Haberler

Kantaron yağı faydaları nedir? Sarı kantaron yağının faydaları nelerdir? Kantaron yağı nedir? Sarı kantaron yağı ne kadar?

Güncelleme:

Doğanın insanlara sunduğu mucizelerden biri olan yağı faydaları ile şaşırtıyor. Eski zamanlardan beri tedavi amaçlı olarak kullanılan kantaron yağı onarıcı, iyileştirici etkilere sahiptir. Kantaron yağı nedir, kantaron yağının faydaları nelerdir, kantaron yağı faydaları nedir? Kantaron yağı hakkında merak ettiğini konular ve detayları…

KANTARON YAĞI NEDİR?

doğadan gelen şifalı bir bitki türüdür. Harici ve dahili kullanım ile çeşitli etkileri olan kantaron bitkisi, kantaron yağı formunda kullanılarak uygulanmaktadır. Yara ve yanık tedavisi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa iyi gelen kantaron yağı faydaları arasında ciltle iliği sorunlar da yer almaktadır.

KANTARON YAĞININ İÇERİĞİ NEDİR?

Yüzde 0.9 / 5.0miktarında adhiperforin ve hiperforin

Yüzde0.05 / 03 miktarında psödohiperisin ve hiperisinin

Yüzde 4 flavonoid çeşitleri içerir.

KANTARON YAĞI NASIL YAPILIR?

yağı yapımı için öncelikle kantaron bitkisi sapı ve çiçeğiyle beraber yıkanır ve kurutulur. Kuruyan kantaron parçalanarak kavanoza koyulur. Kavanoz tıka basa sıkıştırılarak doldurulmamalıdır. Ayrıca parçalama işleminde bıçak veya makas değil el yardımı ile parçala yapılmalıdır. Kavanoza saf zeytinyağı ilave edin. Ağız kısmına temiz ve ince bir bez koyun ama kapağını kapatmayın. 5 gün boyunca bu şekilde güneşte bekletin. 5 gün sonra kapağını kapatıp 40-45 gün güneşte bekletin. Yağ kırmızı renge dönünce süzün.

KANTARON YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Kantaron yağı antiseptik özelliğe sahiptir. Yara üzerinde mikrop ve iltihap oluşumunu engeller.

Kantaron yağı hücre yenileyici özelliğe de sahiptir. Yaraların hızlı şekilde kapanmasını ve yara izlerinin giderilmesine yardım eder.Yanık acısını da hafifletir.

Kantaron yağı cilt bakım uygulamalarında da kullanılabilir. Antiseptik özeliğe sahip olan kantaron yağı sivilce oluşumuyla mücadele eder.

yağı bacak ve sırt ağrılarını azaltır, kılcal damar görünümlerini azaltır. Kantaron yağı bebek pişik çözümlerinde de kullanılabilir.

Kantaron yağı dahili olarak kullanıldığında kan şekerini düşürme özelliği gösterir. Ama fazla kullanımından uzak durulmalıdır. Dahili kullanımda kabızlık için de çözüm olmaktadır.

Kantaron yağı egzama ile mücadele eder, saç diplerine masaj yaparak uygulandığında kepeklenme sorunu gidermeye yardım eder.

Kantaron yağı faydaları nedir? Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kantaron yağı nedir?

SARI KANTARON NEDİR?

Sarı kantaron, sarı kantarongiller (Hypericaceae) familyasına dahil bir bitki türüdür. Sarı kantaronun ismi "Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran" olarak da bilinir.

Esas olarak dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir. Avrupa'da tarla, yol ve orman kenarlarında kendiliğinden yetişen bitki Kuzey Amerika'ya da uyum sağlamış ve doğal olarak kırlarda yetişmeye başlamıştır.

SARI KANTARON YAĞI FAYDALARI

yağı anti bakteriyel özellikte mikrop öldürücü bir yağdır. Ciltte meydana gelen yara ve yanık gibi pek çok deri rahatsızlığında kullanılmaktadır.

Yanık tedavisi bittikten sonra doktorlar da hastalarının bir süre kullanmasını istemektedir.

Cilt pürüzlerini en aza indirmektedir. Kan dolaşımını hızlandırmaktadır.

