Haberler

Atatürk Köşkü'nde Restorasyon Tamamlandı

Güncelleme:

Trabzon'da bulunan Atatürk Köşkü'nde yapılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Köşkte oturma odasındaki masada Çanakkale'ye ilişkin bazı el yazıları ve figürler tespit edildi. Köşk, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünde ziyarete açılacak.

ESRA NUR PERVAN

Trabzon'da 20 Eylül'de ziyarete kapanan Atatürk Köşkü'nde restorasyon çalışmalarına tamamlandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Cumhuriyetimizin 100. Yılında 29 Ekim 2023'de inşallah burayı tekrar ziyaretçilerin hizmetine açacağız ve Cumhuriyet resepsiyonunu da burada gerçekleştireceğiz" dedi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 3 kez ziyaret ettiği ve 2 gece konakladığı Atatürk Köşkü, 20 Eylül itibarıyla ziyarete kapatılarak restorasyon çalışmalarına başlanmıştı. Restorasyon çalışmaları tamamlanan Atatürk Köşkü, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 29 Ekim'de tekrar ziyarete açılacak.

"CUMHURİYETİMİZİN 100.YILINDA ZİYARETE AÇILACAK"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu şunları söyledi:

"Bir yıl içerisinde Atatürk Köşkü'nün bugüne kadar yapılmış en teferruatlı, en kapsamlı restorasyonunu çevre düzenlemesini, tefrişiyle ilgili durumun iyileştirilmesini gerçekleştireceğiz demiştik. Cumhuriyetimizin 100. yılında 29 Ekim 2023'de inşallah burayı tekrar ziyaretçilerin hizmetine açacağız ve Cumhuriyet resepsiyonunu da burada gerçekleştireceğiz. Çok şükür biraz önce gezdik, tamamlandı, bitmek üzere. Çevre düzenlemesinde ufak tefek ayrıntı dışında bütünüyle yepyeni uzun yıllar artık hiçbir sorun oluşturmayacak şekilde Atatürk Köşkü'nün restorasyonu tamamlandı. Cumhuriyetimizin 100. yılında Trabzon'umuzun bu simge eserinin bu şekilde ele alınarak restorasyonunu tamamlanarak çok anlamlı bir günde 29 Ekim'de hizmete açılıyor olmasından çok büyük bir gurur duyuyorum hem şahsım hem de şehrim adına.

"TRABZONLULAR İÇİN ÇOK ÖZEL BİR YAPI"

Burayı çok önemli kılan en önemli unsur Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon ziyaretlerinden her seferinde geldiği ve 1937 yılındaki son ziyaretinde de konakladığı bir önemli mekan olması. Bütün mal varlığını Türk milletine bağışladığına ilişkin vasiyetini de bu binada yazdığını biliyoruz. Bu bakımdan Trabzonlular için çok çok özel bir yapı. Trabzon böyle bir esere böyle bir mekana böyle bir köşke Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ağırlandığı böyle bir esere sahip olmaktan da her zaman büyük bir gurur duydu. Tamirat bakım anlamında çatısından başlayarak zeminine kadar çok ciddi sorunları bulunan eşyalarının yıllarca gerekli bakım onarım yapılmadığı için yılların getirdiği yükle bozulduğu onarıma ihtiyaç duyulduğu perdelerinden koltuklarına kadar bütün ayrıntıları ile ele alınması gereken bir mekan. Çok şükür 1 yıl gibi kısa sayılabilecek bir süre içerisinde bugün artık bu noktaya getirdik. Pazar günü 13: 00'da burayı inşallah tekrar hizmete almış oluyoruz. Özellikle oturma odasındaki masanın üzerinde Çanakkale'ye ilişkin bazı ifadeleri el yazısı ile gördük. Bunların yanında bazı figürlerde yer alıyor. Bunların kim tarafından ne zaman yazıldığına ilişkin mutlaka üniversite ile iş birliği içerisinde bunları ortaya çıkartacağız. Daha net bir şekilde bunlarla ilgili söyleyebileceğiz. Şu anda bizim düşüncemiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün buradaki kaldığı zamana ait olma ihtimali var. Onun bilimsel yöntemlerle tarihçilerimizin daha net bir şekilde ortaya koyacaktır."

Kaynak: ANKA / Kültür Sanat

Çanakkale Trabzon Turizm Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Kızılcık Şerbeti ekibi, uyuşturucu alırken polise yakalanan Feyza Civelek'e sahip çıktı

Kızılcık Şerbeti ekibi, uyuşturucu alırken polise yakalanan Feyza Civelek'e sahip çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title