Haberler

Kırklareli'de Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anıldı

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü münasebetiyle Kırklareli Sevgi Dünyamız Kültür Sanat ve Eğitim Derneği'nce anma programı düzenlendi.

Kırklareli Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Akşam Sanat Okulu'nda (HEM) düzenlenen anma programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Kırklareli Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Mustafa Keskin tarafından yapılan açılış konuşmasında Şehitlik mertebesinin sadece Allah yolunda canını feda eden Müslümanlara verilen bir mertebe olduğunu belirterek;

"Türk tarihinin ve hatta dünya tarihinin en müim hadiselerinden biri olan Çanakkale Zaferinin 98. Yıl dönümünü kutlarken, diğer yandan bu savaşta şehit düşen kahraman ecdadımızı rahmetle anıyoruz. Çanakkale, şehirleriyle anılır, şehirleriyle özdeşleşir. İlk insan topluluklarından günümüze gelinceye kadar görüyoruz ki toplumlar arasında, bir hayat mücadelesi, bir iktidar kavgası, din ve mezhep kavgası, hep var olmuş, bu gün de devam etmektedir. Bu mücadelelerde Müslüman milletleri gayri Müslim topluluklardan farklı kılan en önemli unsur şehitlik unsurudur, şehit olma arzusudur. Çünkü şehitlik kavramı sadece İslam'da vardır. Şehit kısaca; Allah yolunda canını feda eden Müslümanlara verilen bir isimdir. Şehit, Allah'ın huzurunda diri olarak hazır bulunup, rızıklandırılacağı ve cennete gireceğine şehadet olunduğu için bu adı almıştır. İslam'da peygamberlikten sonra en büyük mertebenin şehitlik olduğu belirtilmiştir. Bunun içindir ki, şehitlerin bütün günah ve kusurları Allah tarafından affedilmektedir.

Allah yolunda ve vatan uğrunda savaştığı ve şehit olmayı arzu ettiği halde ölmeyip, sağ kalan kimseye ise gazi diyoruz. Gazi de şehit olmak ve bu mertebeye yükselmek için savaştığından dolayı o da şehitler derecesindedir.Müslümanları, düşmanlarına üstün kılan en mühim şey; "Ölürsem şehid, kalırsam gazi!.." inancıdır. Bu durum, Kur'an'da "iki güzelden biri" şeklinde ifade edilmiştir. Yani, mü'min için savaşta iki güzel neticeden biri vardır: ya galip gelecek gazi olacak, ya da şehit olacaktır. Halid b. Velid'in İran komutanına söylediği; "Sizin, hayat ve şarabı sevdiğiniz kadar, ölümü seven bir orduyla size geldim." sözü, Müslümanların şehitliğe verdiği önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.

Kahraman Türk ordusunu, Malazgirt'te, İstanbul'un fethinde, Çanakkale'de, Kurtuluş savaşlarında, Balkan savaşlarında ve daha birçok savaşta zafere götüren de bu anlayıştır, bu inançtır. Bedir'de ve Uhud'da Hz. Peygamber ve ashabı hangi inançla savaşmışsa ecdadımız da bu savaşlarda aynı inançla mücadele etmişlerdir. Nitekim Milli şairimiz merhum M. Akif bunu şöyle dile getirmektedir:

"Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid'i.

Bedr'irı aslanları ancak bu kadar şanlı idi."

Ebette bütün bu mücadeleler kolay olmamış, ecdadımızın bu inaç ve gayretine karşı İslam düşmanları ittifaklar olmuşlar, topyekün milletimizi yok etmeye kastetmişlerdir" dedi.

Konuşmanın ardından Kırklareli Sevgi Dünyamız Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Klasik Türk Müziği Korosu programa katılanlara unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Program Kuran-ı Kerim Tilaveti ve Şehitlerimizin ruhuna ithafen okunan Hatm- i Şeriflerin duasının okunmasıyla devam etti. Son olarak programa katılanlara Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Safahat kitabı hediye edilmesi ve ikram ile son buldu.

Yapılan programa, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Vali Yardımcısı ve Kırklareli Sevgi Dünyamız Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Taceddin Özeren, Pınarhisar Kaymakamı Mevlüt Özmen, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aktaş, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile Kırklarelililer katıldı.

20.03.2013 10: 42: 23

TSI

NNNN - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çanakkale Zaferi Mustafa Keskin Kırklareli Yerel Haberler

title