Kış aylarında özellikle el ve ayakları çok üşüyenler ellerine ve ayak topuklarına bu yağı sürdüklerinde üşüme problemi minimum seviyeye düşmektedir.

Depresyon ve strese iyi gelir. Kanamaların durdurulmasını sağlamaktadır.

Lekeli ve pürüzlü cildi olanlar için şifalı bir yağdır.

Çıban ve basur gibi rahatsızların etkilerini mümkün olduğunca hafifletmektedir.

Güneşin sebebiyet verdiği cilt lekelerini ortadan kaldırmaktadır.

Varisin sebep olduğu kötü görüntüleri ortadan kaldırmaktadır.

Yaraların iyileşme hızını arttıran sarı kantaron yağı hücre yenileyicidir.

Cilt morluklarına iyi gelmektedir.

Romatizma ağrılarını hafifletmektedir.

Eklem ve kemik ağrılarına iyi gelmektedir.

Sarı kantaron yağının bebeklerde kullanımı Pişikler için faydalıdır.

Ufak bebeklerin karın ağrılarına masaj yaparak yedirildiği takdirde iyi gelir.

Sarı yağı; biyokimyasal yapısındaki birçok etken madde sayesinde kuru ve çatlamış ciltlerin hızla iyileşmesine yardımcı olur.

Hücre yenileyici özelliği ile cildin sorunlu bölgelerinde (çatlak, yara, kaşıntı, pişik gibi) kullanılabilir.

Masaj yoluyla kullanıldığında ise rahatlatıcı etki gösterir.

Sarı Kantaron Yağı, Hypericum perforatum çiçeğinin zeytinyağı içerisinde maserasyonu ile elde edilir. Bu nedenle hem sarı kantaronun hem de zeytinyağının cilt üzerindeki olumlu etkilerine sahiptir.

KANTARON YAĞININ ZARARLARI NELERDİR?

Gereğinden fazla kullanıldığında kaşıntıya sebep olabilir.

Bazen depresyon olan insanlara yardımcı olmak için kullanılan bitkisel ilaçlar, kullandığınız ilaçların etkisini azaltarak karaciğer enzimlerinizin değerlerini etkileyebilir.

Kantaron yağı faydaları nedir? Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kantaron yağı nedir?

SARI KANTARON YAĞI HAKKINDA UZMAN GÖRÜŞLERİ

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl, kantaron bitkisinin oldukça faydalı özellikleri olduğu kadar, yanlış kullanımlarında da tehlikeli olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Satıl, "Yaklaşık 80 türü olan kantaron bitkisinin iyi edici özelliği olan sadece 6 tür bulunuyor. Bu türler birbirine benzemektedir. Toplanmasından hazırlanmasına ve tüketimine kadar dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi. Yara iyileştirme özelliği ile ön plana çıkan ve son dönemde yağı ile birlikte çay olarak tüketimi de artan kantaron bitkisinin kullanımı giderek artmaya başladı. Kantaron yağının her evde bulunması gereken bir ürün olduğunu söyleyen Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl, kantaron bitkisinin oldukça faydalı özellikleri olduğu kadar, yanlış kullanımlarında da tehlikeli olabileceğini belirtti. Satıl, "Türkiye yetişen yaklaşık 80 tür kantaron bitkisinden sadece 6 türü tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu türler birbirine benzemektedir ve toplanmasından, hazırlanmasına ve tüketimine kadar dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi.

Kantaron yağının kullanımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatih Satıl, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

