikligil, 26 Mayıs 2012 tarihine kadar devam edecek olan yeni sergisinde bir önceki hikayelerinin devamı niteliğindeki yapıtları ile yolculuğuna devam ediyor. Farkındalık ile hayalgücü arasında gidip gelen sahneler sanatçının benlik sembolleri ve onların masalsı temsilleri ile donatılmış. Birecikligil'in kişisel mitolojisi - canavarları, cüceleri ve devasa kedileri - doğaya duyduğu özlemi ve kendiyle yüzleşme sürecini ortaya çıkartıyor. Birecikligil'in figürleri ilkel, ama hikayeleri olgun. Diğerlerinden farklı olarak "Kristal Küre"adlı sergisinde artık onu besleyen çocukluğuna duyduğu özlem değil, bugünü ve şu anki değişimi.

    Adres: Abdi İpekci Cad. Kaşıkçıoğlu Apt. No: 42 D.2 Nişantaşı / İstanbul

    Tel: 212 291 77 84

    Dirimart

    İzleyiciyi inşa ettiği canlı ve parlak renklerle bezenmiş biçemsel coğrafya karşısında şaşkına uğratan; büyülü bir baş dönmesi yaşatan ve sonuç olarak izleyenin gerçeklik algısını değiştiren Franz Ackermann "Transit: Again/Always/Forever" adlı sergisiyle ilk kez Türk izleyicisinin karşısına çıkacak. Kentsel kuşak, globalizm ve kültürel metalaşmadan esinlenen olağandışının peşinde bir kaşif olan Franz Ackermann'ın Dirimart'a özel hazırladığı çalışmaları, 7 Nisan- 13 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

    Adres: Abdi İpekçi Cad. 7/4 Nişantaşı İstanbul

    Tel: 212 219 64 00

    Galeri Selvin

    Nejdet Vergili; hayal ve gerçeği bir arada boyarken algılama ve değerlendirme zenginliğini de beraberinde getiriyor ve bu zenginliği izleyiciye bırakıyor. Sanatçı, zaman ve yer kavramlarının adeta boyut değiştirdiği, biraz da soyutlaştığı resimlerinde kendi coğrafyasındaki izlerden yola çıkarak daha büyük bir haritada yolculuk yapmaya çalışıyor. O'nun bu soyut sayılabilecek atmosferler içindeki kahramanları "modern yaşamlar" ın kıyılarında herşeye rağmen güçlü duruyorlar, sade dostlukların şarkısını söyleyip oynuyorlar ve izleyiciyi de hayatın asıl anlamlarını yakalamaya ve bu oyunlara davet ediyorlar. "Uzak Ufuklar" isimli resim sergisi 9 Mayıs - 3 Haziran tarihlerinde Galeri Selvin'de gerçekleşecek...

    Adres: Arnavutköy Dere Sok. No: 3 Arnavutköy,Beşiktaş/İstanbul

    Tel: 212 263 74 81

    Ekavart Gallery

    EKAV/ Eğitim Kültür Araştırma Vakfı; Sanatçı Claire Arkas'ın 'Yaşam Arşivi' isimli solo sergisine 3-24 Mayıs 2012 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

    Claire Arkas, plastik kurgularında, sanatı akılla eklemleyen 'desenciler' le, duyguyu ön planda tutan 'renkçi' lerin senteziyle buluşturuyor, bizleri. Mimari öğelerin başat olduğu hacim ve konstrüksiyona dayalı 'yaşayan sanat' a yönelme ipuçları, özellikle derin ışık uyumu ve yoğun görüş biçimiyle başta yansıma ve kırılmalar olmak üzere ışığın etkilerine işaret eden yapıtlarında, titreşimlerle dolu ve parlak renklerden oluşan 'taşist (lekeci)' uygulama, oldukça etkileyicidir, nitekim bu noktadan hareketle, biçem, teknik ve malzeme zenginlik ve değişimiyle sanatçı, izleyenin görme biçim ve algısını değişime uğratma çabası içinde olup, akademik öğretinin çekirdeğini oluşturan 'ideal' yerine, yaşama dair gözlemlerini betimleyerek, bunu belgelemiştir.

    Adres: The Ritz-Carlton Hotel, Süzer Plaza No: 15, Gümüşsuyu-İstanbul

    Tel: 212 252 81 31

    Kaynak: Womenist.net / Kültür Sanat

    İstanbul Beyoğlu Tophane Londra Kültür Sanat Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title