Haberler

Erbulak'tan 'Çok Şekerli Ölüm'

Güncelleme:

Ayşe Erbulak, "Kitapta yarattığım her karakter hayatımdaki birine işaret ediyor" diyor.

Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Altan Erbulak'ın kızı, oyuncu Dağhan Külegeç'in annesi olarak tanınan ama aslında on parmağında on marifet olan Ayşe Erbulak, ilk polisiye romanı 'Çok Şekerli Ölüm'ü çıkardı. 'İlk kitabıyla polisiye meraklılarından tam not alan Erbulak, serinin ikinci ve üçüncü kitapları; 'Limoni Ölüm' ile 'Ödüllü Ölüm'ü de yazmaya başladı bile! Erbulak ile kitabını ve polisiye merakını konuştuk.

Kitabın tanıtım yazısında sizin için 'Türkiye'nin Agatha Christie'si' tanımı kullanılıyor. Bu kadar iddialı mısınız?

Bunu ben söylemedim; başkalarının görüşü ama inşallah olurum. Çünkü Agatha Christie benim için çok büyük bir idol; keşke onun kadar zeki, güzel ve kalıcı kitaplar yazabilsem.

POLİSİYEYİ HEP SEVDİM

Polisiye merakınız hep var mıydı?

Hep vardı. Ben çok kitap okurum, kitap ayırmam, hatta kitaplarıma da çok bağlıyımdır.

Polisiye yazmanızda, Türkiye'de kadın polisiye yazarının olmaması da etkili oldu mu?

Hayır, sadece yazmak istediğim için yazdım. Aslında ben kitabı iki zamanda yazdım; 2006'da Norveç'te yaşarken başladım, bu yıl tamamladım. Bir gün Norveç'te bir deniz kazası haberi okudum; kazada Norveç'in buz gibi denizine düşen adam 25 saat sonra bulunuyordu. "Bu işte bir iş var" dedim, kendi kendime bir hikaye uydurdum ve arkası geldi.

DAĞHAN DESTEK VERDİ

Komplo teorilerini seviyorsunuz o zaman...

Çok seviyorum hem de!

Kitabı oğlunuz Dağhan Külegeç, vefat eden eşiniz Willy Bang ve arkadaşınız Nalan Karsan'a ithaf etmişsiniz. Neden bu üç kişi?

Dağhan beni çok yüreklendirdi, sürekli "Anne yaz" dedi. Hatta, "Sen yaz, çok zengin ol; ben çalışmayayım, bana bak" diye espri yapıyordu. Willy ise Norveç'te çok güzel bir konfor sağladı yazabilmem için. Bugün deyine onun sağladığı belli bir konfor sayesinde oturup yazabiliyorum. Dolayısıyla Willy'e çok şey borçluyum. Nalan Karsan, ise kitaptaki 'Meral' karakteri aslında. Tabii tamamı Nalan değil ama... Nalan benim 37 yıllık arkadaşım, arkadaşlığımız çok sınavlardan geçti ama bugün hala o da var, ben de varım. Bu yüzden bu üç kişi...

'MERAL ' ÇOK AKSİ BİRİ

Nalan Hanım kendisini 'Meral' olarak okuyunca tepki gösterdi mi? Çünkü 'Meral' karakteri sevimli bir tip çizmiyor.

Çizmiyor tabii, çok aksi. Ama Nalan, karakteri ondan esinlenerek çıkardığımı açıklamama izin verdi. Zaten kitapta yarattığım her karakter birini ya da birilerine işaret ediyor.

Bu birileri kitabı okuyunca kendilerini kolayca görürler mi?

Okuyup da bulmazlarsa yuh, çok şaşırırım! İkinci kitapta daha da belirgin oldu, bu birileri.

Tüm kahramanlar sütten çıkmış ak kaşık olamayacağı için bazılarını kırmış olabilir misiniz?

"Sen mi zannettin, yemin ederim değilsin, hafif esinlenmiş olabilirim ama sen değilsin!" derim. Aslında ikinci kitapta öyle bir endişem var ama bu kitapta çok yok. Mesela buradaki kötü karakterlerden biri, hatta katil; benim bir arkadaşımın eşi. Ona söyledim kendisinden esinlendiğimi "Abuk sabuk şeyler yazmadın, değil mi?" dedi. Onun kompozisyonunu, huylarını, tipini aldım ama tabii ki kendisi katil değil.

#Sayfa#

DAĞHAN BODRUM'DA KAFE İŞLETİYOR

Oğlunuz Dağhan Külegeç nasıl buldu kitabı?

Kitabı henüz okumadı ama ben anlattım. Şu anda Bodrum'da Limon Kafe'de yoğun bir şekilde çalışıyor.

Kafe mi açtı?

Dağhan'ın babası ve ciciannesinin Gümüşlük'te Limon Kafe adlı bir mekanları var. Dağhan'ın biyolojik olmayan ama biyolojik olsalardı daha iyi kardeş olamazlardı diyebileceğim bir kardeşi var; Canbay. Kafeyi ikisi birlikte işletiyor şimdi. Kitabı Limon Kafe'de satıyorlar.

STAND-UP'I TEK KİŞİLİK OYUNA DÖNÜŞTÜRDÜM

Geçtiğimiz yıl stand-up yapıyordunuz; ne oldu sona mı erdi o proje?

Biraz ara verir gibi oldum. O şovu, tek kişilik oyun olarak yapmak istiyorum aslında. Yönetmen Kemal Başar'la konuşuyoruz şu anda. Ama önce ikinci kitabın bitmesi lazım. Bir de içkili yerde bir kadının gösteri yapması zok zor. Onun için tek kişilik oyun yapmayı tercih ediyorum. Ama önce kitap bitsin, sırayla; şimdi bir diziye başlıyorum.

BİR SIT-COM'A BAŞLADIM

Nasıl bir dizi bu?

Fox TV'nin bir projesi, bir sit com. Metin Akpınar, İpek Tuzcuoğlu, Haldun Dormen, Güven Kıraç, İclal Aydın, Mehmet Ali Kaptanlar'dan oluşan bir kadrosu var. Çekimlere 28 Haziran'da başladık. Böylesine usta isimlerle çalışacağım için aşırı heyecanlıyım.

Siz de bir ustanın kızısınız...

Ustanın kızısın ama karşındaki de Haldun Dormen ile Metin Akpınar. Ben Haldun Dormen'in eline doğdum, babam Dormen Tiyatrosu'nun en eski oyuncularından biriydi ama o başka bir şey.

İÇİMDE BİR DEDEKTİFİN YATTIĞINA İNANIRIM

İçinizde bir dedektif yatıyor mu?

Kesinlikle yatıyor. Ben komplo teorilerini çözmeyi çok severim.

Bir gün dedektiflik yapabileceğinizi düşünüyor musunuz? ya da size, "Ayşe, kocamdan şüpheleniyorum, birlikte araştıralım" gibi teklifler geldi mi?

Profesyonel olarak gelmedi ama çok arkadaşımın, aldatan eşini ya da erkek arkadaşını bulmuşluğum vardır.

Kitapta meşhur gözlüklerinize de yer vermişsiniz. Kendinize referans mı vermek istediniz?

Dünyada her dedektifin bir özelliği vardır; birinin piposu, başkasının purosu... Ben de kendi hastalığım olan gözlüğü, kitabı yazmayı bitirdikten sonra, biraz da tavsiyeler üzerine ekledim.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Dağhan Külegeç Altan Erbulak Haldun Dormen Norveç Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title