Haberler

İstanbul Airshow 2014

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Ülkemizde bölgesel yolcu uçağı üretilmesine yönelik proje çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumda.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de bölgesel yolcu uçağı üretilmesine yönelik proje çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirtti.

Bakan Elvan, 10. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu'nun (İstanbul Airshow 2014) açılışında yaptığı konuşmada, 1996 yılından bu yana dünya havacılık sektörünü İstanbul'da buluşturan Airshow Fuarı'nın Türkiye'de sivil havacılığın gelişmesinde büyük katkıları olduğunu ifade etti. Bu fuarın uçak sanayisi ve havalimanları endüstrisiyle ilgili yenilikleri görebilme, dünya havacılık pazarının gelişimlerini takip edebilme ve ticari ilişkileri geliştirme olanağı sunduğunu aktaran Elvan, Airshow gibi uluslararası organizasyonların Türkiye'de gerçekleştirilmesini önemsediğini dile getirdi.

Elvan, bu fuarlar sayesinde yabancı sektör temsilcileriyle Türkiye havacılık sektörünün bir araya gelme imkanı bulduğunu, İstanbul Airshow'a katılımın ve ilginin giderek arttığını söyledi. Bu aktivitenin sürekliliği ve benzerlerinin düzenlenmesi için gerekli desteği vermeye devam edeceklerini belirten Elvan, "2016 sonu itibariyle İstanbul'daki 3. havalimanın ilk etabını tamamlayacağız. Üçüncü havalimanımızın belirli bir bölümünün faaliyete geçmesiyle buradaki alan Airshow için daha uygun bir ortam haline gelecektir. Atatürk Havalimanı'mız 2018 yılında dünyanın en büyük airshowlarından birine sahne olacak" diye konuştu.

"Yılsonunda 170 milyon yolcu sayısına ulaşmayı bekliyoruz"

Elvan, Ak Parti hükümetlerinin ve Bakanlığın doğru ve yerinde politikaları sayesinde 12 yılda havacılık sektörünün büyük gelişmeler gösterdiğini vurgulayarak, İstanbul Airshow fuarı ve sektördeki paydaşların katkılarının önemine de dikkati çekti. Özellikle 2003 yılında uygulamaya koydukları serbestleşmenin sektörün manivelası olduğunu belirten Elvan, "O yıllarda tek havayolu şirketiyle yurt içinde sadece 2 noktadan 26 noktaya uçuş yapılıyordu. Bugün ise 7 havayolu şirketi, 7 merkezden toplam 53 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Şu anda yapımı devam eden yeni havalimanları ve ilave terminal binaları var. Hakkari Havalimanı'nı inşallah bu yılın sonunda hizmete açacağız. Ordu-Giresun Havalimanı'mızı ise mart 2015 sonu itibariyle hizmete açmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Elvan, dış hat uçuş noktalarında ise yaptıkları ikili havacılık anlaşmalarıyla 2003 yılında 78 olan dış hat uçuş noktası sayısını 246'ya çıkardıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, sivil hava trafiğine açık toplam 53 havalimanında gerçekleşen yolcu trafiğiyle dünyada 11'inci, Avrupa'da ise 5'inci sırada yer alıyor. Ayrıca Avrupa havalimanları arasında 'hub' bağlantısı ile erişilebilirlik artışında İstanbul Atatürk Havalimanı yüzde 29'luk yıllık ortalamayla birinciliği elde etti. Antalya, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları da bu başarı listesinde yerlerini aldı. 2003 yılından itibaren yıllık ortalama artış, toplam uçak trafiğinde yüzde 11, yolcu trafiğinde yüzde 15, yük trafiğinde ise yüzde 10,4 oldu.

