Haberler

Kar Yağışı Yurtta Etkili Olmaya Başladı

Kar yağışı yurtta etkili olmaya başladıŞIRNAK - Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, her iki ilçe tamamen beyaz örtüye büründü.

Kar yağışı yurtta etkili olmaya başladı

ŞIRNAK - Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, her iki ilçe tamamen beyaz örtüye büründü. Adeta beyaz gelinliğini giyerek tamamen beyaza bürünen ilçelerde kartpostallık görüntüler oluştu. Etkili olan kar ilçe merkezlerinde 15 santimetre olarak ölçülürken, yüksek kesimlerde ise yer yer yarım metreye ulaştı.

Yurt genelinde beklenen kar yağışı dün akşamdan itibaren Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçesinde etkili oldu. Dün akşamdan beri etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Uludere ile Uzungeçit beldesini birbirine bağlayan Tanin Tanin dağlarındaki geçit ile yüksek kesimlerdeki koy yolları ulaşıma kapandı. Beytüşşebap ilçe özel idare ekipleri köy yollarını, karayolları ekipleri ise Şırnak-Beytüşşebap ve Uludere yollarını kardan temizleme çalışmaları başlattı. Beytüşşebap belediye ekipleri de ilçe merkezindeki yolları açık tutmak için aralıksız çalışmalarını sürdürüyor.

Yüksek yerlerde kar kalınlığı yarım metreye ulaştı

Etkili olan kar yağışı ilçe merkezi ve merkeze bağlı köylerde 15 santimetre olarak ölçülürken, yüksek kesimlerde yer yer yarım metre olarak ölçüldü. Beyaz örtüye bürünen Beytüşşebap ilçesinde Habur Çayı ve çevresinde kartpostallık görüntüler oluştu. Kar etkili olduğu için hayvanlarını meralara götüremeyen Ayvalık köyü sakinleri ise sabahın ilk ışıklarıyla sonbahar aylarında keserek evlerine getirdikleri meşe yapraklarını ahırdan çıkardıkları keçilere yem olarak verdi.

ARDAHAN - Ardahan'da soğuk havanın yol açtığı kırağı, kartpostallık görüntüler oluşturdu.

Kentte akşam saatlerinde etkili olan soğuk hava ve sis nedeniyle vatandaşlar olumsuz etkilenirken sürücüler ise yoğun sis nedeniyle zor anlar yaşıyor. Gece saatlerinde etkili olan soğuk hava ve sis, sabah saatlerinde ise doyumsuz manzara sunuyor. Oluşan kırağı ağaçları süslerken, doğayla bütünleşerek görsel bir kar şöleni oluşturdu. Halilefendi Mahallesi'nde bulunan çeşmelerden ve Ardahan Kalesi kenarındaki kayalıklardan Kura Nehri'ne akan sular, soğuk hava sebebiyle buz tuttu. Burada oluşan görüntüler ise Pamukkale'yi akıllara getirdi.

Kışın Ardahan'a yakıştığını söyleyen Mustafa Bozkır, "Kış beklenildiği gibi ağır geçmiyor ama zemherinin 4'üncü günü bugün ve eksi 17- 18 derece. Memleketimizde güzel manzaralar var. Ardahan kalesi buradan görünmüyor şu anda ama gerçekten memleketimiz kışın da çok güzel. ve seviyoruz memleketimizi." şeklinde konuştu.

MUŞ - Muş'ta uzun bir aranın ardından etkisini gösteren kar yağışı işe giden vatandaşlar için çileye dönüşürken, çocuklar için de eğlence kaynağı oldu.

Muş'ta gece yarısından sonra etkisini gösteren kar yağışı, sabah saatlerinde kent merkezini beyaza bürüdü. Kar yağışı sabah saatlerinde işe giden vatandaşlar ve şoförler için çileye dönüşürken, çocuklar için de eğlenceye dönüştü. Uzun bir süredir kar yağışı bekleyen çocuklar, karın yağmasıyla birlikte kendilerini dışarı atarak kartopu oynayıp neşeli dakikalar yaşadılar.

Bu sene ilk defa kar gördüğünü ifade eden öğrencilerden Hüseyin Aydın Ensar, "Hocamız bizi kartopu oynamak için dışarıya çıkardı. Mükemmel bir heyecan yaşadık" dedi.

Efe Meriç de, uzun bir aradan sonra ilk defa kar gördüklerini ve çok heyecanlı olduklarını ifade etti.

Öğretmen Derya Kapan ise, bu sene uzun bir süre Muş'a kar yağmadığını belirterek, "Bu sene nedense kar yağmadı. Yarın da karneler günü. Karnelerden bir gün önce de öğrencilere etkinlik yaptırmak istedik. Hem karla buluşma etkinliği olsun, hem de farklı bir etkinliğimiz daha var onu yapmayı düşünüyoruz. Çocukların mutlu olduğunu görünce ben daha mutlu oluyorum. Çünkü karın saflık, temizlik olduğunu düşünüyorum. Çocukların da saf ve temiz olduğunu herkes biliyor açıkçası. O iki temizliğin birleşimi ayrı bir mutluluk. O yüzden çocukları dışarı çıkardım, inşallah mutlu olmuşlardır" diye konuştu.

BİNGÖL - Bingöl'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 278 köy yolu ulaşıma kapanırken, Yedisu ilçesinde okullar bugün için gün tatil edildi.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü'nün uyarısının ardından, Bingöl'de kar yağışı başladı. Karlıova ve Yedisu ilçelerinde gece saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı sabaha kadar etkili oldu. Kar yağışının devam ettiği Yedisu ilçesinde ilçe merkezi ve bağlı köy okullarında eğitime bugün için 1 gün ara verildi.

