Haberler

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğrencileri 'Armutlu'nun Bir Zamanki Halleri'ni yorumladı

Güncelleme:

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Ayasofya yerleşkesinde 'Armutlu'nun Bir Zamanki Halleri' sergisi düzenledi. Yaklaşık 40 yıl önce var olan ancak günümüze gelmeyi başaramamış kültürel değerlerini hatırlatmayı amaçlayan sergi de yer alan eserler, üniversite öğrencileri tarafından yorumlandı.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğrencileri " Armutlu'nun Bir Zamanki Halleri"ni yorumladı

İSTANBUL - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Ayasofya yerleşkesinde " Armutlu'nun Bir Zamanki Halleri" sergisi düzenledi. Yaklaşık 40 yıl önce var olan ancak günümüze gelmeyi başaramamış kültürel değerlerini hatırlatmayı amaçlayan sergi de yer alan eserler, üniversite öğrencileri tarafından yorumlandı.

Marmara Bölgesi'nin yazlık yerlerinden biri olan Yalova'nın Armutlu ilçesine özgü Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bölümleri ile Armutlu'daki aile yadigarı evini Mustafa Rıza Bey Kütüphanesi'ne dönüştüren Osman Birkan ortaklığında "Armutlu'nun Bir Zamanki Halleri" sergisi düzenlendi. Armutlu'nun korunamayan doğal ve kültürel değerlerini hatırlatmayı ve halen ayakta kalmayı başarabilmiş güzellikleri için bir farkındalık oluşturmayı amaçlayan sergi çerçevesinde 23 öğrenci yaklaşık 31 suluboya işiyle Armutlu'nun eski görünümlerini yeniden görmemize vesile oldu. Sergide resmedilen eserler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Diker'in gençlik yıllarında çektiği fotoğraflardan ve 1983 yılında Armutlu'da çekilen 'Ayşe ve Zehra' adlı Türk filminin sahnelerinden faydalanıldı.

"Onların gönlünden Armutlu'yu görmeye çalıştık"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Betül Bilgin, "Burada teorik çalışmalarıızın yanı sıra uygulama faaliyetlerinde de bulunuyoruz. Prof. De. Hasan Diker ile birlikte senelerden bu yana üniversitede başladığımız andan itibaren birçok çalışma gerçekleştirdik. Kendisi Armutlulu ve ikimizinde üzüldüğü, Türkiye içinde taşıdığımız değerlerden bir tanesi kimlik meselesidir. Aslında her şehrin bir kimliği var. O kimliği yaşatan şeylerde bizim tarihi mirasımızdır. Bu eserlerimiz giderek kaybolmaktadır. Biz işte bu noktada eski fotoğraflardan hatta film karelerinden parçaları bularak tekrar bir yaşatmak istedik. Mimarlık bölümü öğrencileri ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerimiz bunun dışında bize katkı veren bu sanatla uğraşan arkadaşlarımızda oldu. Onların yapmış olduğu suluboya çalışmalarıyla, onların gönlünden Armutlu'yu görmeye çalıştık. Toplamda 31 eserimiz var. Bu bir başlangıç çalışmasıdır. İleride hedefimiz farklı şehirler için bu tür çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Suluboya olarak başladık ileride minyatür çalışmaları olarak veya daha farklı çalışmalar olarak devam edebiliriz" dedi.

"Sergimizin teması Armutlu'nun bir zamanki değerlerinin bir kısmının yok olmuş olmasıdır"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, " Bu sergi Yalova, Armutlu'daki Mustafa Rıza Bey Kütüphanesi kurucusu olan Osman Birkan'ın hamiliğinde gerçekleştirildi. Üniversitemizin Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden 23 tanesi bu sergiye iştirak ettiler. Yaklaşık 31 eserle katıldılar. Sergimizin teması, Armutlu'nun bir zamanki değerlerinin bir kısmının yok olmuş olmasıdır. Nice ecdat yadigarlarından özgün Armutlu dokusunu ait unsurun bu sergi üzerinden yad edilmesini, hatırlatılmasını amaçlıyoruz. Amacımız bu sergi vasıtasıyla Armutlu'da kalabilmiş kültür varlıklarının korunmasına vesile olmak. Bir farkındalık yaratmak ve onların yaşatılmasına küçükte olsa bir vesile olmak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Fatih Sultan Mehmet Fatih Sultan Mehmet Armutlu Fatih Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title