Avrupa Havacılık Birliği verilerine göre, Avrupa'da bu yıl itibarıyla yolcu sayısında yüzde 4,6'lık artış var. Bu büyümenin yüzde 2'lik büyümesi sadece Türk Hava Yolları (THY) tarafından gerçekleştirildi. Yani THY'yi dışarı çıkardığımızda sektörün büyüme hızı yüzde 2,6'ya düşüyor. Son 12 yıllık dönemde yolcu sayısı ise yaklaşık 5 katına çıktı. 2003'te toplam yolcu sayısı 34 milyonken, bu rakam bugün 150 milyonu aştı."

Elvan, 2014 yılının 8 ayında uçak trafiğinin 1 milyon 100 bini, yolcu sayısının ise 110 milyonu geçtiğini anımsatarak, yılsonu itibarıyla 170 milyon yolcu sayısına ulaşmayı beklediklerini söyledi. Ağustos ayı istatistiklerine bakıldığında toplam uçak trafiğinde bir önceki yıla göre yüzde 10 civarında bir büyüme görüldüğünü aktaran Elvan, "Havacılık sektörü, bugün 24 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı ve doğrudan 180 bin 500 kişiye iş imkanı sağlar duruma geldi. Havayolu şirketlerinin uçak sayısı yüzde 160, koltuk kapasitesi yüzde 172, kargo kapasitesi ise yüzde 373 arttı" bilgilerini verdi.

Türkiye'de bölgesel yolcu uçağı üretilmesi projesi

Elvan, Ak Parti hükümetleri döneminde artan talebi göz önüne alarak altyapı ve üstyapı yatırımlarını hızlandırdıklarına da değinerek, şöyle devam etti:

"Bu dönemde terminal kapasiteleri 4 katın üzerinde artırıldı. Terminal kapasitesi 2003'te toplamda 49 milyon kişiyken, şu anda 200 milyonun üzerine çıkmış durumda. Hedefimiz bu kapasiteyi 2023 yılında 400 milyona ulaştırmak. Terminal binalarının bölgesel özellikler dikkate alınarak çevreci bir yaklaşımla inşa edilmelerine özen gösteriyoruz. Bu kapsamda gerek öz kaynak gerekse Kamu Özel İşbirliği Modeli ile terminal binaları yenilenmiş, standartları ve kapasitelerinin artırılması sağlanmıştır. Bu terminallerden 28'ini öz kaynaklarımızla, 19  projeyi de Kamu Özel İşbirliği kapsamında gerçekleştirdik. Bu 19 projeden 18'i tamamlandı, sadece Nevşehir Havalimanı'na yönelik projemiz ihale aşamasında.

Kamu-özel kesim işbirliği kapsamında İstanbul'a 3. havalimanını yapıyoruz. Yeni havalimanı, yüksek düzeydeki uçak ve yolcu trafiğini kaldıracak niteliğe sahip. Havalimanımız, uzun yıllar Türkiye'nin ve dünyanın havacılık hizmetlerine yeterince cevap verebilecek şekilde projelendirildi. 3. havalimanı Türkiye'nin iç ve dış hatlarda havacılıktaki büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak ayrıca Batı Avrupa ile Uzak Doğu arasında da önemli bir transfer merkezi haline gelecek. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla da havacılıkta önemli bir yere sahip. Öyle ki, 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşılabilen bir konumdayız. Bütün bu avantajlarımızı kullanarak sektörün büyümesini sürdürmeliyiz."

Elvan, Türkiye'nin havacılık teknolojilerini ve kendi özgün havacılık ürünlerini adım adım geliştiren bir ülke konumuna geldiğini de belirterek, "Bu alanda ülkemizde bölgesel yolcu uçağı üretilmesine yönelik proje çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumda. Hatta dün tüm ilgili taraflarla 4-5 saat süren kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki günlerde somut sonuçları paylaşacağız" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Elvan, çalışmaların bir sinerji oluşturarak sürdürülmesi halinde sektörün büyümesinin çok daha ileri boyutlara ulaşacağını, gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri projelerle Türkiye'nin havacılık sektöründe hak ettiği yere ulaşacağını da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title