Haberler

İzmir Zangoç Evi Butik Otel Oldu

Bir petrol şirketinde yurtiçi ve dışında çeşitli kademelerde çalıştıktan sonra emekli olan makine mühendisi Ömer Torun (52), yaklaşık 13 yıl önce geldiği İzmir'in Foça ilçesinin eşsiz doğası ve denizine hayran aldı.

Bir petrol şirketinde yurtiçi ve dışında çeşitli kademelerde çalıştıktan sonra emekli olan makine mühendisi Ömer Torun (52), yaklaşık 13 yıl önce geldiği İzmir'in Foça ilçesinin eşsiz doğası ve denizine hayran aldı. İkinci gelişinde, hayranlığının daha arttıp, 'Burada yaşamalıyımö dediğini anlatan evli, iki çocuk babası Torun, Küçükdeniz Sahili'nin arkasındaki 181 ve 177'nci Sokakların kesiştiği yerdeki aynı bahçenin iki ucuna kondurulmuş harabe haldeki iki evi 9 yıl önce satın aldı. Evlerden küçük olanın giriş kapısındaki yazıdan 1897 yılı Mart ayında yapıldığını ve üzerindeki yazıda 'Foça zangoçunun evidirö yazılı olduğunu öğrenince ilgisini çeken Torun, araştırma başlattı. Araştırmaları sonucu Foça zangocu tarafından lojman olarak kullanılan Rum evinin mübadele döneminde mübadele döneminde Midilli'li bir müezzine tahsis edildiğini, küçük gelince bahçenin diğer ucuna ikinci bir ev daha yaptırıldığını öğrenen Torun, tarihi yapıyı eskisi gibi yaşamaya karar verip, kolları sıvadı.

Torun, harabe haldeki her iki evi de gerekli izinlerin ardından restore ettirdi. Restorasyonun ardından Torun, iki katlı Zangoç Evi'nin kapı ve pencerelerinn camlarını dekoratif çizimlerini kendisinin yaptığı Foça'nın rüzgarı, denizi, masmavi gökyüzü, yıldızları, martıları, balıkları, gemileri ve adını aldığı Fok figürlü vitraylarla süsledi. Bahçe duvarları arasındaki nişlere seramik sanatçısı Koncagül Ağaoğlu'nun yarattığı ve yazar Elif Şafak'ın Med Cezir adlı kitabına da kapak olan Foça Kızı figürlerini, bahçedeki kuyunun üzerine granit mermer üzerinde yönleri doğru olarak gösteren rüzgar gülü desenli kapağı konuldu. Bahçe yeşillendirilip, yeni ağaçlar, dikildi. Tüm çalışmaların tamamlanmasını ardından Torun, üst katında ebeveyn odası, iki kişilik çocuk odası, banyo, alt katına mutfak ve salonu olan Rum evini, gerekli dekorasonla butik otele dönüştürüp, hizmete açtı. Torun, aynı bahçedeki diğer yapıda ise kendisi yaşamaya başladı.

İLK KONUKLAR ALMANYA'DAN

Sessiz sakin ortamıyla, denize, çarşıya, eğlence mekanlarına yakınlığıyla, dost canlısı sahiplerinin komşuluğunda bu ay başında hizmete giren Zangoç Evi'nin ilk konukları Almanya'da yaşayan dört kişilik bir Türk aile oldu.

İlk konukların memnuniyetinin arından ikinci konuklar yine Almanya'dan Hande Şentürk Kraft, eşi Florian Kraft ve iki küçük kızları oldu. Alman mimar Florian Kraft, 15 yıl önce günübirlik gezmek için Foça'ya geldiğini ve unutamadığını belirterek, 'Zangoç Evi, çok saygılı bir şekilde restore edilmiş. Burası asla sıradan bir ev değilö dedi.

Eşi Hande Şentürk Kraft da internet'te böyle güzel restore edilmiş bir evi görünce gelmeyi çok istediklerini belirterek, 'İkiçocuğumuz var. Onların da tatilde biraz özgür olmalarını istiyoruz. Hem de güvenli bir ortam arıyoruz. Bu yüzden burayı tercih ettik. Foça'ya daha önce iki kez gelmiştim. Böyle küçük sakin ve merkezi yerleri tercih ediyoruz. Her şey çok güzelö diye konuştu.

'MADDİ BEKTLENTİMİZ YOKö

Eşi Şükran Torun ile çok zaman ve birikimlerini harcayarak harabeden hayallerindeki eve muhteşem bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirten Ömer Torun, '2004 yılı Temmuz ayında aldığımız evi tesadüftür ki 2013 yılında yine bir Temmuz ayında tamamlayabildik. Buradan yüksek maddi beklentilerimiz yok. Foça ve Türk insanı hakkında olumlu intibalar bırakmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle fiyatımız bir otelde dört kişinin konaklama ücretinden fazla değil. Gelenlerden fiyat konusunda da çok olumlu tepkiler aldık. Facebook'ta 'Foca Zangoc Eviö adlı bir sayfa oluşturduk. Burada adresimiz iletişim numaralarımız yer alıyor. Web sayfamız da hazırlık aşamasında. Bizimle bahçenin iki ucunda aynı tarihi geçmişi soluyacak, evin her bölümünde ve bahçesinde huzur bulacak, sakin ve özgür bir tatil geçirerek evine mutlu dönecek insanları konuk etmek için bekliyoruzö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ömer Torun Kraft İzmir Foça Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title