Haftalardır beklenen kar yağışının sonunda geldiğini belirten vatandaşlar, mutluluğunu kar topu oynayarak gösterdi. Yedisu ve Karlıova İlçe merkezlerinde belediye tarafından yol temizleme çalışmaları sürerken, yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarına ise, vatandaşlar el uzattı.

278 köy yolu ulaşıma kapandı

Aralıksız bir şekilde etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 278 köy yolunun ulaşıma kapandığı da bildirildi. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2 kar savurma, 14 greyder, 8 dozer, 12 kepçe, 3 kar küreme ve 101 personel 11 ekiple hazır hale geldiği bildirildi. Kar yağışının durmasıyla birlikte ekiplerin kapalı köy yollarını açmak için çalışmalara başlayacağı ve aralıksız sürdüreceği aktarıldı.

Öte yandan, meteoroloji bugün ve yarın içinde Bingöl geneli için yoğun kar yağışı uyarısı yaptı. Kar yağışının il genelinde 20 ile 50 santimetre arasında olması beklendiği bildirildi.

BURSA - Kış turizminin gözde mekanlarından olan Uludağ'da 2 gündür süren yoğun kar yağışı ve fırtına sebebiyle yollar kapanırken Teleferik ise tedbir amaçlı çalıştırılmadı. Kar kalınlığının 118 santimetreye ulaştığı öğrenildi. Yoğun sis ve fırtına nedeniyle bir çok pist kapanırken, Uludağ'a çıkmak isteyen tatilciler ise zincirleri olmadığı için yollarda kaldı.

Geçtiğimiz günlerde Uludağ'a yağan ve 70 santimetreye ulaşan karın bir bölümü mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklığı sebebiyle eridi. Ancak dün akşam saatlerinde Uludağ'da yoğun kar ve fırtına çıktı. Hız kesmeyen kuvvetli yağış pistleri ve yolları karla kapladı. Meteorolojiden edinilen bilgiye göre, Uludağ'da kar kalınlığının 118 santime ulaştığı öğrenildi. Sömestr tatili sebebiyle otellerin tamamı da doldu. Dün sabahtan bu yana etkili olan yoğun sis ve tipi nedeniyle birinci ve ikinci oteller bölgesindeki bir çok pist kapanırken Uludağ'a çıkmak isteyen bazı vatandaşlar yollarda kaldı, Zincir takmadıkları için yolda kalan vatandaşların bazıları geri döndü. Ayrıca teleferik seferlerininde tedbir amaçlı durduğu öğrenildi.

KARS - Kars'ta, soğuk hava yerini kar yağışına bıraktı. Gece sabaha doğru başlayan kar yağışı etrafı biranda beyaza bürüdü.

Sabah erken saatlerde dışarı çıkan vatandaşlar kar sürprizi ile karşılaştı. Bazı vatandaşlar araçlarının karı temizlerken, bazı vatandaşlarda kar altında yürümeyi tercih etti.

Kars'a karın yakıştığını ifade eden Sontürk Mebdi, "Vallahi kar berekettir. 'Kars'a kar yakışıyor' diyorlar. Hakikaten kar yakışıyor. En azından hava kırılıyor. Güzel oluyor. Temiz oluyor, Kars'ımızın havası daha da güzelleşiyor. Şuan da iyi yağıyor. İnşallah biraz daha çok yağar. En azından mikropları öldürüyor. Toprağa bereket veriyor" dedi.

Kars'ta kar yağışı devam ederken vatandaşların da kar mesaisi başladı. İş yerlerini açan vatandaşlar, iş yerlerinin önünün karını temizledi. Belediye Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ise kaldırım karını temizledi.

Kar yağışının devam ettiği Kars'a termometreler hava sıcaklığını eksi 7 derece olarak gösterdi. Kars'ta kapalı köy yolu bulunmuyor.

TOKAT - Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde kar yağışı ile birlikte kayak tesisi beyaz örtü ile kaplanırken, uzun süredir beklenen kar yağışı yüzleri güldürdü.

Tokat'ta hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeni ile beklenen kar yağışı gecikmeli olarak geldi. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında bir metrenin üzerinde kar yağışının olduğu Başçfitlik ilçesinde kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. Başçiftlik Belediye Başkanı Murat Tuncel, aylardır bekledikleri kar yağışının yüzünü göstermesinin sevincini yaşadıklarını ifade ederek, "Yaklaşık 2 saat süren kar yağışı ile birlikte kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. 2 gün içerisinde kar kalınlığının yarım metreyi geçmesini tahmin ediyoruz. Kayak tesisimizde kayak severlere hizmet vermeye başladık. 27 Ocak tarihinde kar şenliklerine vatandaşlarımızı bekliyoruz. Öğrencilerimizi de tatil döneminde tesislerimizde eğlenmeye bekliyoruz." dedi.

BİTLİS - Bitlis'te etkili olan kar yağışı nedeniyle 174 köy yolu ulaşıma kapandı.

Dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, hayatı adeta durma noktasına getirdi. Kent merkezi kara gömülürken, hava sıcaklığında da hissedilir derecede düşüş oldu. Bitlis Belediyesi ve Karayolları ekipleri kent merkezinde karla mücadele çalışmaları yürütürken, İl Özel idaresi ise karın durmasıyla beraber köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalara başladı.

Bitlis Meteoroloji Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kar yağışının yarın da devam edeceği bildirirken, kar kalınlığının ise yüksek kesimlerde yarım metreye ulaştığı kaydedildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Beytüşşebap Uludere Şırnak Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title