" ve yara tedavilerinde, akşamdan sürerek, gece boyunca onun etkisini kullanıp, sabah da yıkayarak o şekilde gün yüzüne çıkmamız gerekir. Her bitkinin bir kullanım yöntemi var. Doğru kullanmazsak, doğru bitki ile uygulamazsa şifa yerine zarar görebiliriz. Öncelikle yanığın derecesi önemli. Ciddi yanıklarda mutlaka doktora gidilmeli ve tıbbi müdahale yapılmalıdır. 1 derece gibi hafif yanıklarda bitkisel yöntemler var ama bunlara da yine çok dikkat etmemiz lazım. Yara bölgesi enfeksiyon kapabilir yani. Mümkün mertebe steril bir uygulama yapmamız lazım. Doğa bir eczane gibi, Aloe Vera bitkisi var. Bunu evimizde saksıda da yetiştirebiliriz. Bu bitkinin yapraklarını kırdığımızda ve ikiye böldüğümüzde içerisinden çıkartacağımız jelimsi madde, hafif güneş yanığının tedavisinde birebir. Hem yanmak ile beraber nem kaybı olacağı için bu jelimsi madde dokunun nem eksikliğini giderecek ve kısa sürede kendini toparlamasını sağlayacaktır. Salatalık, elma rendesi, lavanta yağı da bu amaçla kullanılabilecek nem içeriği yüksek bitkilerdir. Bunları yara yüzeyine uygulayarak, yaranın kısa sürede iyileşmesini sağlayabiliriz. Ama dediğim gibi bu bitkiler kesin çözüm değil, enfeksiyon kapma riski vardır. Uygulamaları yaparken mutlaka uzmanlara danışmak gerekir. Kantaron, lavanta ve aloe vera bitkilerinin aynı zamanda sakinleştirici ve ağrı kesici özellikleri de var. Yani yanık ile beraber ortaya çıkan o ağrı hissini de azaltacaklardır." dedi.

yağının hazırlanması konusunda bazı yanlışlar yapıldığını belirten Prof Dr. Fatih Satıl, öncelikle doğru bitkinin toplanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Satıl, kantaron yağının hazırlanışını şu şekilde anlattı:

"Kantaron yağı hazırlamak için bitkinin 100 gram kadar çiçekli dallarını alıyoruz, cam kavanoza veya şişeye koyuyoruz, üzerine 250 mililitre kadar da zeytinyağı ilave ediyoruz. Yabancı madde girmemesi için ağzını tülbentle kapatarak, güneşte 15-20 gün kadar bekletiyoruz. Arada etken maddenin çıkması için karıştırarak, 15 gün sonunda bu yağı bir tülbent veya pamuk ile süzerek, siyah kapalı bir şişede, serin ortamda muhafaza edebiliriz. Evdeki kesik, ufak yaralanmalar ve yanmalarda hemen acil olarak kullanabileceğimiz bir bitki. Tabii ciddi yaralanmalarda, ciddi yanıklarda mutlaka doktora başvurmamız gerekiyor. Yoksa bu şekilde uygulayarak enfeksiyonlara neden olabiliriz."

KANTARON YAĞI İÇİLİR Mİ?

Sarı kantaron yağının direkt olarak içildiği durumlar vardır ancak uzmanlar sarı kantaron bitkisini çay olarak tüketmeyi tavsiye eder.

SARI KANTARON ÇAYI NASIL YAPILIR?

Bir tutam sarı kantaron bitkisine su ekleyerek demlenmesini bekleyin. 5 dakika sonra tüketin.

KANTARON YAĞI NE KADAR?

Kantaron ve sarı kantaron yağı 50 ml ve 100 ml şişelerde genellikle 20-50 tl arasında satılmaktadır.

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (9)

Hüseyin:

Kırlarda hep bu bitkiyi görürdüm. baya şifalıymış.

1
0
yanıtYanıtla
rtr456fgvghn8:

her derde deva

0
0
yanıtYanıtla
dfer43:

kantaron yağı yaralara çok iyi geliyo

0
0
yanıtYanıtla
vbfg56:

kantaron yağı cildi parlatıyo ve muhtesem koku veriyo

0
0
yanıtYanıtla
Hanife:

Bende kullanıyorum mide reflüsü için doktorum tafsiyesiyle iyi gelmediği rahatsızlık yok doğanın mucizesi

0
0
yanıtYanıtla
ünzile fghy:

ben sivilcelerim için kullanıyorum

0
0
yanıtYanıtla
betül şip:

yararı olmadığı bişey yok çok faydalı kullanılmalı

0
0
yanıtYanıtla
haydar ç:

Kokusunu çok beğeniyorum bu bitkinin

0
0
yanıtYanıtla
halit:

Bu otun böyle şifalı olduğunu bilmezdim ilginç

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title